Vannak, akik szerint egyenesen értelmetlen dolog kávét inni a benne lévő serkentő nélkül, mások pedig azt mondják, úgyis csak az íze kedvéért isszák, arról viszont akkor sem tudnak lemondani, ha a koffeint éppen kerülnék. De mi is az igazság a kávéról, amiben nincsen koffein?
2/3 Hogy kerül etil-acetát a kávé mellé?
A hagyományos kávé őrüléssel és pörköléssel készül, a koffeinmentes kávénál azonban van egy extra lépés, amivel eltávolítják a koffeint – vagyis annak nagy részét. Ez alapvetően háromféle módszerrel történhet:
• szénszűrővel távolítják el a kávéból a koffeint
• folyékony szén-dioxid hozzáadásával majd eltávolításával, amely feloldja a koffeint
• metil-klorid vagy etil-acetát hozzáadásával és eltávolításával, ami szintén feloldja a koffeint.
Az utolsó két vegyi anyag neve ijesztő lehet, de élelmiszerbiztonsági szempontból a használatuk nem problematikus, és nem is hagynak végül semmilyen nyomot a kávészemeken. A koffein eltávolítása után a kávéban található jótékony antioxidánsok továbbra is megmaradnak, így akárcsak a hagyományos, a koffeinmentes kávé is segíthet csökkenteni a 2-es típusú cukorbetegség, az Alzheimer, a Parkinson-kór és különböző ráktípusok kialakulásának kockázatát.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!