Amikor a 80-as években Magyarországon is divatba jött a hamburgerezés, még sokemeletes, alig átharapható szendvicset kaptunk hamburger gyanánt, amit persze imádtunk. Külön „őrület” volt, hogy nemsokára már otthon is készíthettünk magunknak ilyen „csodát”, csupán fagyasztva kapható húspogácsa, zsemle, ketchup és zöldségek kellettek hozzá.
Nekem ez a régi, méretes hamburger sokkal jobban ízlett a mostaninál. Itt találod a húspogácsa receptjét, ha újra ilyet szeretnél enni, vagy szívesen megkóstolnád, ha még nem ismered!
VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton
1/2 Retró hamburger
Hozzávalók:
A húspogácsához:
• 60 dkg marhahús (lapocka vagy hátszínszelet)
• só, bors
• 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
1. A húst öblítsd le hideg víz alatt, és konyhai papírtörlővel törölgesd szárazra. A nagyobb inakat távolítsd el.
2. Aprítógépben aprítsd fel, mint amikor fasírtot készítesz, szóval ne legyen túl pépes. Szórj rá sót és borsot. A masszát oszd szét 4 egyenlő részre. Formálj belőle lepényeket, és mindkét oldalukat kenegesd meg olívaolajjal. Forró grillrácson süsd körülbelül 12 percig, közben többször forgasd meg.
3. Készítsd elő a zöldségeket mosással, szárítással és hámozással. A paradicsomot, a csemegeuborkát és a hagymát vágd karikákra. A hamburger zsemléket vágd ketté, és melegítsd fel 2 perc alatt a grillrácson. A húspogácsákat tedd a zsemlék közé, a csemegeuborkával, a hagymával és a salátalevelekkel együtt. Végül nyomj rá ketchupot, és zárd le az egészet a zsemle másik felével.
4. Sajtszeleteket, tojáskarikákat is tehetsz a zsemlébe a húspogácsán és a zöldségeken kívül.