Ott, ahol gyerekek is vannak a családban, és a szülők igyekeznek az egészségesebb táplálkozást követni, a főzelék gyakran előforduló elem a családi menüben. Nálunk van olyan főzelék, amit én imádok, de egyik gyermekemet sem tudtam még rávenni, hogy megegye. Viszont néha főznöm kell zöldborsó főzeléket is, amire rá sem tudok nézni, de az egyik fiam imádja. A lányom spenótfőzelék rajongó, főtt tojással, burgonyával. A kisebbik fiam pedig még csak kétéves, kísérletezget, de az már látszik, hogy ő sem lesz a főzelékek ellensége és az elmúlt évek alatt kikísérletezett receptjeimnek ő sem tud ellenállni.
3/5 Lencsefőzelék
Az év első napja, ahogy sok más családnál, nálunk is mindig lencsefőzelékkel indul. A hogy a mondás tartja, minél több lencsét fogyasztunk el újévkor, annál gazdagabb lesz a következő 12 hónap. Jó lenne, ha tényleg ilyen egyenes arányosság állna fenn a pénz és e hüvelyes növény között, mert nálunk az év minden szakában nagy kedvenc. A lencsefőzeléknek is sok féle receptje létezik, számomra azonban mindig meglepetés, hogy amikor étteremben rendelem, olyan édes, minta egy desszert lenne. Én sosem teszek bele cukrot vagy más édesítőt, nekünk nem hiányzik belőle. Szinte hihetetlen, de a főzeléklencsét már a kőkorszakban termesztették.
Hozzávalók: 500g lencse, 10 g só, 2 db babérlevél, 1 közepes fej vöröshagyma, rizsliszt, tejföl, 5 g fűszerpaprika, mustár, ecet
Az lencsét még előző nap jól átmosom és dupla mennyiségű vízben ázni hagyom. Egy lábasban kevés olajon megpirítom a hagymát, majd ráteszem a lencsét. Mivel sok folyadékot vesz fel, a főzésnél sem spórolok a vízzel. Babérleveles, sós vízben kezdem a főzést és amikor már puha a lencse és kezdi ledobni a külső héját, elkezdem ízesíteni, Kevés pirospaprika, mustár és ecet kerül bele. Rizsliszt és tejföl keverékéből habarást készítek, ezzel még pár percig összefőzöm.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!