Egészség / Életmód / Táplálkozás

Minden nap egy sör segíthet távol tartani a szívbetegséget

Minden nap egy sör segíthet távol tartani a szívbetegséget

Minden nap egy sör, és a szívbaj nem gyötör – így lehetne átírni a híres almás közmondást az Amerikai Szívegyesület által közzétett tanulmány szerint. A rendszeres alkoholfogyasztás ugyanis nem minden esetben káros, ha az ember figyel a mennyiségre és a minőségre is. A friss, most megjelent kínai kutatásból kiderült, hogy a mindennapos sörfogyasztás csökkenti a vér HDL-koleszterinszintjét. Ezáltal pedig megvédheti a szervezetet a szív- és érrendszeri betegségektől.

A szakértők több alkoholfajtát is megvizsgáltak a témában, de az eredmény egyelőre egyértelmű: a sör a szívbetegségek megelőzésében a leghasznosabb alkohol.

A koleszterinvegyületnek a laborvizsgálatok során három típusát vagy összetevőjét különböztetjük meg: összkoleszterin, HDL- és LDL-koleszterin. A HDL (high density lipoprotein – nagy sűrűségű lipoprotein) viszont felveszi a felesleges (a sejtek által fel nem vett) koleszterint. Ezt követően visszaszállítja a májba, ahol egy része az epével kiválasztódik. A HDL-koleszterin az úgynevezett „védő” vagy “jó” koleszterin. A véráramban keringő vagy az érfalban már lerakódott koleszterint is felveszi vagy visszaszállítja a májba, ahol lebomlik, ezzel pedig részt vesz az érfal védelmében – írja a Webbeteg. A HDL-koleszterint hívják tehát a „jó” koleszterinnek, és az a jó, ha van belőle a vérben bőven. 

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást