Ezzel az egyszerű trükkel egyetlen perc alatt leolvad a jég a szélvédődről

Ezzel az egyszerű trükkel egyetlen perc alatt leolvad a jég a szélvédődről

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Ezzel az egyszerű trükkel egyetlen perc alatt leolvad a jég a szélvédődről

Bármilyen szép is lehet a téli hóesés, amikor már nem csak az ablakból nézed, az utcákat belepő hó és az autókra tapadó jég sok bosszúságot is okozhat. Különösen, ha el kell lapátolnod az autódhoz vezető útról a havat, mielőtt egyáltalán el tudnál indulni valahova.

Ha ez a sok lapátolás nem lenne már önmagában is kellemetlen megterhelés, valószínűleg még a befagyott szélvédővel is meg kell küzdened. Szerencsére sokan vannak, akiknek van valamiféle bevált tippje arra, hogy a lehető leghamarabb leolvasszák az autójuk szélvédőjről a jeget. Ez alól Ken Weathers sem kivétel.

Weathers – a találó nevű meteorológus, aki a Tennesse állambeli Knoxville-ben, a WATE-nél dolgozik – egyfajta netes szenzáció lett néhány évvel ez előtt. Még 2016-ban Weathers közzétett egy videót a YouTube-on, amelyben megosztotta kedvenc trükkjét, amellyel kevesebb mint 60 másodperc alatt le lehet olvasztani az autó szélvédőjéről a jeget.

Az azóta eltelt évek alatt közel 10 millióan nézték meg Weathers hideg időjárás elleni hackjét. Mostanra milliók esküsznek a házi készítésű jégtelenítő receptjére, amely hihetetlenül egyszerűen összeállítható.

Csak fogj egy vizes palackot, és töltsd meg egy egyszerű, egy rész vízből és két rész izopropil- vagy gyógyszertári alkoholból álló oldattal. Keverd össze az elegyet és már használhatod is. Spriccelj a keverékből néhányszor a szélvédődre, és csak figyeld, ahogyan a makacs jégréteg magától eltűnik.

A módszer azért működik, mert az alkohol fagyáspontja jóval fagypont alatt van” – mondja Weathers. „Vagyis a keverékből nyugodtan tarthatsz az autódban, soha nem fog megfagyni, és bármikor használhatod.”

Luka Jankovic/istockphoto.com

Mit ne csinálj?

Az utóbbi időkben főleg a TikTokon és más közösségi médiás felületeken terjednek azok a videók, amikben emberek meleg vízzel megtöltött zacskókat pakolnak a jeges szélvédőre, vagy azzal dörzsölik az üveget, hogy minél gyorsabban megszabaduljanak a jégtől.

A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy ezt a módszert érdemes elkerülni, a nagyon hirtelen hőmérsékletváltozás ugyanis az üveg elpattanását okozhatja — főleg, ha esetleg egy korábbi kavicsfelverődés már valahol meggyengítette a szélvédődet.

A jégoldó sprayk biztonsággal alkalmazhatóak, a legjobb módszer azonban valószínűleg az, ha megelőzöd a jegesedést. Ezt elérheted például szélvédőt takaró fólia használatával, vagy azzal, ha téli ablakmosó folyadékot használsz, ami jégvédő bevonatot képez az üvegen. Ez teljes egészében persze nem fogja megakadályozni a jegesedést, de a megfagyott víz kevésbé fog tapadni az üvegre. Így sokkal kevesebb izommunkára lesz szükséged, hogy lekapard onnan.

Mielőtt nekiállsz a jég lekaparásának — ehhez mindig speciális, erre a célra készült jégkaparót hasznáj! — indítsd be az autó motorját, kapcsold be a fűtést és a hőfúvókat irányítsd a szélvédőre. Ezek elég hatékonyan melegítik az ablakot ahhoz, hogy megkönnyítsék a dolgodat, de nem dolgoznak olyan drasztikus hőmérsékleten, hogy veszélyt jelentsenek az üveg épségére.

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!