Vannak napok, mikor az ember nem kívánja a húst, vagy úgy általában a főtt ételt. Mikor valami könnyebb ételre vágyunk. A saláta ilyenkor tökéletes választás. Na nem kell megijedni, bőven jól lehet lakni salátával is, csak picit kiadósabb verzióban kell gondolkodni, mint mikor a főétel mellé készítjük.
Ebben a salátában az a nagyon szuper, hogy még azok is szívesen szokták fogyasztani, akik alapvetően nincsenek közeli barátságban a brokkolival. Egy titok van, nem szabad hangsúlyozni, hogy ez voltaképpen egy brokkoli saláta. 🙂 Fel sem fog tűnni nekik!
A másik fő összetevő, amitől esetenként tartani szoktak azok, akik először találkoznak ezzel a salival, az a viszonylag tetemes mennyiségű lilahagyma, ami van benne.
Azonban egy apró trükkel azok számára is fogyaszthatóvá tudjátok tenni, akiknek esetleg a gyomra nem bírja a hagymát, vagy akik éppen randira készülnek. Ez a technika nem más, mint a felszeletelt hagyma leforrázása. Vagy mikróba teszed egy percre, vagy nyakon öntöd forrásban lévő vízzel, a végeredmény ugyanaz. A hagyma íze megmarad, de az erejéből sokat veszít. 1 perc a mikróban szeletelés után, vagy egy liternyi forrásban lévő vízzel való átöblítés, és kész is! Több nem kell neki, és a vízben sem kell állni hagyni, mert akkor elveszíti az ízét is, és azt nem szeretnénk.De lássuk magát a salátát!
Hozzávalók (3 főre)
- 500 g brokkoli
- 200 g termelői kecskesajt (esetleg juhtúró, feta)
- 1 nagy fej lilahagyma
- ½ kígyóuborka
- 2 nagyobb paradicsom
- 20-30 szem olajbogyó
- 3 kanál lenmagolaj
- 2 kanál zöld pesto
- só
- bors
Elkészítés
- Párold meg a brokkolit rózsáira szedve pici sóval.
- Vágd fel a hagymát vékony szeletekre és a fent leírtak alapján, ha szükséges forrázd le!
- Vágd kisebb kockákra az uborkát és a paradicsomot.
- A kecskesajtot, juhtúrót formázd kicsi golyókká, ha fetát használsz, azt is kockázd fel.
- Az olajat keverd össze a pestóval, ízlés szerint sóval, friss borssal.
- Ha a brokkoli kihűlt, óvatosan forgasd össze a zöldségekkel.
- Öntsd rá a pestos szószt és jól forgasd át, ügyelve arra, hogy a brokkoli ne törjön össze.
- Dobd a tetejére az olívabogyókat.
- Végül tedd hűtőbe egy órára, hogy az ízek össze tudjanak érni!
Megjegyzés
Diétában használhatunk light mozarella golyókat a kecskesajt helyett, viszont ez esetben több só kell az öntethez.