Egészség / Életmód

7 szokás, amivel ártasz az immunrendszerednek

7 szokás, amivel ártasz az immunrendszerednek

Sok feldolgozott élelmiszert eszel

Lássuk be, néhanapján mindenkinek lecsúszik egy-két hamburger sültkrumplival, és ember legyen a talpán, aki mindig nemet tud mondani a csokinak vagy a sütinek. Csakhogy ha túl sok feldolgozott élelmiszert eszel, mellé pedig kevés gyümölcsöt, zöldséget, és teljes értékű ételt, krónikus gyulladás keletkezhet a szervezetedben, ami minden betegség melegágya. A sok cukor és zsír okozhat ilyen következményeket.

Nem alszol eleget

Sajnos teljesen romantizáljuk az elfoglalt életmódot, ami azzal jár, hogy nagyon korán kezdjük a munkát, és késő éjszakáig dolgozunk (ez a cikk is este 10-kor készül). Ez azonban egyenes út egyrészt a kiégéshez, másrészt az immunrendszeredet is szabotálhatja. Nem termelődik ugyanis elég citokin nevű sejt, ami segít legyűrni a fertőzéseket.

Alvó kiegészítők
istockphoto

Túl sok alkoholt iszol

A koronavírus miatti korlátozások alatt szinte mindenki lényegesen többet iszik, mint amennyit egyébként szokott. A túl sok alkohol szó szerint gátolhatja az immunsejtek működését. Persze nem azt mondjuk, hogy munka után egy fél pohár bor a világ vége, de érdemes tudatosan odafigyelned arra, hogy mennyi alkoholt fogyasztasz, főleg, ha hétvégente rendszeresen online iszogatást is rendeztek a barátokkal.

Dohányzás

Talán nem meglepő, de a dohányzás hosszú egészségkárosító listájára az immunrendszer helyes működésének szabotálását is fel lehet írni. A dohányzás hatására az immunrendszer gyengül, és nehezebben küzdi le a fertőzéseket.

Felborul a kényes egyensúlya is, ami az autoimmun betegségekre tehet hajlamosabbá. Bár ez egy stresszes időszak, lehet, hogy nincs is jobb, mint most leszokni, hogy ha végre feloldják a korlátozásokat, egészségesebben térhess vissza a mindennapjaidhoz.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást