Pénz és hivatás

Kényes pénzügyek: 5+1 kérdés, amit időnként fel kell tenned magadnak

Kényes pénzügyek: 5+1 kérdés, amit időnként fel kell tenned magadnak

Az, hogy mennyit keresel, mennyi pénzed marad a hónap végén vagy hogy milyen összeget tudsz havonta félretenni, fontos kérdések, így időről-időre muszáj számot vetned és foglalkoznod vele. Ha azt az életet szeretnéd élni, amit megálmodtál magadnak, akkor fontos, hogy a pénzügyeid is rendben legyenek, ismerned kell a szokásaidat és meg kell tanulnod jól bánni a pénzzel. Lássuk, mit tehetsz ezért!

Mi a havi keret?

Ha eddig nem volt egy fix havi keret, amit előre meghatároztál magadnak, akkor azt javasoljuk, hogy próbáld ki, kezdd el minél előbb.

Ha nem is fix az az összeg, amit minden hónapban megkeresel, akkor is fontos tudnod, hogy mennyi az a minimum, amennyiből meg tudsz élni azon az életszínvonalon, amit megszoktál, hiszen ehhez képest tudod majd felmérni, hogy mennyit kellene keresned.

Tipp: Ha nehezen tudod összesíteni a havi költségeidet, akkor próbálj ki egy erre kifejlesztett applikációt, ami segít a pénzügyeidben, pl. a Koin.

Mennyi a kiadás a bevételhez képest?

Ha nagyjából átlátod már, hogy milyen tételekből áll össze a havi költségvetésed, milyen arányban költesz számlákra, lakásra, szórakozásra, akkor nem árt, ha a kiadás oldalt összeveted a bevételekkel.

A legegyszerűbb módszer, hogy összeírod, hogy honnan mennyi bevételed van fixen havi szinten, és ezt párba állítod a kiadásokkal, amiket szintén egy hónapra bontasz le.

A bevétel és a kiadás különbségéből remélhetőleg egy pozitív szám jön ki, amivel a jövőre nézve kalkulálhatsz.

Hol tudok egy kicsit spórolni?

Ha megvan az előbb említett szuper táblázat, és nem pont az az összeg jött ki, amire számítottál, vagy csak növelni szeretnéd egy kicsit, akkor érdemes végignézned az életed minden területét és megkeresni azokat a pontokat, ahol spórolhatsz egy kicsit.

A reggeli kávék, a munkahelyi ebédek, az esti bulik, a taxiköltség, a felesleges vásárlások vagy egy-két káros szokás csökkentésével több maradhat a számládon, és egy-egy kis lépéssel közelebb kerülhetsz a céljaidhoz.

Mi az, amire gyűjteni szeretnék?

Fontos, hogy mindig legyenek céljaid, amiknek persze a legtöbb esetben anyagi vonzatuk is van.

Egy csodás lakás, egy új autó, egy hosszú nyaralás, egy álomesküvő, egy designer ruhadarab vagy egy hitel visszafizetése mind-mind olyan célok, amikre hónapokon, sőt éveken át kell spórolnod.

Ha előre megvannak a célok, az ehhez rendelt költségek és a sorrend, hogy mit mikor szeretnél elérni, akkor könnyebb lesz spórolni, és nem fogod azt érezni, hogy mindig félreteszel, de soha nem látod a végét.

Hogyan növelhetem a bevételem?

Ez talán az összes közül a legnehezebb, hogyan is kezdj neki?

Biztosíthatunk, bármennyit is keresel, valahol biztosan azt fogod érezni, hogy van, amire még többet tudnál költeni, van, amiből szebbet vagy nagyobbat tudnál venni.

Ha valóban úgy érzed, hogy nem jössz ki abból, amid van, akkor fontold meg, hogy fizetésemelést kérsz a főnöködtől, egy kis plusz pénzért extra munkát vállalsz vagy új munkahely után nézel.

Fontos, hogy ez a döntés alapos és megfontolt legyen, vigyázz, ezt nem ér elkapkodni!

Mit szeretnék elérni egy év múlva?

Mivel még év elején vagyunk, így a tervezésé a főszerep.

Ilyenkor nem árt végiggondolni azt, hogy hol szeretnél lenni egy év múlva ilyenkor, akár a pénzügyeid terén is.

Jó lenne végre visszafizetni a felhalmozott adósságot, össze kellene gyűjteni egy téli nyaralásra vagy lakásra szeretnél félretenni egy nagyobb összeget?

Bármelyik is a célod, nem árt, ha rövid-, közép-és hosszútávon is gondolkozol a pénzügyeiddel kapcsolatban!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást