Bájos minikonyhák – Így rendezd be, hogy elragadó és praktikus legyen

Bájos minikonyhák – Így rendezd be, hogy elragadó és praktikus legyen

Címlap / Otthon / Bájos minikonyhák – Így rendezd be, hogy elragadó és praktikus legyen

Sokan egyetértenek azzal, hogy a konyha a lakás lelke, ám nem mindenki számára ennyire alapvető ez az állítás. Azok, akik nem főznek rendszeresen a négy fal között, vagy olyan életmódra rendezkedtek be, ami nem követeli meg a méretes alapterületű helyiséget, pazarlásnak érezhetik a hatalmas konyhát.

Ha te is úgy véled, hogy a konyha a lakásodban szinte kihasználatlan terület lenne, akkor érdemes lehet kisebben gondolkoznod, hogy az így nyert teret máshol, például a nappalidban tudd érdemben hasznosítani.

Amin lehet, és amin nem tudsz spórolni

A minikonyha ugyan méretében jelentősen kisebb, mint a klasszikus változat, ám ez nem jelenti azt, hogy kevésbé szolgálja ki az igényeket. Akadnak olyan területek, amiken gond nélkül tudsz spórolni, de olyanok is, amikre szükséged lesz a praktikum és a kényelem szempontjából egyaránt. Garantáltan nem tudod kihagyni a mosogatót, a csaptelepet, a tűzhelyet és persze a hűtőt. Ezeknek minden esetben helyet kell szorítanod a konyhádban.

Opcionális, de ugyancsak fontos lehet a sütő, a mosogatógép, a mikrohullámú sütő, amiből szintén érdemes lehet beépíthető változatot beszerezni a minikonyhába. A piac felkészült arra, hogy az összes konyhai felszerelésből rendelkezésre álljon a kisebb méret. Ugyan akad, ami standard, már gond nélkül beszerezhetsz kétrózsás főzőlapot, vagy éppen egészen kisméretű mosogatót. Utóbbi főleg akkor nagyon hasznos, ha szinte csak víznyerésre használod a csapot, esetleg néhány evőeszközt, poharat szoktál csupán elöblíteni. Lehet spórolni a pultfelületen is, ám ezen nem érdemes túl sokat takarékoskodnod. Még, ha nem is főzöl, akkor is számos gépnek kell majd helyet szorítanod. A legtöbb konyhában itt kap helyet a kávéfőző, a kenyérpirító, a mikro, vagy éppen a turmix – amennyiben ezeket nem akarod minden nap elővenni és eltenni, a pulton kell nekik helyet szorítanod.

A másik alternatíva, hogy polcokat építesz be a konyhapult és a szekrény közé.

Utóbbit egyébként érdemes minden esetben a plafonig vinni. A polcokra kerülhetnek a mindennapokban használatos tárgyak. Ha pedig a szekrények alsó részére akasztókat, vagy a falra mágnes csíkot teszel, akkor a poharak, kések tárolásáról és közvetlen elérhetőségéről ugyancsak gondoskodhatsz. 

A jó elrendezés

Mérettől függetlenül igaz, hogy akkor lesz igazán jó a konyhád, ha a lehető legkevesebb felesleges mozdulatot kell benne megtenned a használata közben. A tervezés során érdemes egy háromszög mentén gondolkoznod. Ennek a háromszögnek össze kell kötnie a mosogatót, a tűzhelyet és a hűtőt. Ez a háromszög megvalósulhat egy síkban is, pl. akkor, ha a teljes konyha egyetlen egy fal mentén került felépítésre. Könnyedén elképzelhető a klasszikus U-, G- és L-alakú konyhákban is, valamint a szigetekkel kiegészített helyiségekben. Bármelyik mellett is voksolj, és bármelyik méretre essen a választásod, a tervezést tekintve mindig tartsd szem előtt ezt a képzeletbeli háromszöget, különben a minikonyhád rengeteget veszíthet praktikumából, és így értékét is veszíti.

Amire még fektess hangsúlyt

A kisméretű konyha a legtöbb esetben nem kerül külön elválasztásra a többi tértől, hiszen ezáltal még kisebbnek tűnik a helyiség. Emiatt különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a páraelszívásra: a kisebb alapterületen jobban terjengnek a főzés során keletkező szagok, ami rövid- és hosszútávon egyaránt zavaró lehet. 

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!