Egészség / Életmód

9 biztos módszer az immunrendszer erősítésére

9 biztos módszer az immunrendszer erősítésére

Kevesebb hozzáadott cukor

Az elhízás egyik leggyakoribb oka a hozzáadott cukrok és finomított szénhidrátok fogyasztása, a túlsúly pedig köztudottan sok betegség kiváltó oka lehet. Bármennyire is ízletesek az édes nyalánkságok, a napi cukorbevitelt érdemes csökkenteni: egy átlagos, kétezer kalóriás étrendben ez két előkanálnyi cukornak felel meg.

Könnyed testmozgás

A megerőltető, intenzív testmozgás „elnyomhatja” az immunrendszert, de a könnyed sport kifejezetten erősíti. Nem kell minden nap lefutni egy maratont, bőven elég egy kiadós – vagy rövid de haladós – séta, úszás vagy bringázás. Heti 150 perc laza sport bárki életébe beilleszthető és csodákat tesz az immunrendszerrel.

Belső hidratálás

Ha nem iszol eleget, az fejfájáshoz, koncentrációvesztéshez, lassú emésztéshez és hangulatingadozáshoz vezethet. Ha valaki nagyon keveset iszik, az viszont már a szíve és a veséje működésére is káros hatással van. Természetesen a víz a legegészségesebb, de a tea is jó, amennyiben cukor nélkül fogyasztjuk.

A gyümölcslevekben rengeteg a cukor, a cukormentes „light” buborékos üdítőkben pedig a szénsav és a cukrot helyettesítő szerek egészségtelenek. Egy felnőttnek minimum másfél liter vízre van szüksége egy nap, illetve akár háromra is, ha izzad a mozgástól vagy melegtől.

A stressz szabályozása

A stressz és a szorongás kulcsszerepet játszik az immunrendszer működésében és természetesen gyengítő hatással van rá. Ugyan nem könnyű, de mentális egészségünket erősíthetjük meditációval, jógával, sporttal, napló-írással vagy mindfulness-technikákkal.

Stresszcsökkentő, immunerősítő meditáció
eldinhoid/istockphoto.com

Ésszel a táplálék-kiegészítőkkel

Ma már szerencsére rengeteg vitamint és ásványi anyagot tudunk pótolni kapszulákkal, de nem szabad válogatás nélkül szedni ezeket. A kollagén, kurkuma, cink, fokhagyma- tabletták, illetve a C- és D-vitamin szedése hasznos, de konzultálj orvossal, hogy ezekből mennyit és milyen gyakorisággal szedsz.

1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást