Itt az idő: késő ősszel van a legnagyobb esélye, hogy megfoganjon a baba

Itt az idő: késő ősszel van a legnagyobb esélye, hogy megfoganjon a baba

Címlap / Életmód / Család / Itt az idő: késő ősszel van a legnagyobb esélye, hogy megfoganjon a baba

A Bostoni Egyetem tudósai úgy találták, hogy azoknál a pároknál fogan meg a legkorábban a baba, akik késő ősszel, vagy kora télnek döntenek a gyermekáldás mellett. 

Hogyan számoltak a kutatók?

Először is megnézték, mikor emelkedik ki a születésnapok száma a sorból és kiderült, hogy azok nyáron érik el a csúcspontjukat. Bár a szakértők is kiemelték, hogy ebbe számos más tényező is beleszólhat, ráadásul a világon nem mindenütt igaz ez az arány, mégis figyelemre méltónak találták az eredményt. Ami a földrajzi megoszlást jelenti, a kutatók szerint nagyon sokat nyomnak a latban az évszakok. Ahol a négy évszak uralkodik, ott leginkább a nyári születésnapok jellemzőek – ez pedig késő őszi, kora téli fogantatást feltételez. 

„Sok tanulmány foglalkozik a születések szezonális mintázatával, de ezek a tanulmányok nem veszik figyelembe, hogy a párok mikor kezdenek próbálkozni, mennyi ideig tart a teherbeesés, vagy mennyi ideig tart a terhességük” – mondta mondja a tanulmány vezető szerzője. Dr. Amelia Wesselink. 

AleksandarNakic/istockphoto.com

A kutatók most igyekeztek ezt a problémát is kiküszöbölni. Figyelembe vették azt, hogy a párok mennyit kísérletezgetnek a teherbeesés előtt és ez alapján már következtetni tudtak arra, hogyan változik a termékenységük. Kiderült, hogy a termékenység csökkenése késő tavasszal kezdődik és egészen késő őszig tart. Mindez azt jelenti, hogy a legalkalmasabb időszak a gyermekáldásra éppen most érkezik. A statisztikák szerint késő ősztől kezdve, egészen a tavasz közepéig könnyebb áldott állapotba kerülni. 

Van ahol 8%-kal, másutt viszont 45%-kal nagyobb az esély az őszi terhességre

A kutatás során a szakértők 14 331 olyan terhességet tervező nő adatait követték figyelemmel, akik legfeljebb 6 hónapja próbáltak teherbe esni. A résztvevők több mint fele európai származású volt. A nőket legfeljebb 12 menstruációs cikluson keresztül követték. Vizsgálták nem csak azt, milyen gyakran bújtak ágyba, hanem azt is, milyen étrendet követtek, milyen iskolai végzettségük, jövedelmük van. 

Kiderült, hogy az európai nők ősszel 8%-kal nagyobb eséllyel lettek terhesek és láthatóan visszaesett a várandósságok aránya a tavaszi szezonra. Azonban az Egyesült Államok déli területén élő nők még a kutatókat is megdöbbentették: ők 45%-kal nagyobb arányban estek teherbe november végén, mint a legkevésbé termékeny időszakban. 

„Sajnos ez a tanulmány nem tudta beazonosítani a termékenység szezonális ingadozásának okait” – mondta Wesselink. De nagyon érdekes a téma és további vizsgálatok szükségesek, amik segíthetnek fényt deríteni az okokra. „A jövőben szeretnénk összevetni az olyan változókat a fogantatással, mint az időjárás, a D-vitaminszint, és az olyan környezeti tényezőket, mint amilyen pl. a levegőszennyezés.” 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást