Készíts húsvéti tojásfát! 5 tipp, hogy gyönyörű legyen

Készíts húsvéti tojásfát! 5 tipp, hogy gyönyörű legyen

Címlap / Otthon / Készíts húsvéti tojásfát! 5 tipp, hogy gyönyörű legyen

A hagyományos húsvéti dekorációk között az egyik legnagyobb kedvencünk a tojásfa. Egyrészt, mert egyáltalán nem kell kézügyesség az elkészítéséhez (kivéve, ha a tojások kifújását is magadra vállalod), másrészt pedig, mert az egész lakásba azonnal ünnepi hangulatot varázsol!

Mit használj alapul?

Gyakorlatilag bármilyen ágat felhasználhatsz a tojásfád alapjául. Húsvétkor természetesen nélkülözhetetlen a barka, az aranyeső, de választhatsz olyan hajtásokat is, amiken még csak most nyílnak a levelek és a bimbók.

Ha nincs elérető közelségben néhány friss ág, akkor a hobbiboltokban is nézelődhetsz: utóbbiakban gondosan megtisztított és kiszárított csavart ágakat vásárolhatsz. Ezek lehetnek aprók, átlagos méretűek, de egész hatalmasak is, így akár a nappalid sarkában is felállíthatsz egy méretes tojásfát.

Ráadásul elegendő, ha egyszer megveszed az alapot, utána nem kell vele bajlódnod – csak annyi a dolgod, hogy minden évszakban szezonálisan kidekoráld.

Mibe állítsd?

Erre a szempontra sokan nem fordítanak kellő figyelmet, pedig esztétikailag rengeteget számít, mibe állítod bele a tojásfádat.

Természetesen a célra bármilyen váza megfelel, feltéve, hogy az alap illik az ágakhoz és a tojásokhoz. Az áttetsző vázákkal, üvegekkel nem foghatsz mellé, de érdekes lehet a hatás akkor is, ha cserepet használsz, esetleg mohával, fűvel béleled az alapot – így nem csak a tojásfát, hanem az alját is kidekorálhatod.

Érdemes próbát tenned a kancsókkal, főleg, ha kedveled a vintage stílust, vagy éppen a rusztikus megoldásokat, illetve, ha a dekorációt leginkább a konyhaasztalodra, vagy az étkeződbe szánod.

Akaszd fel a tojásokat

A tojásfához mindenképpen kifújt tojásokat válassz, hiszen csak ezekkel tudsz majd látványosan dekorálni. A díszítést illetően rengeteg technika áll a rendelkezésedre, azonban arra érdemes ügyelned, hogy az akasztás helye is esztétikus legyen.

Jó ötlet, ha a kifújt tojáson tű segítségével átengedsz egy olyan fonalat, amin előzőleg felfűztél egy kb. egy centi átmérőjű színes, kör alakú filcdarabot.

(A tojás alsó, szélesebb felén kezdd a műveletet!) A tű súlyánál fogva a felső lyukon is át tudod húzni majd a fonalat. Itt ismét fűzz fel egy ugyanolyan karikát, ha gondolod, a két takaró anyagot le is ragaszthatod.

Ennek az egyszerű megoldásnak köszönhetően akkor is csodásak lesznek a tojásaid, ha a kifújás helye nem sikerült túl szépre. Persze filcdarab helyett gyöngyöket vagy flittereket is használhatsz!

Hogyan díszítsd?

A hagyományos díszítési technikákon felül más praktikákkal is próbálkozhatsz. A festett tojásra tűvel karcolhatsz mintát, a tiszta alapra pedig viasszal viheted fel a megálmodott motívumokat.

Ha van időd és igazán különleges végeredményt szeretnél, akkor néhány festett tojáshéjat törj össze kisebb-nagyobb darabokra – már indulhat is a mozaikozás!

Amennyiben kicsit extrémebb megoldásra vágysz, ragasztóval rajzolj mintát a tojásra, majd forgasd meg csillámporban, vagy akár tükörfóliában a még különlegesebb látványért.

Gyors, egyszerű, mégis dekoratív megoldás, ha a színes tojásokat selyemszalagból kötött masnival díszíted, de persze a hagyományos lehetőségeket is választhatod, pl. virágokat, leveleket préselhetsz a tojásokra.

Ha nincs időd

Akkor is lehet csodaszép, az adott helyiséghez tökéletesen passzoló tojásfád, ha sem időd, sem energiád nincs arra, hogy a tojások festésével pepecselj. A hobbi- és dekorboltokban már párszáz forintért vehetsz műanyagból, fából, vagy éppen nikecellből készült tojásokat. Ezeket megvásárolhatod natúr formában, így nem szükséges a tojások kifújásával bajlódnod, elegendő, ha csak a díszítésre koncentrálsz.

De ha még több időt spórolnál, kész változatokat is beszerezhetsz. Utóbbiak hátránya, hogy nem túl egyediek, előnyük viszont, hogy a fával pár perc alatt elkészülhetsz, az összkép garantáltan esztétikus lesz, mindemellett évről évre előveheted őket, és látványosan dekorálhatsz a segítségükkel.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást