Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a kakaót vagy a forró csokit – aki mégis, annak rossz hírünk van, az ezekhez hasonló, flavanolban gazdag italok ugyanis csökkentik a stressz okozta szívproblémák kockázatát. Ha nagyon stresszes vagy, érdemes lehet esténként inni egy kis kakaót, a tudomány szerint ugyanis sokat segíthet a problémák megelőzésében.
Bár az olyan forró italokat, mint a kakaó vagy a forró csoki, általában inkább télire tartogatja az ember, mondunk egy okot, amiért a tavaszi napsütésben és a nyári melegben is érdemes fogyasztani: a stressz okozta szívproblémáktól is megóvhat minket.
Korábbi kutatásokból már kiderült, hogy a növényekben természetesen előforduló polifenolok az emberi étrend alapvető összetevőinek számítanak, ezek a vegyületek a kutatások szerint csökkentik a számos betegséggel összefüggő oxidatív stresszt, ráadásul jótékony pszichológiai hatást is gyakorolhatnak.
Polifenolok találhatók a kakaóban és csokoládéban is. Egy friss kutatás azonban a szintén bennük megtalálható flavonoidok pozitív hatásaira hívta fel a figyelmet.
Hogyan hat a kakaó a szívre?
A Birminghami Egyetem kutatói különösen a mentális stressz okozta szívproblémákra koncentráltak, ilyen lehet például a stroke, a különböző szívbetegségek vagy a trombózis. A kutatás során azok a résztvevők keringési rendszere funkcionált jobban stressz hatására, akik rendszeresen flavonoidtartalmú kakaós italt fogyasztottak.
A résztvevők egyik csoportjának egy mentális stresszel járó feladat előtt 90 perccel kakaót kellett fogyasztaniuk, majd a teszt közben mérték a véráramlásukat és a szívműködésüket. Az eredmények azt mutatták, hogy a stressz kevésbé gátolta a vérerek megfelelő működését akkor, ha a résztvevők kakaót fogyasztottak. A kutatók azt is felfedezték, hogy a flavonoidok képesek serkenteni a vérkeringést még a stresszhatás alatt is.
Szerencsére a flavonoidok rengeteg zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók, olyanokban, amelyek bárki számára könnyen elérhetők. A szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a stresszes időszakok során az emberek tudatosan fogyaszthatnak olyan ételeket, amelyek segítenek a stresszkezelésben, és a stressz negatív hatásainak kivédésében.
A szakértők szerint a stressz lassan népbetegséggé válik, ezért nagyon fontos, hogy minél hatékonyabb megküzdési mechanizmusokat dolgozzunk ki rá, és az étrendet tekintve is támogassuk a szervezetet abban, hogy minél könnyebben küzdjön meg a mentális megpróbáltatások fizikai hatásaival. A flavonoidokban gazdag étrend követése különösen stresszes időszakokban nagy segítség lehet.
A szívproblémák a világ vezető halálokai közé tartoznak, globálisan a legnagyobb problémát jelentik az egészségügyben (ha éppen nincs koronavírus-világjárvány). A kutatók szerint négyből egy amerikai ember szívproblémák következtében el fog hunyni egy adott évben.