Titkos csodaszer a konyhából, ami mindenre jó

Titkos csodaszer a konyhából, ami mindenre jó

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Titkos csodaszer a konyhából, ami mindenre jó

Egy nap balzsamecet nélkül az olaszok szerint olyan, mint amikor nem süt ki a nap. Számukra a balzsamecet olyan, mint nekünk a bors és a fokhagyma ‒ gyakran használják ízesítéshez. Mi inkább úgy gondolunk rá, mint luxuscikkre, pedig ha nem is túl olcsó, egyszerre kevés kell belőle, és valóban „napsütéses” aromát kölcsönöz az ételeknek.

Hogyan találták fel? Miből van?

Véletlenül keletkezett: a mustot egy hordóban felejtették, és amikor pár nap múlva rátaláltak, már erjedt, ecetes illatot árasztott.
Érés közben aztán fokozatosan összement és fekete színt kapott. Étkezéskor az asztalra tették a fűszerek közé, és meglepődve tapasztalták, hogy az ételek ízét kedvezően változtatta meg.

A modenai balzsamecet

Napjainkban az észak-olaszországi Modenában, nem messze Pármától és Bolognától készül a legfinomabb balzsamecet. A musthoz a fehér és édes Trebbiano szőlőt használják, és a lehető legkésőbb szüretelik, hogy minél édesebb legyen. A szőlőt lepréselik, majd a kicsorgó levéből készült mustot leszűrik és sűrűre forralják.
Ezután fahordóba töltik, és 12 évig érlelik. Amikor letelik ez a hosszú érési idő, a balzsamecetet egydecis fiolákba töltik, és ha a követelményeknek megfelel, akkor megkapja az „Aceto Balsamico tradizionale di Modena” (eredeti modenai balzsamecet) védett nevet, ami olyan, mint nálunk a tokaji aszú. 

Hol kapható?

Az ipari mennyiségben megvásárolható modenai balzsamecet nem a fahordóban 12 éven keresztül érlelt változat. Szőlősűrítményből és borecetből készül, és sokkal kevesebb pénzért hozzá lehet jutni, mint az ecetkészítő mesterek balzsamecetjéhez.
Érdemes azonban még az olcsóbb változatból is a drágábbat választani, mert az jobb minőségű, ugyanis a legolcsóbbakhoz már nem is szőlőt, hanem kőolajat használnak alapanyagként. Jól lezárva, sötét helyen korlátlan ideig eltartható. 

Hatása az egészségünkre

A lágy, olajos állagú, édeskés balzsamecet úgyszólván mindenre jó, mint a bor vagy a pezsgő.
Az ecetessége pedig csak fokozza a gyógyhatását, hiszen minden zöldség és gyümölcs épp azzal a tulajdonságával gyógyít, ami a legfeltűnőbb benne: az ecet a fanyarságával, a cékla a sötétpiros színével, a karfiol a magas kéntartalmával stb.
Elpusztítja a kórokozókat a szervezetünkben, gyorsítja az emésztést, és serkenti a salakanyagok távozását. Enyhíti a gyulladásokat, és gátolja minden káros folyamat terjedését, így az öregedést is. Ott fejti ki a hatását, ahol szükség van rá.

Felhasználása

Az észak-olasz konyha majdnem olyan gyakorisággal használja, mint az olívaolajat. Illik a sült húsokhoz, salátákhoz, grillezett zöldségekhez, rizottókhoz, a csoki- és a vaníliafagyihoz, lekvárokhoz, friss gyümölcsökhöz (pl. narancs, sárgadinnye, görögdinnye, bogyós gyümölcsök).
Ez a balzsamecetes étel nagyon fog ízleni neked, ha a sült húst szereted gyümölcsbefőttel enni: 

Epres-balzsamecetes szósz sült húshoz

Hozzávalók (kb. 25 dkg mennyiséghez)
10 dkg földieper
1 bazsalikomszár
0,7 dl balzsamecet
0,7 dl olívaolaj
1-2 teáskanál cukor (elhagyható)
Elkészítés
Készítsd elő az epret, majd tedd egy magas falú edénybe. Csipkedd le a bazsalikom leveleit, add hozzá az eperhez, és botmixerrel dolgozd péppé. Keverd bele az ecetet és az olívaolajat. Ízesítsd sóval, borssal és cukorral. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást