Az igazság erősíti vagy megöli a párkapcsolatot

Az igazság erősíti vagy megöli a párkapcsolatot

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Az igazság erősíti vagy megöli a párkapcsolatot

Emlékszel még milyen volt a párkapcsolatotok az elején?

Egész éjjel ébren voltatok és beszélgetettek az álmaitokról és a vágyaitokról, illetve azokról a dolgokról is amik aggasztanak vagy félelemmel töltenek el titeket. Azonban, a párkapcsolat előre haladásával már nem beszéltetek annyit. Minden nehézzé és jelentőségteljessé vált.

Az elején minden nagyszerű volt, hiszen olyankor a bizalom még tetőfokán volt, nyíltan beszélgethettetek bármiről, és ezáltal kialakult köztetek az intimitás és a megértés. Mi történt mindezzel? Hová tűnt és hogyan tudnád visszakapni?

Nagyon sokan megpróbáljuk megkímélni partnerünket azoktól a rossz pillanatoktól amiket átélünk. Ha rossz a kedvünk vagy negatív gondolataink támadnak, inkább elrejtőzünk a szobánkban és elidőzünk amíg kellőképp összeszedjük magunkat és újra képessé válunk a kommunikációra. Sokan úgy vélik nemes dolog kontrollálni minden egyes szót mielőtt az kimondásra kerülne. Ezek a személyek gyakran kedvesnek gondolják magukat, hiszen nem mondják el negatív gondolataikat.

Azonban, ezáltal romokba dőlhet a legerősebbnek tűnő kapcsolat is. Ha az egyik fél hallgat, elzárkózik és nem engedi, hogy megismerjék, megszűnik az igazi kapcsolat. Az az ember, aki elrejti amit gondol vagy érez vagy amire vágyik, előbb-utóbb egy magányos szigetté válik.

Ennek ellenére sokan azt hiszik, ha elmondják gondolataikat, véleményüket valakinek az illető nemcsak mérges lesz, hanem meg is tagadja majd őt, elárulja vagy rosszakat mond a háta mögött, így idővel igazi kirekesztetté válik. Ezért inkább úgy döntenek, hogy elzárkóznak a szobájukban és hallgatásra ítélik magukat.

Tehát, választhatsz egy nemtörődöm kapcsolatot, amelyet nem kötnek össze az érzelmek, ahol félelemből el tudod rejteni az igazságot vagy élhetsz egy igazi kapcsolatban, mely intimitáson, együttérzésen és megértésen alapul.

Azok az emberek akik nem képesek kommunikálni partnerükkel, inkább jelenetet rendeznek, hogy büntessék párjukat. Kimutatják fájdalmukat és rossz közérzetüket, de nem képesek, nem hajlandóak mindezt szavakba önteni.

Ha titkolózni kezdesz és nem osztod meg életerődet társaddal, már meg is szüntetted a köztetek lévő intimitást. Még ha azt is hiszed, hogy a fájdalmas vagy aggasztó gondolatok elhallgatásával megvéded partnered, ettől még párkapcsolatotok tönkre mehet.

Minden kapcsolat alapja, hogy megosszátok egymással álmaitokat, vágyaitokat, ugyanakkor kételyeiteket és félelmeiteket is.

Mit érzel és mit vársz el a másiktól? Elvárásaid teljesülnek? Örülsz, hogy van aki segítsen rendben tartani a lakást? Kiábrándultál, mert nem úgy kezelitek a pénzügyeket, mint ahogy azt szeretted volna? Szomorú vagy amikor az egész estét a barátaival tölti és nem veled foglalkozik?

Amikor elárulod érzéseidet partnerednek, legjobb, ha elmondod miért teszed azt. Másképp nem fogja érteni, hogy miért tárulkoztál ki. Azt akarod, hogy meghallgasson valaki? Tanácsot szeretnél? Ha nem árulod el szavaidnak mi a célja, párod azt fogja hinni, hogy hibáztatod. Tehát egy újabb probléma keletkezik, melyet meg kell oldani, ugyanakkor veszekedéshez vagy meneküléshez vezethet. Tehát, ne hagyd szegényt bizonytalanságban.

És még egy tipp: nehogy azt hidd, hogy apró mozdulataid elárulják érzelmeid és szükségleteid. Kedves dolog elkészíteni a reggeli kávéját, azonban ebből nem derül ki mennyire szereted és ragaszkodsz hozzá, ezért mikor elé teszed, mondd el neki mennyire szereted.

Ha csak húzogatod a szemöldököd és dobálod az ágytakarót, nem ér fel azzal, mintha elárulnád, hogy szükséged van a segítségére, mert nem bírsz mindent egyedül elvégezni. Szólalj meg! Így senki nem érthet félre semmit.

Próbáld ki, hogy legalább egy napig megosztod kedveseddel minden gondolatod: a jókat, a rosszakat és a csúnyákat! Ne felejtsd el a kijelentés végén a kérdést, kérést. Készülj fel, hogy megbeszéljétek a felmerülő érzéseket, szükségleteket.

Ugyanakkor, kerüld el a hibáztatást és az okolást. Itt most nem az számít kinek van igaza vagy kinek nincs, hanem az, hogy maradj meg az érzelmek, szükségletek és kérések kinyilvánításának szintjén. Ez a nap legyen egy olyan nap, amikor mindketten ráértek és van időtök nyugodtan beszélgetni.

Ne zavarjon senki, ne legyenek halaszthatatlan dolgaitok. Egymás karjaiban, nyugodt körülmények között próbáljátok meg tisztázni ezeket a régi kérges érzéseket és azokat a szükségleteket, melyek nem teljesültek be.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást