Tüskéshátú látogatók: így lehet sünbarát a kerted

Tüskéshátú látogatók: így lehet sünbarát a kerted

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Tüskéshátú látogatók: így lehet sünbarát a kerted

A sünök szeretnek összehordott falevelek közé bújni a hideg hónapokban, amikor nem találnának táplálékot és télre hibernálják magukat. Farakások, fészerek, teraszok alá is befészkelik magukat, ha találnak egy rést. 

A zaklatást azonban nem viselik el a sünik. Akár még a kölykeiket is elpusztítják, ha elkezded lebontani a fejük fölül a menedéket, azért a saját készítésű sün bódékat sem szabad ellenőrizgetni. 

A brit Emma Kate Farley elszánt sünmentő, aki szívesen osztja meg tanácsait azokkal, akik a szívükön viselik ezen barátságos kis állatok sorsát. A sünök egy éjszaka alatt akár 3 kilométert is megtesznek élelmet keresve. A szakértő szerint az első és legfontosabb, hogy biztosíts számukra bejáratot a kertedbe, például hagyj rést a kerítés alatt, ahol bebújhatnak. 

Mivel a sünik főleg bogarak, csigák, kukacok után kutatnak egy rovarszálló vagy az egymásra halmozott gallyak, levelek kupaca valódi terített asztalt jelentenek a számukra.

A gyomirtók és a kártevők elleni szerek azonban a sünik nagy ellenségei, akár a halálukat is okozhatják. Tudnak úszni is, de hamar elfáradnak és megfulladnak. Ha a kertedben van egy kis tó, érdemes úgy kialakítani, hogy ha belemászik egy állat, ki is tudjon menekülni belőle.

DamianKuzdak/istockphoto.com

Étellel is magadhoz szoktathatod a sünöket

Óriási tévhit, hogy a sündisznónak kenyeret és tejet lehet adni, attól ugyanis megbetegszenek és elpusztulhatnak. Ehelyett kisállatkereskedésben kapható sün eledellel,  húsos macska vagy kutya eledellel érdemes próbálkozni. 

Saját tapasztalat, hogy az udvaron vagy a teraszon elhelyezett ételből a macskák szépen esznek, a sünök viszont nagy piszkot hagynak maguk után. Így, ha a kihelyezett tálka körül félig megrágott darabok vannak szétszórva, szinte biztos lehetsz benne, hogy sün járt nálad az éjjel.

Alapvető igazság, hogy minél több növény és bokor van a kertben, annál biztosabb, hogy a sünök is szeretni fogják. Mivel napközben leginkább alszanak, naplemente után indulnak portyázni. Szintén tapasztalat, hogy nyáron, a hosszú és forró nappalt követően a sötétség beálltával azonnal útra kelnek és hajlamosak egy általuk megszokott útvonalon haladni. 

Mivel meglehetősen lassú állatok, ha közel megy hozzájuk az ember, összehúzzák magukat, röfögnek párat, de meg sem próbálnak menekülni. 

Csodás látvány, ahogy egy sündisznó jön-megy a kertben. Sokszor egyszerre akár egy egész család is felbukkanhat, az egészen apró utódokkal együtt. Fogdosni, kézbe venni viszont tilos a szabadon élő sünöket. Egyrészt veszélyesek lehetnek rájuk az emberi fertőzések, másrészt azonnal továbbállnak és vissza sem térnek. 

Anne Coatesy/istockphoto.com

Készíts sünlakot a kertedbe

A People’s Trust for Endangered Species környezetvédelmi csoport kezdte először nagyobb léptékben kipróbálni, hogy mit szólnak a szabadon élő vagy épp rehabilitációból kiengedett sünök a kis faodúkhoz. Kiderült, hogy a kihelyezett sünházak 81%-ába beköltöztek az állatok, 59%-ban téli álmot aludtak benne a sünik és minden harmadik mesterséges sün bódéban sünbabák is születtek. 

Sünlakot készíteni nem bonyolult dolog. A legfontosabb, hogy eldugott, csendes helyen helyezd el, esőben is száraz maradjon a belső tér, legyen benne bőven falevél és legfeljebb akkora legyen a bejárat, amekkorán még éppen befér egy felnőtt sün.

Honnan tudhatod, hogy sün költözött a házikóba?

A legjobb módszer, ha a jól elrejtett sün házhoz kamerát szerelsz, így akár fel is veheted a tüskéshátú szomszéd mozgását és megismerheted a szokásait. Egy másik lehetőség, hogy szalmát vagy egy gallyat teszel a bejárathoz és figyeled, elmozdul-e. 

Az is előfordulhat, hogy az odú üres marad. Aki viszont nyáron inkább szétszedné vagy áthelyezné a házat, nagy hibát követhet el. Ugyanis előfordul, hogy a sünök a bódé alatt bújnak meg, akár családostul. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást