Kéthetes terv, amivel az egész lakást kitakaríthatod – kezdd rendezetten az új évet!

Kéthetes terv, amivel az egész lakást kitakaríthatod – kezdd rendezetten az új évet!

Címlap / Otthon / Háztartás / Kéthetes terv, amivel az egész lakást kitakaríthatod – kezdd rendezetten az új évet!

Bármi legyen is az újévi fogadalmad, egy rendezett, tiszta, átlátható lakásban sokkal könnyebb lesz betartani, hiszen a környezeted nem csak a kedvedre, a motiváltságodra is nagy hatással van. Ha egyszerre ugrasz neki az egész otthon kitakarításának, akkor viszont gyorsan szembesülhetsz az idei első komolyabb kudarcoddal is – ellenben, ha követed ezt a tervet, két hét alatt összekaphatod az egész lakást is!

Első nap – Láss neki a konyhának!

Tudjuk, hogy nagy falat, de akár még az egészséges életmóddal vagy egészségesebb étkezéssel, sőt spórolással kapcsolatos fogadalmaidat is elősegítheti, ha pontosan tudod, mi van a konyhádban. Pakolj ki a szekrényekből, töröld le a polcokat, válogasd át a már lejárt szavatosságú ételeket és pakolj vissza mindent úgy, hogy átlátható legyen.

Második nap – Konyhai mumusok

Nincs belőlük sok, cserébe igazi nem-szeretem feladatok. Vegyél egy nagy levegőt, és ess túl rajtuk! Takarítsd ki a hűtőt, dobáld ki a lejárt élelmiszereket, tisztítsd meg a főzőlapot és a sütőt, vedd ki a rácsot és sikáld le alaposan azt is, aztán takarítsd ki a mikrót. Ha előtte felforralsz benne egy kevés citromos vizet, sokkal könnyebb lesz leszedni a zsíros foltokat! Végül vidd le a szemetet és takarítsd ki a kuka belsejét is.

Harmadik nap – Fejezd be a konyhát!

Most, hogy a belső részeket megtakarítottad és rendszerezted, jöhetnek a látható részek! Pakolj el a konyhapultról, mosd le a csempét, töröld le a pultot, az étkezőasztalt és a székeket, és tedd be mosni a konyharuhákat, terítőket, függönyöket. Végezetül alaposan sikáld ki a mosogatót is.

Kéthetes terv, amivel az egész lakást kitakaríthatod – kezdd rendezetten az új évet!

Kép: epstock/depositphotos.com

Negyedik nap – Láss neki a fürdőszobának!

Kezdd a rendszerezéssel: pakolj ki mindent a szekrényekből, nézd át a sminkkészletedet, dobd ki azt, aminek már lejárt a szavatossága vagy kiürült. Mosd le a csempét az egész fürdőben!

Ötödik nap – Fejezd be a fürdőszobát!

Takarítsd ki a kádat, a mosdókagylót és a vécécsészét. Ha szükséges, indíts el egy üres programot a mosógépen, hogy azt is áttisztítsd, de a mosószer-adagolót és a szűrőt mindenképpen vedd ki, és takarítsd le.

Hatodik nap – Rendezd el a nappaliban lévő szekrényeket!

Töröld le a port a könyvekről is, rendezd el a kallódó papírokat, törölgesd meg a képkereteket, vedd le az apró dísztárgyakat, tisztítsd meg azokat is és mindent úgy pakolj vissza, hogy a szekrények rendezettek legyenek.

Hetedik nap – Takarítsd ki a nappalit!

Gőzöld át vagy porszívózd ki a bútorokat, mosd ki a függönyöket, díszpárna-huzatokat, takarókat, töröld le a port a csillárról és a többi bútorról.

Nyolcadik nap – Jöhet a háló!

Mosd ki a textíliákat – ágynemű, ágytakaró, függönyök, párnák –, tegyél rendet az éjjeliszekrényen, töröld le a port a csillárról és minden más felületről is.

Kilencedik nap – Tedd rendbe az előszobát!

Tedd el azokat a kabátokat és cipőket, amelyek nem a szezonnak megfelelőek. Ha szükséges, töröld át a falakat, tisztítsd meg a bejárati ajtót.

Tizedik nap – Szabadulj meg a lomoktól!

Ne csinálj úgy, mintha nem tudnád, miről beszélünk! Tudod, az a fiók vagy doboz, amibe beledobálsz mindent, amiről nem tudod, hogy hova tedd, vagy nem vagy benne biztos, hogy kidobhatod-e. Ülj le szépen a szoba közepére, borítsd ki a tartalmát, és válogass át mindent!

Tizenegyedik nap – Mosd le az ablakokat!

Mosd le az ablakokat, belső ablakokat és az összes tükröt is a lakásban!

Tizenkettedik nap – Nézd át a gardróbot!

Nagy falat, de cserébe rengeteg helyed lesz és még az is lehet, hogy előkerül néhány olyan ruhadarab, amiről teljesen megfeledkeztél. Legyél könyörtelen, ami az elmúlt egy évben nem volt rajtad, az ne kerüljön vissza a szekrénybe! A még használható, de felesleges ruhákat adományozd oda vagy ajándékozd el, esetleg add el aukciós oldalakon.

Kéthetes terv, amivel az egész lakást kitakaríthatod – kezdd rendezetten az új évet!

Képek: epstock/depositphotos.com

Tizenharmadik nap – Padlók, szőnyegek és ami még kimaradt

Porszívózz össze az egész lakásban, mosd fel a padlót és ha van még valami, ami úgy érzed, kimaradt a takarításból, akkor azt intézd el ma!

Tizennegyedik nap – Dekorálj és élvezd a rendet!

Tegyél ki egy csokor virágot, gyújts meg egy illatgyertyát vagy lepd meg magad valamilyen kedves dekorációs tárggyal. Főzz egy csésze teát és élvezd a rendet – megérdemled!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást