Ezek a jövő anyagai. Egyelőre luxus, de hamarosan hordani fogjuk

Ezek a jövő anyagai. Egyelőre luxus, de hamarosan hordani fogjuk

Címlap / Stílus / Divat / Ezek a jövő anyagai. Egyelőre luxus, de hamarosan hordani fogjuk

A textil- és a bőripar elképesztő fejlődésen ment keresztül az utóbbi években, zseniális innovációk, fantasztikusan működő elgondolások robbantak ki a felelősségteljes és lelkes kutatók fejéből. Megnyugtató, hogy már nem csak termeli, hanem bontja is a divat a textilhegyeket. A feleslegeset egyre nagyobb mértékben gyűjtik vissza, és cserébe nagyon izgalmas dolgokat kapunk tőlük.

A kutatók és a tervezők lelkiismeretesen láttak hozzá ahhoz, hogy újragondolják, formabontsák „átgyúrják” a hulladékokat és valami újat hozzanak létre belőlük.

Az örökzöld fonal 

Egyedülálló innováció eredményeként egy nagyon megnyerő, antibakteriális és antiszeptikus tulajdonságokkal bíró szálat fejlesztettek ki japán ciprusfa rostokból és újrahasznosított pamutból.

Különösen kedvező hatású az emberi bőrrel való kontaktusban, természetes módon előzi meg a kellemetlen szagok kialakulását. A ciprustartalomnak köszönhetően taszítja a molyokat, ellenáll a penészgombáknak, és csökkenti egyes baktériumok szaporodását pl.: a Klebsiella pneumoniae-t 60%- kal és a Staphylococcus aureust 85%- kal. 

Az örökzöld fonal 
Svetl/istockphoto.com

Gyapjú fából

Ez olyan lehet, mint fából vaskarikát csinálni? Dehogy, jóval egyszerűbb, de félre a tréfával, valójában imádom a gyapjút, a birkákat szintén, hát még az őrülten zseniális találmányokat. A „fagyapjú” (wood wool) a fenntartható módon kezelt erdőkből származó fapépből előállított hipoallergén, biológiailag lebomló, kellemesen puha tapintású, csodálatos színekben elérhető fonal, mely alkalmas kötéshez. 

Pókselyem

A pókfonal nagyon vékony, mégis elképesztően erős, aki szaladt már bele esti bóklászása során egy szépen megkomponált pókhálóba, tudja, miről beszélek. Mivel a pókokat nem egyszerű meggyőzni arról, hogy termeljenek nekünk fonalat, így a kutatók inkább laborba vonultak és ott kezdték el szövögetni saját hálójukat. A Bolt Threads- nél alaposan megfigyelték, és tanulmányozták a darázspók (Argiope bruennichi) pókhálóját, hogy megértsék, hogy miben rejlik az általuk szőtt selyemszál különlegessége.

A reprodukálás során különleges fehérjéket fejlesztettek ki oly módon, hogy a biomérnökök géneket ültetnek élesztőbe. Erjesztéssel nagy mennyiségben tudják előállítani ezt a fehérjét csupán élesztő, cukor és víz felhasználásával. A selyemfehérjét aztán izolálás és tisztítás után szálakká fonják, így megszületik a nagy szakítószilárdságú, rugalmas és tartós pókfonal utánzata a MikrosilkTM. A hagyományos textilipai eljárásoknál alacsonyabb környezeti terhelés mellett tudják biztosítani ezt a forradalmian új szövetet, ami az élettartama végén teljes lebomlik. 

Etikus szőrme 

A szőrme egyre nagyobb bonyodalmat okoz, mind többen ellenzik az állatok ilyen módon történő kihasználását. A tiltakozások hangja a már divatvilág csúcsára is eljutott, ezért példátlan módon 2018- ban szőrme nélkül rendezték meg az őszi londoni divathetet. 

A SoronaR olyan etikus, részben növényi alapú, környezetbarát alternatívát kínál, mely polimerszálakból készült és mechanikusan újrahasznosítható. A kivételesen puha és természetes hatású műszőrme jól alakítható, tartós, ellenáll az UV sugaraknak és a hőnek. Stella McCartney másfél évig dolgozott együtt a DuPont-nal a Koba fejlesztésén. Aztán 2020 tavaszán a párizsi divathét alkalmával bemutatta vegetáriánus szőrmével díszített Koba kabátját. 

Etikus szőrme 
peakSTOCK/istockphoto.com

A pamut új arca 

A zárt hurkú technológia lehetővé teszi, hogy az olyan természetes szálak, mint a pamut vagy a gyapjú sokkal jobban teljesítsenek, mint eredeti valójukban. A Natural Fiber Welding Inc. szerint szükségtelen kompromisszumokban gondolkodnunk, mert minden lehetséges egyszerre: esztétikus megjelenés, kiváló minőség, tartósság, és környezetkímélet.

A ClarusTM létrejöttével revitalizálják az újrahasznosított pamutszálakat, így csökkenthető a szűz rostok iránti igény, és kiszoríthatóvá válnak a rendkívül környezetszennyező szintetikus anyagok. A vállalkozás növényi bőr platformja, a szabadalommal védett MIRUMTM is számottevő sikereket könyvelhet már el.

A bőrtermékek új generációját alkotta meg a fenntarthatóság jegyében és a környezettudatosság elveit teljes mértékben szem előtt tartva. Az előállítás során kizárólag növényi komponenseket, mezőgazdasági melléktermékeket használnak. A biológiailag lebomló polimereknek és a műanyagmentes technológiának hála, megrongálódása vagy elhasználódása esetén újrahasznosítható.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»