Kavicsfestés kezdőknek lépésről lépésre

Kavicsfestés kezdőknek lépésről lépésre

Címlap / Otthon / Hobbi / Kavicsfestés kezdőknek lépésről lépésre

A kavicsfestés igazán szórakoztató időtöltés, ha ismerjük a legfontosabb lépéseit. Csupán a felület más, az alapanyagok és a kellékek ugyanazok, mintha papírra vagy vászonra dolgoznánk. Mégis, sokaknak ez okozza a kihívást. Hiszen kis kövekre és/vagy egyenetlen felületekre festeni nem könnyű. A siker titka pedig egyszerűbb, mint gondolnánk: kezd nagyban! (x)

Szóval, mindenekelőtt a legfontosabb tanácsunk, hogy kezd nagyban, azaz ha még nem festettél kavicsot, akkor keress egy nagyobb, lapos, lehetőleg sima felületű követ. Válassz hozzá egy egyszerűbb mintát, és kezdj el alkotni a lenti útmutató alapján, tapasztald ki, hogyan működik ezen a felületen a ceruzád és az akrilfestéked.

Amikor pedig már megbarátkoztál ezzel a technikával, bátran lépj tovább és próbálkozz kisebb kövekkel vagy bonyolultabb mintákkal.

Kezdőknek szánt útmutatónkban lépésről lépésre mutatjuk be, hogyan érdemes a kavicsfestésnek nekikezdeni:

1.) Gyűjts vagy vásárolj kavicsokat és tisztítsd meg őket

Gyűjts a szabadban formás, lehetőleg sima felületű kavicsokat. Ha nem érsz rá, vagy nincs kedved kavicsokat keresgélni, akár hobbi- vagy kertészeti boltban is vásárolhatsz kifejezetten ilyen célra válogatott köveket.

Mielőtt dolgozni kezdesz, alaposan súrold meg őket szappanos vagy mosogatószeres szivaccsal, hogy eltávolítsd a felületükön megtapadt szennyeződéseket. Öblítsd le a kavicsokat vízzel, aztán helyezd őket törülközőre és hagyd őket teljesen megszáradni.

2.) Csiszold meg a kavicsokat

Nagyon nehéz olyan felületre festeni, ami nem teljesen sima, ezért azt javaslom, hogy festés előtt csiszold meg a kavicsokat.

Először használj durvább csiszoló papírt, majd finomabbat, és igyekezz a lehető legsimábbá tenni a kövek felületét. Hidd el, sokkal könnyebb lesz így szép, esztétikus mintákat festeni.

3.) Válaszd ki a kavicsod design-ját

Gondold át, mire fogod használni a festett kavicsaidat. Egyedi dekoráció lesz a nappalidban? A kertedet fogja díszíteni? Vagy a gyerekeid játszanak majd vele? Attól függően mire használod majd őket, érdemes átgondolni, hogyan tudod a legegyszerűbben, legkönnyebben kivitelezni a design-t.

4.) Rajzold meg a tervet papíron

Papíron ceruzával rajzold meg az ötleteid. Még nem kell, hogy tökéletes legyen, fókuszálj inkább a különböző ötletek kidolgozására, a kavicsok végső design-jának megtalálására. Rajzolj annyi különböző mintát, amennyit csak szeretnél és találd meg a számodra tökéleteset.

5.) Rajzold fel a tervet a kavicsra

Ha megtaláltad a tökéletes koncepciót, rajzold fel ceruzával a kavicsra. Próbálj meg sima, egyenletes vonalakkal dolgozni, így sokkal könnyebb lesz majd megfesteni a mintát. Ne aggódj az elrontott vonalak miatt, az akrilfesték tökéletesen elfedi majd őket.

Ha profin bánsz az ecsettel és az akrilfestékkel, ezt a lépést ki is hagyhatod.

6.) Fesd ki a nagyobb felületeket

Használj vékony ecsetet és kiváló minőségű akrilfestéket, én most például a Printex Acrylic Art fedő akrilfestékeit használtam. Gyors, egyenletes, sima mozdulatokkal oszlasd el a festéket a kavics felületén. Először fesd meg a nagyobb háttérelemeket. Ha komplexebb képet készítesz, haladj hátulról előre. 

7.) Fesd meg a részleteket

Az egészen apró részletekhez használj vékony, kúpos ecsetet. Mártsd az ecsetet akrilfestékbe, és rövid, óvatos mozdulatokkal fesd meg az apróbb részleteket. Az ecseten kívül bármilyen más segédeszköz is hasznos lehet, amivel könnyen elkészíthető a minta (pl. ahogy a képen is látszik, pöttyözni szuperül lehet fülpálcikával vagy egy ecset végével). Ha a kavics mintája több rétegből áll, használhatsz hajszárítót a festék gyorsabb szárításához.

8.) Kontúrozd a mintát

Érdemes lehet kontúrozni a mintát, ezzel kiemeled a fontosabb részeket és különleges hatást adsz a képnek. Először ellenőrizd, hogy tökéletesen megszáradt az akrilfesték a kavicson. Majd fekete akril festékkel és vékony, kúpos ecsettel vagy fekete tűfilccel kontúrozd a mintát.

9.) Lakkozd le a kész képet

Az akrilfesték vízállóra szárad, így száradás után önmagában is ellenáll a legtöbb külső hatásnak. Ha szeretnéd még tartósabbá tenni a kavicsodat, még jobban védeni vagy kültérre szánod, akkor zárhatod a felületet selyemfényű, szagtalan, védő lakkal (pl. Printex Acryl Lakk). Amikor már teljesen megszáradt az akrilfesték, vékony rétegben, ecsettel oszlasd el az akril lakkot a kavicson. Majd várd meg, míg teljesen megszárad.

10.) Végezetül néhány tanács az akril festék használatához

Fontos tudni az akrilfestékről, hogy vizesbázisú festék, mely száradás után vízállóvá válik. Praktikusan ez azt jelenti, hogy szükség esetén vízzel hígítható, ám használat után azonnal el kell mosni az ecsetet, illetve ha foltos lesz a ruhád, akkor a foltot azonnal távolítsd el a textíliából, de sajnos még így sem biztos, hogy sikerrel jársz.

Kellemes időtöltést, jó alkotást kívánunk!!!

VIDEO Ezzel a szájfestéssel nagyíthatod az ajkaidat optikailag

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!