Egészség / Életmód

Készítsd kis a ruhád vagy takaríts -10 tipp, ha nem tudsz aludni

Készítsd kis a ruhád vagy takaríts -10 tipp, ha nem tudsz aludni

Élete során mindenkinek vannak olyan időszakai, amikor nem tud aludni. Ez lehet a stressz, érzelmi trauma vagy akár hormonális változások miatt is. Az álmatlanság rendkívül frusztráló, hiszen minél inkább őrli magát az ember, hogy aludnia kellene mert másnap fáradt lesz, annál kevésbé tud elaludni. Az alábbi tíz tipp segíthet akkor, ha nem jön a szemedre álom.

Vedd elő azt, amit régóta halogatsz

Biztosan van olyan dolog, ami nem a kedvenced és csak tologatod magad előtt, így itt az ideje, hogy nekiláss! Ha utálsz vasalni, vagy elmaradtál valami papírmunkával, most állj neki. Így legalább hasznosan telik az időd, ha már pihenni nem tudsz. 

Hallgass hangoskönyvet vagy podcastet

Természetesen az is jó, ha a kezedbe fogsz egy könyvet és olvasol, de ha úgy érzed, hogy a fénytől még inkább éber leszel, válassz egy nem vizuális elfoglaltságot. Hallgass hangoskönyvet vagy egy podcastet, így hasznosan is telik az időd és bármikor álomba is szenderülhetsz. Ha párod veled alszik, használj fülhallgatót, így őt sem zavarod. 

Készítsd ki a ruhád másnapra

Újabb hasznos ötlet, ha felkészülsz a másnapra, amennyire csak tudsz, készítsd ki például a másnapi outfited, reggelit, vagy írd meg a bevásárlólistád. Reggel jól fog jönni minden perc, amivel többet alhatsz. 

maximleshkovich/depositphotos.com

Lélegezz 

Ha tudatosan figyelünk a légzésünkre, lelassíthatjuk a szívverésünket és csökkenthetjük a vérnyomást is, ami által nyugodtabbak leszünk. A 4-7-8 légzéstechnika egyszerű, de hatásos: lélegezz be négy másodpercen keresztül, tartsd benn hét másodpercig és lélegezz ki nyolc másodpercen keresztül. Ismételd addig, ameddig jólesik, vagy el nem alszol. 

Írj naplóbejegyzést

Ha álmatlanságod oka az, hogy az agyad pörög, segíthet, ha a csapongó gondolatokat papírra veted. Leírhatod a céljaid, a teendőid, azt, amiért hálás vagy. Ehhez nem kell divatos bullet journal-t vezetni, bármilyen füzet megteszi. Ráadásul azzal, hogy kézzel írjuk le, mire vágyunk, bizonyítottan könnyebben megvalósíthatóvá teszi álmainkat.

Takaríts

Ha úgy érzed, kivet az ágy és mindenképpen valami aktivitást kell végezned, kezdj el takarítani. Ha van piszkos edény a mosogatóban, mosogass el, vagy törölgess, válogasd szét a szennyest. Ez nem egy kifejezett meditatív gyakorlat, de ha az frusztrál leginkább, hogy éberen hánykolódsz, segíthet, ha valami hasznossal ütöd el inkább az időt. Megnyugtató gondolat ugyanis, hogy másnap egy tiszta konyhára ébredsz. 

Áss a probléma mélyére

Ha valami személyes probléma miatt nem tudsz aludni, használd arra az időt, hogy a mélyére ásol annak, ami bánt. Ha egy munkahelyi, párkapcsolati, rokoni, vagy baráti konfliktus emészt, segíthet, ha leírod, ami a szívedet nyomja, az illetőnek vagy illetőknek címezve, ettől garantáltan megkönnyebbülsz. A levelet semmiképpen ne küldd el, hanem másnap, tiszta fejjel olvasd el, így segíteni fog objektívebben látni a szituációt és rendezni az érzéseidet. 

energepic.com/pexels.com

Hívd segítségül a gyógynövényeket

A levendulaolaj jó álmatlanság ellen, csöppents egy picit a csuklódra, vagy a párnádra és engedd, hogy a finom illat álomba ringasson. Teaként is fogyaszthatod, ahogy a kamillát is, de szinte bármely gyógynövényből készült meleg tea jót tesz, amennyiben nem tartalmaz koffeint. 

Teremtsd meg a tökéletes környezetet

Hűvösben könnyebben alszik el az ember, ezért ha meleg van, szellőztess ki. Kapcsolj ki minden elektronikát, a kék fény és a villódzó ledek ugyanis zavaróak ilyenkor. A párnád legyen megfelelő, a takaród puha, esetleg gyújts meg egy finom illatgyertyát, hogy megteremtsd az igazi alvó-oázist.

Meditálj, vagy csak tegyél úgy 

Tölts le egy egyszerű meditációs applikációt és kövesd az elhangzó utasításokat. Youtube-on is találhatsz 10-12 órás videókat, amelyeken hallgathatsz esőt, vihart, hullámzást, vagy az erdő fáinak zúgását, ami szintén segíthet elaludni megnyugtató háttérzajként. Csukd be a szemed, lélegezz mélyeket és tettesd az alvást, hidd el, ez is segíthet végre álomba merülni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást