7 jele annak, hogy érzelmi mazochista vagy

7 jele annak, hogy érzelmi mazochista vagy

Címlap / Életmód / Egészség / 7 jele annak, hogy érzelmi mazochista vagy

Nemcsak azok mazochisták, akik élvezik a fizikai bántalmazást: a megalázottság, a kihasználás és társai ugyanis elsősorban a lélekben vernek gyökeret. Ha folyton méltatlan helyzetekben találod magad, amelyekről legszívesebben éjjel-nappal panaszkodnál, ideje elgondolkodnod rajta, miért ragaszkodsz ezekhez.

A barátaid „lehúznak”

Vannak olyan barátaid, akiknek a társasága kifejezetten nyomaszt, és erősítik benned azt a hitet, hogy egy kudarcra ítélt nulla vagy?

Esetleg mindig közös kesergésben merül ki a program? Akkor mégis miért tartod fenn ezeket a kapcsolatokat?

Meglétük az egész életedet mérgezi, s akaratlanul is befolyásol a sorsdöntő pillanatokban. Próbálj meg javítani ezeken a viszonyokon, és ha nem megy, ints nekik búcsút!

Visszamész a szemét exedhez

„Olyan, amilyen, de szeretem” – ez a legrosszabb érv, ami megfordulhat a fejedben. A szerelem érzése gyönyörű dolog, ám sajnos édeskevés a boldogsághoz.

Számos más tényező szükséges egy kiegyensúlyozott párkapcsolathoz.

Amíg egy olyanban tengődsz, ahol ezek nem adatnak meg, azt sem várhatod, hogy jobbra forduljon a sorsod. Elvégre ha önként és dalolva választod a rosszat, miért találna meg a jó?

„Csak szex” valakivel, aki iránt többet érzel

Bizonyára hízelgő az egódnak, ha szíved választottja kanosság esetén téged riadóztat.

Megnyugtatónak tűnhet számodra, hogy próbálod elhitetni: mindkettőtök számára csak a testiségről szól ez a kapcsolat.

Amennyiben viszont azon kapod magad, hogy sok időt szánsz az ezen való agyalásra, biztos lehetsz benne: olyan érzéseid vannak, amelyek ebbe már nem férnek bele.

Ilyenkor két választásod van: szorosabbra fűzitek a viszonyt, vagy ég vele!

Imádsz internetes kommenteket olvasni

Vannak olyanok, akik jobban szeretik az internetes tartalmak alatti hozzászólásokat böngészni, mint magát a lényeget. Ha közéjük tartozol, ideje elgondolkodni rajta, hogy miért.

Nem titok ugyanis, hogy rengetegen csak azért kommentelnek, mert a világhálón név és arc nélkül is lehet mocskolódni.

Mások mocskának böngészése pedig nyilván nem kelthet benned pozitív érzéseket, tehát szándékosan húzod magad egyre mélyebbre.

„Mi van, ha…?”

Folyton ez a kérdés jár a fejedben? Semmilyen lehetőségnek nem tudsz örülni, mert a legrosszabb forgatókönyvek versenyeznek egymással a képzeletedben?

Hé, álljunk csak meg egy pillanatra! De hiszen azért csinálod, mert élvezed!

Akármilyen furcsán is hangzik, örömödet leled a borzasztónál borzasztóbb alternatívák taglalásában, mert legalább addig sem a meglévő problémák megoldására kell koncentrálnod. Ejnye!

Örök vesztesnek drukkolsz

Legyen szó focimeccsről, Oscar-gáláról vagy bármilyen megmérettetésről, te többnyire annak drukkolsz, aki kudarcra van ítélve?

Esetleg van egy kedvenc csapatod, színészed vagy más idolod, akinek sehogy sem akar összejönni az áttörés?

A hasonló a hasonlót vonzza, tehát az ő sikertelensége a tiéd is, pontosabban azért érzed ő(ke)t vonzónak, mert vonz a szerencsétlenség.

A tested ellen fordulsz

„A test a lélek tükre” – tartja a mondás. Amennyiben hajlamos vagy rá, hogy a saját külsőd becsméreld, illetve sanyargasd a tested, kétség sem fér hozzá: a szenvedés a lételemed.

Próbáld meg pozitív formában levezetni a feszültséget: a rendszeres sport, a jóga, a meditáció vagy a relaxáció segít benne, hogy megfelelő viszonyt alakíts ki saját magaddal, illetve távozzon belőled a stressz.

Ne ijedj meg, ha a felsoroltak közül több is igaz rád. A legtöbb ember valamilyen szinten mazochista – kérdés, hogy ezt miként éli meg, valamint tudja-e kezelni.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!