Hazánkban is gyakori probléma a magas koleszterinszint, amihez jelentősen hozzájárul a helytelen táplálkozás, vagyis a túlzott hús-, tojás- és tejtermékfogyasztás, valamint az állandó nassolás.
Bizonyos ételekből pedig már egy kisebb adag is elég ahhoz, hogy az egekbe emelje a koleszterinszintedet.
Alapvetően kétféle koleszterin létezik: az egyik a káros, szívproblémákat okozó LDL, a másik az ereket védő HDL koleszterin. Előbbi azért veszélyes, mert lerakódik az érfalakra, és hosszú távon érszűkületet, érelmeszesedést, súlyosabb esetben pedig szívinfarktust és agyvérzést is okozhat.
Ahhoz, hogy az LDL koleszterin fokozódását megelőzd, bizonyos ételeket egyáltalán nem ajánlott fogyasztanod, hiszen szinte egyből kirívóan magas koleszterinszintet okoznak.