Ezek a jövő anyagai. Egyelőre luxus, de hamarosan hordani fogjuk

Ezek a jövő anyagai. Egyelőre luxus, de hamarosan hordani fogjuk

Címlap / Stílus / Divat / Ezek a jövő anyagai. Egyelőre luxus, de hamarosan hordani fogjuk / 2. oldal

Csalánfarmer

Észak-Európában meglehetősen régre nyúlik vissza a csalánszálak használata, többek között kötelet, textilt és horgászzsinórt állítottak elő belőle. Konkrétan Napóleon seregének egyenruhái is ebből készültek. A közelmúltban kiváló minőségű, komfortos anyagot sikerült előállítani csalánrostokból és újrahasznosított pamutból. Mivel a rostok levegőt „halmoznak fel”, ezáltal a szövet kitűnő hőszigetelő tulajdonsággal rendelkezik.

Micéliumbőr

A MycoWorks diadalútja úgy kezdődött, hogy Philip Ross San Francisco- i művész több mint három évtizede fejébe vette, hogy szobraihoz micéliumot fog használni. A reichivel kezdett kísérletezni, és ahogy az lenni szokott a szellem kiszabadult a palackból és aztán megállíthatatlannak bizonyult.

Újabbnál újabb ötletek születtek, különféle szerepekben kísérleteztek vele, mígnem 2016- ban a szilárd verzió után megkezdődött a  rugalmas struktúra előállítása, mely már megfelelt annak a kívánalomnak, hogy a bőr kiváló alternatívája legyen. A ReishiTM finom micélium előállításánál egyedülálló fermentációs eljárást alkalmaznak, mely által sűrűbb, homogénebb állomány keletkezik, amit már nem szükséges további tömörítéssel tartósabbá, strapabíróbbá tenni. 

Micéliumbőr
AnnaZhuk/istockphoto.com

Kaktuszbőr

Két mexikói fiatalember Adrián López Velarde és Marte Cázarez mert nagyot álmodni és nem kevesebbre adták a fejüket, mint hogy kifejlesztenek egy erőszakmentes alapanyagot, fenntartható módon, mellőzve a mérgező kemikáliák és műanyagok használatát. Az általuk kiválasztott rendkívül ellenálló, őshonos fügekaktuszokat maguk termesztik Zacatecas államban, ökológiai szemlélettel, öntözőrendszer nélkül.

A növekedésben csak az esővízre és a talaj ásványianyagtartalmára számíthatnak. Vállalkozásuknak egyéb jótékony vonzatai is megmutatkoztak, mégpedig a biomasszaképzés, vagy a helyi flóra és fauna helyzetének javulása. 2019-ben mutatták be a két éves kutatómunkájuk eredményét, a kaktuszból előállítható vegán bőrt. A Desserto® felveszi a versenyt az eredetivel, kellemes tapintású, lélegző, rugalmas, esztétikus, tartós és megfelel a legszigorúbb minőségi és környezetvédelmi előírásoknak. 

A tengeri bőrök „felfedezése”

Izlandon a halbőr használatának nagyon régi hagyománya van, ami egészen a 9. századig nyúlik vissza. A viking telepesek hozták magukkal ezt a kézműves tudományt. 

Az Ictyos francia vegyészmérnökei többszázezer tonna élelmiszeripari szerves hulladékot – éttermekből származó lazac-, tokhal- és a ponty maradványokat – gyűjtenek be és hasznosítanak újra évente. 100% -ban növényi eredetű összetevőkkel oldják meg a cserzést és a színezést, kikerülve az ásványi eredetű (króm- és alumínium) vegyületeket. A folyamat végén nyert Squama kiváló minőségű, hipoallergén alternatív bőr, mely megoldást jelent a fémallergiás emberek számára is.

A vietnami Uyen Tran tervező által kitalált Tômtex létrehozásához kávézaccot kevernek rák- és homárpáncélokkal, valamint halpikkelyekkel. Az anyagot természetes pigmentekkel festik, végül egy kellően rugalmas, mintázható, könnyen feldolgozható, vízálló anyagot nyernek. „Élete végén” teljes mértékben lebomlik, vagy újrahasznosítható. 

Hihetetlenül reményt keltő, hogy már oly sok csodálatos ötlet testesülhetett meg valamilyen textil formájában. A micélium alapú bőr jelenleg a biotechnológia egyik legérdekesebb vívmánya, de bizonyára hamarosan egyre több olyan prémium minőségű, újrahasznosított termékkel találkozhatunk, amelyek megfelelnek minden korábbi elvárásunknak, mégis mentesítik a Földet a további terhelés alól, illetve nem zsákmányolják ki érzéketlenül és értelmetlenül az értékes nyersanyagkészleteit.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást