Káliumban gazdag ételek. A kálium egészségügyi hatásai

Káliumban gazdag ételek. A kálium egészségügyi hatásai

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Káliumban gazdag ételek. A kálium egészségügyi hatásai

A kálium harmadik legfontosabb ásványi anyag a szervezetben a kálcium és a foszfor után. A szervezetnek legalább annyira létfontosságú a kálium, mint az, hogy normál szinten legyen a vérnyomás.

A kálium lényegében egy elektrolit anyag (pozitív vagy negatív töltést vesz fel vizzel való reakciója során). A szervezet a káliumot és egyéb elektrolitokat az idegi impulzusok vezetéséhez használja, ezek kezdeményezik az izom-összeházódásokat, szabályozzák a szívverést és vérnyomást. Tanulmányok szerint azok az emberek, akik sok káliumot fogyasztanak csökken a vérnyomásuk, akkor is, ha a nátriumbevitel (só) továbbra is magas.

Normális esetben az szükséges kálium-mennyiséget egészséges táplálkozással megkapjuk, azonban egyes emberek felszívódási zavarban szenvednek (pl. Crohn-betegség) ezért kiegészítőként kell vegyenek káliumot.

Egészséges szív

Egy amerikai tanulmány szerint ha kétszer annyi káliumot fogyasztunk naponta, mint nátriumot, jelentősen csökkentjük a szívbetegségek kockázatát. A kálium csökkenti a magas vérnyomást, amely egyébként az egyik fő kockázati tényezője a szív-betegségeknek.

Megakadályozza a hypokalaemiát (ritka betegség, néhány órán át tartó izombénulást okozhat, általában alvás közben) 

A hypokalaemiát az alacsony kálium-szint váltja ki, amely gyakran a hasmenés vagy hosszú ideig tartó hányás következménye, ilyenkor ugyanis nem tudnak felszívódni a szervezetnek szükséges ásványi anyagok és vitaminok. A hypokalaemia alacsony inzulinhoz vezet, így növeli a vércukor szintet. Kálium-kiegészítőkkel kezelni lehet.

Izom funkció

Az izomösszehúzódások szempontjából kritikus a nátrium-kálium arány. Az alacsony káliumszint izomgörcsöket okoz. A káium szükséges izomépítéskor is. (növekvő gyermekek, sportolók, izomépítők számára különössen fontos figyelniük a káliumbevitelre).

Káliumban gazdag élelmiszerek:

Cékla, főzve is Fehér bab, főzve/konzervben is Datolya Paradicsom (pépesítve vagy konzerv formájában is) Mazsola Burgonya héjával Sárgarépa nyersen Szilva Avokádó Spenót Szójabab Lencse Sárgabarack

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást