Gyapjú fából és csalánfarmer? A jövő anyagai, amit hamarosan hordani fogunk

Gyapjú fából és csalánfarmer? A jövő anyagai, amit hamarosan hordani fogunk

Címlap / Stílus / Divat / Gyapjú fából és csalánfarmer? A jövő anyagai, amit hamarosan hordani fogunk / 2. oldal

Pókselyem

A pókfonal nagyon vékony, mégis elképesztően erős, aki szaladt már bele esti bóklászása során egy szépen megkomponált pókhálóba, tudja, miről beszélek. Mivel a pókokat nem egyszerű meggyőzni arról, hogy termeljenek nekünk fonalat, így a kutatók inkább laborba vonultak és ott kezdték el szövögetni saját hálójukat. A Bolt Threads- nél alaposan megfigyelték, és tanulmányozták a darázspók (Argiope bruennichi) pókhálóját, hogy megértsék, hogy miben rejlik az általuk szőtt selyemszál különlegessége.

A reprodukálás során különleges fehérjéket fejlesztettek ki oly módon, hogy a biomérnökök géneket ültetnek élesztőbe. Erjesztéssel nagy mennyiségben tudják előállítani ezt a fehérjét csupán élesztő, cukor és víz felhasználásával. A selyemfehérjét aztán izolálás és tisztítás után szálakká fonják, így megszületik a nagy szakítószilárdságú, rugalmas és tartós pókfonal utánzata a MikrosilkTM. A hagyományos textilipai eljárásoknál alacsonyabb környezeti terhelés mellett tudják biztosítani ezt a forradalmian új szövetet, ami az élettartama végén teljes lebomlik. 

Etikus szőrme 

A szőrme egyre nagyobb bonyodalmat okoz, mind többen ellenzik az állatok ilyen módon történő kihasználását. A tiltakozások hangja a már divatvilág csúcsára is eljutott, ezért példátlan módon 2018- ban szőrme nélkül rendezték meg az őszi londoni divathetet. 

A SoronaR olyan etikus, részben növényi alapú, környezetbarát alternatívát kínál, mely polimerszálakból készült és mechanikusan újrahasznosítható. A kivételesen puha és természetes hatású műszőrme jól alakítható, tartós, ellenáll az UV sugaraknak és a hőnek.

Stella McCartney másfél évig dolgozott együtt a DuPont-nal a Koba fejlesztésén. Aztán 2020 tavaszán a párizsi divathét alkalmával bemutatta vegetáriánus szőrmével díszített Koba kabátját. 

Etikus szőrme 
peakSTOCK/istockphoto.com

A pamut új arca 

A zárt hurkú technológia lehetővé teszi, hogy az olyan természetes szálak, mint a pamut vagy a gyapjú sokkal jobban teljesítsenek, mint eredeti valójukban. A Natural Fiber Welding Inc. szerint szükségtelen kompromisszumokban gondolkodnunk, mert minden lehetséges egyszerre: esztétikus megjelenés, kiváló minőség, tartósság, és környezetkímélet.

A ClarusTM létrejöttével revitalizálják az újrahasznosított pamutszálakat, így csökkenthető a szűz rostok iránti igény, és kiszoríthatóvá válnak a rendkívül környezetszennyező szintetikus anyagok. A vállalkozás növényi bőr platformja, a szabadalommal védett MIRUMTM is számottevő sikereket könyvelhet már el.

A bőrtermékek új generációját alkotta meg a fenntarthatóság jegyében és a környezettudatosság elveit teljes mértékben szem előtt tartva. Az előállítás során kizárólag növényi komponenseket, mezőgazdasági melléktermékeket használnak. A biológiailag lebomló polimereknek és a műanyagmentes technológiának hála, megrongálódása vagy elhasználódása esetén újrahasznosítható.

Oldalak: 1 2 3

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást