Életmód / Receptek / Táplálkozás

Így készíthetsz retró hamburgert és csirkeburgert otthon

Így készíthetsz retró hamburgert és csirkeburgert otthon

Amikor a 80-as években Magyarországon is divatba jött a hamburgerezés, még sokemeletes, alig átharapható szendvicset kaptunk hamburger gyanánt, amit persze imádtunk. Külön „őrület” volt, hogy nemsokára már otthon is készíthettünk magunknak ilyen „csodát”, csupán fagyasztva kapható húspogácsa, zsemle, ketchup és zöldségek kellettek hozzá.

Nekem ez a régi, méretes hamburger sokkal jobban ízlett a mostaninál. Itt találod a húspogácsa receptjét, ha újra ilyet szeretnél enni, vagy szívesen megkóstolnád, ha még nem ismered!
1. Retró hamburger
Hozzávalók   A húspogácsához: 60 dkg marhahús (lapocka vagy hátszínszelet) só bors  2 evőkanál olívaolaj   A szendvicshez: 1 paradicsom 2 nagy csemegeuborka 1 hagyma 4 salátalevél  ketchup 4 hamburger zsemle sajtszeletek, tojáskarikák (ízlés szerint)   Elkészítés 1. A húst öblítsd le hideg víz alatt, és konyhai papírtörlővel törölgesd szárazra. A nagyobb inakat távolítsd el. 
  2. Aprítógépben aprítsd fel, mint amikor fasírtot készítesz, szóval ne legyen túl pépes. Szórj rá sót és borsot. A masszát oszd szét 4 egyenlő részre. Formálj belőle lepényeket, és mindkét oldalukat kenegesd meg olívaolajjal. Forró grillrácson süsd körülbelül 12 percig, közben többször forgasd meg. 
  3. Készítsd elő a zöldségeket mosással, szárítással és hámozással. A paradicsomot, a csemegeuborkát és a hagymát vágd karikákra. A hamburger zsemléket vágd ketté, és melegítsd fel 2 perc alatt a grillrácson. A húspogácsákat tedd a zsemlék közé, a csemegeuborkával, a hagymával és a salátalevelekkel együtt. Végül nyomj rá ketchupot, és zárd le az egészet a zsemle másik felével. 
4. Sajtszeleteket, tojáskarikákat is tehetsz a zsemlébe a húspogácsán és a zöldségeken kívül.
2. Csirkeburger   Hozzávalók (4 adaghoz) 60 dkg csirkemellfilé 1 szelet rozskenyér 1 tojás só bors olívaolaj   A szendvicshez 1 paradicsom 4 salátalevél
1 lilahagyma
néhány szelet uborka majonéz 4 hamburger zsemle
csípőspaprika (opcionális) Elkészítés 1. A csirkemellet mosd meg hideg folyóvíz alatt, majd konyhai törlőpapírral szárítsd meg. Tedd aprítógépbe, és aprítsd össze. Vágd le a kenyérszelet héját, és a kenyérbelet morzsold szét. A tojást verd fel villával.

2. Az aprított húst, a kenyérmorzsalékot, a felvert tojást, a sót és a borsot alaposan keverd össze. Vizes kézzel formálj a masszából 4 húspogácsát, és mindkét oldalukat ecseteld be olívaolajjal.

3. Forró grillrácson vagy serpenyőben, olajon süsd meg 10 perc alatt.    4. A paradicsomot és a salátaleveleket mosd meg, és törölgesd szárazra. A paradicsomot karikázd fel. A hamburger zsemléket vágd ketté, és pár percig melegítsd a grillrácson. A zsemlék egyik felén oszd szét a salátaleveleket, a hagymakarikákat és a paradicsomkarikákat (ha csípősen szereted, akkor a csípőspaprika szeleteket is), majd tegyél rá egy kevés majonézt. Erre tedd húspogácsákat. Végül borítsd rájuk a zsemlék felső felét is.  

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást