Isteni sütemények egy dietetikus hozzáértésével – interjú Török Lucával

Isteni sütemények egy dietetikus hozzáértésével – interjú Török Lucával

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Isteni sütemények egy dietetikus hozzáértésével – interjú Török Lucával

Amióta a gluténérzékenységem miatt diétáznom kell, sokszor volt szerencsém beszélgetni igazán lelkiismeretes, szakképzett dietetikusokkal. Természetesen volt, aki szeretett sütni, olyan szakemberrel viszont nem találkoztam, aki cukrász is egyben, egészen mostanáig.

VIDEO Nagy éves horoszkóp 2025: így alakul az éved személyes és munkahelyi fronton

Török Luca csodaszép süteményeit látva pedig egyből el is kezdtem gondolkodni azon, vajon hogyan is készülnek azok a sütemények, amik egyszerre csodásan néznek ki, az ízük is biztosan remek, közben pedig egy dietetikus hozzáértése is bennük rejlik? Fel is kerestem hát Lucát, aki sok izgalmas részletet árult el a történetéről és a süteményeiről.

Honnan ered a sütés iránti szereteted?

A mi családunk életében a közös étkezések, ünnepi összejövetelek fontos szerepet játszottak. Ez pedig azt jelentette, hogy a szüleim egész délelőtt sürögtek-forogtak a konyhában. Kicsiként persze volt, hogy én is ott voltam láb alatt, figyelve őket, illetve én voltam az, aki mindig elsőként ült le az asztalhoz várva a finom ételeket. Szóval valahol mélyen mindig is vonzott a konyha és ez a fajta alkotás. 

De magamtól csak egész későn kezdtem el sütögetni, és igazából a cukrász suli előtt nem is alkottam túl nagy dolgokat, én tényleg ott tanultam meg az alapokat. Ezalatt az idő alatt jöttem rá, hogy a cukrászat által ki tudom élni az alkotás iránti vágyamat, kreativitásomat. Sokszor azon kaptam magam, hogy az időm nagy részét sütik nézegetésével, receptek kitalálásával töltöm, teljesen beszippantott ez a világ.

Fotó: Török Luca

Hogyan jött a dietetika?

Érettségi után elég bizonytalan voltam, hogy mit is csináljak, mi érdekel igazán. Elkezdtem egy egyetemet, amit végül nem fejeztem be, majd utána jött a cukrászat ötlete. Elvégeztem egy cukrász képzést, majd dolgoztam egy évet egy kis cukrászdában. Szerettem csinálni, azonban a napi 8-10 óra állás könnyen lefárasztja az embert fizikailag, és úgy éreztem szellemileg kell még valami kihívás. 

A Semmelweis Egyetemre járt akkor egy jó barátom, így betekintést nyerhettem az ottani pezsgő közösségi életbe, illetve beszéltem egy dietetikus hallgatóval is, aki mesélt a szakról. Úgy gondoltam, hogy ezt akár a cukrászattal is tudnám kombinálni, hiszen annyi embert érint manapság különböző ételallergia és intolerancia, valamint folyamatosan keresik a cukrászdákban is a mentes opciókat. Aztán az egyetemi évek alatt szép lassan belemélyedtem a táplálkozástudományba és egyre jobban elkezdett érdekelni.

Fotó: Török Luca

Mely tényezők számodra a legfontosabbak a sütemények elkészítésekor?  

Ez attól függ, kinek készítem, milyen igényeknek kell megfelelni, milyen alkalomra. Azonban számomra mégiscsak az íz az elsődleges. Lehet nagyon szép egy torta vagy egy desszert, de végső soron az íz fog megmaradni a fogyasztóban. Nagyon divatos manapság azt mondani, hogy különböző textúrák ilyen-olyan rétegek legyenek egy sütiben. De milyen igaz! 

Számomra az az izgalmas része az egésznek, amikor leülök átgondolni, megtervezni egy-egy sütit, hogy milyen is legyen.

Oldalak: 1 2 3

A cikk folytatódik, lapozz!

«Előző
1/3
Következő»
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!