Pénz és hivatás

Így kaphatsz fizetésemelést egy szexista cégnél

Így kaphatsz fizetésemelést egy szexista cégnél

„Persze, az első az lesz, hogy növesszek hímtagot” – gondolhatod. Nos, ha valóban ez jutott eszedbe, sajnos nagy az esélye annak, hogy hátrányos megkülönböztetést tapasztaltál a nemed miatt, ami minden valószínűség szerint a béredre is kihat. Csokorba szedtük, mi mindent tehetsz érte, hogy tényleg annyi pénzt kapj, amennyit a munkád ér!

Tárgyalj róla már a legelején!

Sokkal egyszerűbb már az interjú szakaszában felhozni a témát, mint mondjuk az ezredik munkanapodon, amikor annyira keresed a megfelelő pillanatot, hogy kénytelen vagy átcsúszni az ezeregyedikre, és így tovább.

Ha a legelején tisztázod, mik az elvárásaid ilyen téren, akkor nyílt lapokkal játszol, amit a másik félnek is viszonoznia kell.

Jó, ha tudod: a nemek közötti kereseti rés az idő múlásával növekszik: a friss diplomások körében a férfiak keresetének négyötöde a nőké, ami tíz esztendő alatt 65-70%-ra csökken.

Te pedig egyetlen életszakaszban sem engedheted meg magadnak, hogy kevesebbet tegyél zsebre, mint amennyit megérdemelsz, ugye?

Tudd, mennyit érsz!

Ha fogalmad sincs róla, milyen értékes vagy, hogyan várhatod el másoktól, hogy ezt honorálják?

Számos internetes kalkulátor áll rendelkezésedre, amennyiben senkitől sem tudod megkérdezni a szakterületeden, hogy „hé, ember, mennyit keresel?”

Ne kezeld tabuként a pénzügyeket, mert a férfiak egyik legnagyobb előnye szokott lenni ezen a téren, hogy szemrebbenés nélkül előhozakodnak a számokkal meg az igényeikkel – és nekik van igazuk, mert ezt máshogy nem lehet!

A LinkedIn például olyan nyilvános, mégis valamennyire zárt fórumot jelent, ahol bátran érdeklődhetsz akár a nemzetközi trendekről is. Nincs tehát kifogás, hogy miért nem vagy képben a fizetéseket illetően.

Érvelj összehasonlítással!

Számos olyan élethelyzet létezik, amikor nem érdemes másokhoz mérned magad.

Hát itt sem azt javasoljuk, hogy a képességeidet vagy a teljesítményedet tedd mérlegre, hanem azt, hogy szigorúan csak a számokat.

Igyekezz minél több választ meghallgatni arra vonatkozóan, hogy a szakterületeden, a cégednél, a tapasztalatok és a képzettség függvényében ki mennyit keres!

Fontos, hogy olyan emberekhez fordulj, akik őszintén válaszolnak, tehát nem kell az általuk közölt adatot élből elosztani kettővel.

És most jön a csavar: a fizetésedről való tárgyalás során érzékeltesd, hogy tisztában vagy a negatív diszkriminációval!

(Névvel vagy egyéb felismerhetőséget adó leírással természetesen ne szolgálj, amikor valakinek a bérére hivatkozol, mert szerezhetsz vele az illetőnek néhány kellemetlen pillanatot…)

Sorold fel az érdemeidet!

Minden fizetésemelésre vágyó ember kezében ez az igazi jolly joker.

Mindenképpen frissítsd az önéletrajzodat a legutóbbi sikereiddel, és ne felejtsd el megemlíteni őket a tárgyalás során sem!

Ne gondold, hogy egy sikeres prezentáció vagy projekt olyan apró kunszt, ami szóra sem érdemes – hiszen akik jól keresnek, el tudják adni magukat, s pont itt kezdődik az önmenedzsment.

Bátran listázd az érdemeidet egészen a pályád kezdetétől mostanáig, mert ettől az önbizalmad is úgy megerősödik, hogy nem nyuszikaként fogsz a felettesed elé állni, miközben vakarod a fejed, miközben ott virít a fejed fölött a szövegbuborék: „mit keresek én itt?”

Megmondjuk, mit keresel: remélhetőleg minél több pénzt!

Készülj fel!

Add a főnköd tudtára, hogy beszélni akarsz vele, s a prezentációra nagyjából mennyi időre van szükséged.

Igen, a prezentációra – ami nem feltétlenül PowerPoint-os diasorozat, akár szóbeli is lehet, hiszen a hangsúly nem ezen van.

A lényeg, hogy a mondandódnak legyen egy vázlatpontokból álló szilárd váza. Mindvégig bíznod kell a saját sikeredben, és érdemes megemlítened, hogy a személyes céljaid mennyire egybeesnek a cég érdekeivel.

Meg kell győznöd arról a felettesedet, hogy mindenki jól jár a fizetésemeléseddel, hiszen a motivált munkaerő igazi kincs.

Akár azt is megemlítheted, milyen fejlődést tervezel a közeljövőben – továbbképzések, illetve azok lehetséges haszna az egyes projektekben –, mert akkor az asztal másik oldalán ülő ember látni fogja, hogy nem shoppingolásra akarod költeni a béredet.

Nem mintha lenne hozzá köze, de ilyen világot élünk, úgyhogy kösd fel a gatyát és mindent bele!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást