5 keleti mozgásforma a tökéletesebb életért

5 keleti mozgásforma a tökéletesebb életért

Címlap / Életmód / Egészség / 5 keleti mozgásforma a tökéletesebb életért

Eszményi választás, ha csak a mozgás kedvéért foglalkozunk velük, de akkor is, ha a stressz hatásaival akarjuk felvenni a küzdelmet.

A keleti sportok és harcművészetek nem véletlenül tettek szert ilyen népszerűségre nyugaton is. Amellett, hogy a testet remekül átmozgatják, űzésükkel sokkal tökéletesebb életet tudunk élni, mivel segítenek elérni az olyannyira áhított belső harmóniát. 
Természetesen minden harcművészeti vagy mozgásformát felsorolni nem tudunk, de szemezgessünk nyugodtan olyan lehetőségekből, melyek kortól és nemtől függetlenül kínálnak megoldást a fáradság és az ellustulás ellen, valamint segítenek a belső béke elérésében.

Yoga

Ez talán a legismertebb keleti sport, hazánkban is igen nagy népszerűségnek örvend. Ez nem is véletlen, hiszen a joga, azon túl, hogy gyönyörű és hajlékony testet eredményez, hozzásegít minket a stressz megfelelő kezelésének elsajátításához.
Népszerűségének okai között szerepel az is, hogy nem és korfüggetlen a gyakorlása, vagyis akár 85 évesen is remekül lehet űzni ezt a sportot, hozzájárulva ezzel az egészség megőrzéséhez. A jogának is több irányzata van, így azoknak sem kell lemondaniuk erről a mozgásformáról, akik nem szeretik a hosszú percekig, mozdulatlanul kitartott elemeket.

Tai Chi Chuan

Egy szintén széles körben elterjedt keleti harcművészeti technika, bár nem egészen úgy működik, mint azt egy küzdősporttól várnánk. A tai chi lényege, hogy a belső energiákat fejlesztve megteremtsük a harmóniát test, lélek és elme között, ezzel biztosítva az egészséget és a kiegyensúlyozottságot.
Ezt a sportot lehet végezni a harci elemek mellőzésével is, igaz, mivel nincsenek benne hirtelen, nagy erőkifejtést igénylő elemek, így még idős korban is gond nélkül kivitelezhető. A mozgásforma nem való a magányos farkasoknak, mivel a formamozdulatokat mindig közösségben végzik, ugyanis a többiek jelenléte is hozzájárul a harmónia és a béke kialakulásához.

Judo

Magyarul cselgáncs a neve ennek a keleti sportnak, melynek megszületése a 19. század végére tehető Japánban. A lényege a test-test elleni küzdelem, az ellenfél földre juttatása és oda szegezése.

A judo űzéséhez külön ruha dukál, melynek természetesen csak a hivatalos versenyeken van jelentősége.
Fontos, hogy a cselgáncsban nincsen ütés, ellenben bővelkedik a szorításokban, dobásokban és fojtásokban. Természetesen az óra eleje és vége a legtöbb esetben befelé tekintéssel, meditációval telik.

Kung-fu

Az egyik legősibb harcászati technika, kora nagyjából 5000 év lehet. Eredetileg Shuen Yuen király nevéhez fűződik, aki katonái harci mozdulataiból összeállított egy gyakorlatsort, melyet hónapokon át, minden nap ismételtetett velük. Ennek nem volt más célja, mint hogy az ellenfelet elrettentse a katonák felkészült, összehangolt mozgásának látványa.
A terv bevált, az ellenség megfutamodott és megszületett a kung-fu. Rengeteg, közel 1000 különböző iskolát foglal magába a sport, amelyek min-mind különböznek egymástól technikában és szabályrendszerben, tehát gyakorlatilag képtelenség, hogy ne találjunk olyat, amely kielégíti az elképzeléseinket.

Ju-Jitsu

Ebben az irányzatban már erős hangsúlyt kapnak a fegyverek is. Azon túl, hogy a sport megtanít használni az eszközöket, megmutatja azt is, hogy hogyan tehetünk szert előnyre a forgatásuk közben. Ami azonban sokkal fontosabb a modern emberek szemszögéből, az az, hogy arra is remekül megtanít, hogy védekezzünk akkor, ha csak az ellenfélnél van fegyver.
Támadás és védekezés egyaránt szerepel a repertoárban, valamit annak a szituációnak a megoldásai is, ha támadónk nem egyedül kísérli meg a testi épségünk tönkretételét. Tökéletes önvédelmi sport, mely az állóképesség és az ügyesség fejlesztése mellett edzi az elmét és segít elérni a belső harmóniát is.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást