A kálium lényegében egy elektrolit anyag (pozitív vagy negatív töltést vesz fel vizzel való reakciója során). A szervezet a káliumot és egyéb elektrolitokat az idegi impulzusok vezetéséhez használja, ezek kezdeményezik az izom-összeházódásokat, szabályozzák a szívverést és vérnyomást. Tanulmányok szerint azok az emberek, akik sok káliumot fogyasztanak csökken a vérnyomásuk, akkor is, ha a nátriumbevitel (só) továbbra is magas.
Normális esetben az szükséges kálium-mennyiséget egészséges táplálkozással megkapjuk, azonban egyes emberek felszívódási zavarban szenvednek (pl. Crohn-betegség) ezért kiegészítőként kell vegyenek káliumot.
Egészséges szív
Egy amerikai tanulmány szerint ha kétszer annyi káliumot fogyasztunk naponta, mint nátriumot, jelentősen csökkentjük a szívbetegségek kockázatát. A kálium csökkenti a magas vérnyomást, amely egyébként az egyik fő kockázati tényezője a szív-betegségeknek.
Megakadályozza a hypokalaemiát (ritka betegség, néhány órán át tartó izombénulást okozhat, általában alvás közben)
A hypokalaemiát az alacsony kálium-szint váltja ki, amely gyakran a hasmenés vagy hosszú ideig tartó hányás következménye, ilyenkor ugyanis nem tudnak felszívódni a szervezetnek szükséges ásványi anyagok és vitaminok. A hypokalaemia alacsony inzulinhoz vezet, így növeli a vércukor szintet. Kálium-kiegészítőkkel kezelni lehet.
Izom funkció
Az izomösszehúzódások szempontjából kritikus a nátrium-kálium arány. Az alacsony káliumszint izomgörcsöket okoz. A káium szükséges izomépítéskor is. (növekvő gyermekek, sportolók, izomépítők számára különössen fontos figyelniük a káliumbevitelre).
Káliumban gazdag élelmiszerek:
Cékla, főzve is Fehér bab, főzve/konzervben is Datolya Paradicsom (pépesítve vagy konzerv formájában is) Mazsola Burgonya héjával Sárgarépa nyersen Szilva Avokádó Spenót Szójabab Lencse Sárgabarack