Vannak, akik szerint egyenesen értelmetlen dolog kávét inni a benne lévő serkentő nélkül, mások pedig azt mondják, úgyis csak az íze kedvéért isszák, arról viszont akkor sem tudnak lemondani, ha a koffeint éppen kerülnék. De mi is az igazság a kávéról, amiben nincsen koffein?
1/3 Ugyanaz, csak mégis más
Vannak kávé-ízű, kávé-ízesítésű italok és olyan növényi italok is, mint például a cikóriából készült „macikávé”, amit sokan isznak a klasszikus kávé koffeinmentes alternatívájaként, de ebben a cikkben nem ezekről lesz szó. Mielőtt beleásnánk magunkat a koffeinmentes kávék titkaiba, tisztázzuk, hogy egyáltalán mit is értünk alattuk!
„A koffeinmentes kávé pontosan ugyanaz, mint a hagyományos kávé, csak valamilyen eljárással eltávolították belőle a koffeint” – mondta el Jessica Cording dietetikus a Women’s Health magazinnak.
Csakúgy, mint a hagyományos kávé esetében, a koffeinmetes kávénál is nagy szórás van annak tekintetében, hogy mennyi egy csésze ital koffeintartalma – valamennyi koffein ugyanis jellemzően ezekben az italokban is van. Ez a mennyiség azonban jellemzően valahol 3-4 milligramm körül mozog, a hagyományos kávékban lévő koffein körülbelül 97%-át távolítják el a koffeinmentes kávék gyártásához. Na de mégis hogyan?
A cikk a hirdetés alatt folytatódik!
2/3 Hogy kerül etil-acetát a kávé mellé?
A hagyományos kávé őrüléssel és pörköléssel készül, a koffeinmentes kávénál azonban van egy extra lépés, amivel eltávolítják a koffeint – vagyis annak nagy részét. Ez alapvetően háromféle módszerrel történhet:
• szénszűrővel távolítják el a kávéból a koffeint
• folyékony szén-dioxid hozzáadásával majd eltávolításával, amely feloldja a koffeint
• metil-klorid vagy etil-acetát hozzáadásával és eltávolításával, ami szintén feloldja a koffeint.
Az utolsó két vegyi anyag neve ijesztő lehet, de élelmiszerbiztonsági szempontból a használatuk nem problematikus, és nem is hagynak végül semmilyen nyomot a kávészemeken. A koffein eltávolítása után a kávéban található jótékony antioxidánsok továbbra is megmaradnak, így akárcsak a hagyományos, a koffeinmentes kávé is segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer, a Parkinson-kór és különböző ráktípusok kialakulásának kockázatát.