Életmód / Család

Kisgyermekes strand-etikett

A nyári melegben sokan szeretünk strandra járni, hiszen igazán ott élvezhető vagy élhető túl a kánikula. Van azonban néhány szabály, amelyet érdemes betartanunk, ha kisgyerekkel megyünk oda, ugyanis ma már nem csak a medencébe ugrálás van tiltó listán.

Felnőtt a gyerekmedencében

Sok strandon nem engedik, hogy a szülők is belemenjenek a gyerekmedencében, vagy ha igen, akkor nem ülhetnek le a vízben. Érdemes utánaérdeklődni, hogy az általunk választott helyen mi a szabály, ugyanis sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat.
Az indokok között az szerepel, hogy az a víz, amely felnőttek nemi szervével is érintkezhet, káros lehet a gyereknek – akár betegségeket is okozhatunk nekik ezzel.

Betegségek

A strandok és fürdőhelyek nem véletlenül vigyáznak arra, hogy a fertőzéseket, betegségeket elkerüljék, és különösen fontos cél, hogy a gyerekmedencéktől tartsák távol ezeket.
Saját felelősségünk, hogy amennyiben tudunk arról, hogy bármilyen betegségben szenvedünk, akkor inkább ne menjünk be a medencékbe. A vizes környezet ideális szaporodási hely a gombák számára, illetve a cseppfertőzés útján terjedő betegségek terjedését is inkább segíti, mint akadályozza.

Úszópelenka

Nem szobatiszta gyerekek számára szinte minden strandon és uszodában kötelező már az úszópelenka, ezért semmiképpen se induljunk el nélküle. Az úszópelenka a vizelet vízbe jutását ugyan nem akadályozza meg, de hasznos lehet a baba székletének megtartására.
Ha nem használjuk, akkor akár büntetésre is számíthatunk, amit jobb megelőzni az alapos szárítással akár többszöri használatra is alkalmas úszópelenkával.

Olvastad már?  Vehetsz fel embert arra, hogy lecserélje a gyereked pelenkáját: te fizetnél ezért?

Szobatisztaság eleje

A szobatisztaságra nevelést általában nyáron próbálják a szülők megvalósítani, így kérdéses lehet, hogy egy ilyen tanulási szakaszban mi a teendő a strandokon.
Erre vonatkozó szabályozás természetesen nem létezik, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a vizes környezet összezavarhatja a gyerek jól begyakorolt észlelését is. Vagyis jó, ha számítunk arra, hogy nem ugyanúgy érzi majd, hogy ki kell mennie, mint például otthon.

Zuhany

A zuhany használata mindig is kötelező volt a nyilvános fürdők, strandok látogatói számára. Ha biztosra akarunk menni, hogy nem viszünk kórokozókat a vízbe, akkor érdemes előtte otthon is alaposabban lezuhanyozni, hogy tényleg eltávolítsuk magunkról a felesleges szennyeződést.
A medencéknél ugyanis igaz, hogy kötelező a zuhany használata, de eredmény szempontjából ez általában messze alul marad az elvárásoknak.

Termálvíz

A termálvíz a magasabb hőmérséklet és a vízben megtalálható anyagok miatt is veszélyes lehet a kisgyerekeknek, ezért őket ne vigyük ilyen vizű medencébe.
Érdemes a fürdőmesterektől is érdeklődni, hogy a konkrét helyzetben mit ajánlanak, de a leggyakoribb az, hogy 12 éves kor alatt semmiféle gyógyvíz nem javasolt a gyerekek számára.

Olvastad már?  Kipróbáltam egy hónapig a mosható pelenkát: jó a környezetnek, de jó ez nekünk?

Étterem

A strandokon általában már mindenhol vannak kisebb büfék és éttermek. A kinti ülőhelyeket biztosító büfék általában nem szabályozzák, hogy miben lehet belépni hozzájuk, az éttermeknél azonban már gyakori, hogy elvárják az utcai öltözéket.
Ezért nem elég egy törölközőt magunkkal vinnünk, hanem jobban járunk, ha a fürdőzés után visszavesszük a ruhánkat és abban látunk hozzá az ebédünkhöz.

Kisgyerekek meztelenül

Nagyon megosztó kérdés, hogy a kisgyerekek lehessenek meztelenül a nyilvános strandokon vagy sem. Hivatalos szabály erre – az úszópelenka vízben való használatán kívül – nincs, de ha szeretnénk elkerülni a rosszalló pillantásokat vagy mondatokat, akkor inkább vigyünk a gyerekeknek is fürdőruhát.
Az elmúlt évtizedben óriásit változott az erről való vélekedés, mivel nemrég még a világ legtermészetesebb dolga volt, hogy kisgyerekek meztelenül szaladgálnak például a Balaton partján vagy a strandokon.