Életmód / Receptek / Táplálkozás

Igazi nyári ízorgia – tésztás receptek nyári estékre

Igazi nyári ízorgia – tésztás receptek nyári estékre

Egy igazi tészta-fan bármikor tud tésztát enni, sőt, valójában mindig azt enne. A tészták között is vannak azonban kedvencek, és fülledt nyári estéken mások is megértik, miért oly ínycsiklandó a tészta. Egy kis koktélparadicsom, menta, kukorica, citromlé, tenger gyümölcsei, rákocskák, spenót, borsó, ceruzabab vagy cukkini – ízlés szerint kombinálva – nagyszerű feltét lehet. Íme néhány ízorgiát ígérő pompás nyári recept, amit nem szabad kihagyni.

Koktélparadicsomos tészta mentával

Ez a tányér valóban úgy néz ki, mintha minden egyes tésztaszem mentáért kiáltana.

Valójában a menta teszi olyan frissé ezt a tésztaételt.

A fusszilit megfőzzük, a félbevágott koktélparadicsomokat pedig serpenyőben, 2 gerezd összetört fokhagyma mellett, olívaolajon megfuttatjuk, amíg kiengedik az ízletes levüket, és kissé karamellizálódik a külsejük.

Sózzuk, borsozzuk, a csípős íz kedvelői akár némi chilivel is megszórhatják.

A pancetta gazdagabbá és kellemesen sóssá teheti az ételt, de el is hagyható.

Tálaláskor kanalazzunk rá egy kis ricottát, tépkedjünk rá friss mentalevelet, és egy evőkanál olvasztott vajjal locsoljuk meg a tészta tetejét.

 

Krémes, kukoricás tészta friss bazsalikommal

Zamatos szósz teszi ellenállhatatlanná ezt a tésztát.

A kukoricaszezonban ennél nyáribb recept már nem létezik!

A masnitésztát megfőzzük, majd két evőkanál olívaolajon megfuttatjuk az apró karikákra vágott mogyoróhagymát.

Hozzáadjuk a friss kukoricát, 5dkg parmezán sajtot, egy csipetnyi chilit és friss citromlét.

Sózzuk, borsozzuk, a végén pedig jöhetnek a friss fűszerek: bazsalikom, menta vagy koriander egyaránt jól illik hozzá.

A kukorica és a mogyoróhagyma mellett akár ceruzabab is kerülhet a tányérra.

 

Egyszerű rákocskás tészta citromos szósszal

Különösen egyszerű elkészíteni a rákocskás tésztát citromos szósszal.

Megfőzzük a tésztát, a levélből egy bő merőkanálnyit nem öntünk ki, mert kelleni fog a szószhoz.

A rákocskákat serpenyőben két evőkanál forró olajban megforgatjuk, egy gerezd zúzott fokhagymával.

Aztán adunk hozzá egy evőkanál vajat, 2dl tejszínt, egy citrom levét és a tészta levét (egy merőkanálnyit).

A tésztát beleforgatjuk a szószba, sózzuk, borsozzuk szükség szerint, végül parmezánt reszelünk rá és friss bazsalikomot vagy petrezselyemzöldet.

Ha a tengeri herkentyűket nem szeretitek, sült csirkemell darabkákkal helyettesíthető a rákocska.

Ha húsmentes ételt ennél, csiperkegombával is elkészítheted ezt az ételt.

 

Nyári borsós, paradicsomos tészta

Ez a tésztaétel a zöldségek frissességét kínálja, különösen, ha friss borsóval készíted.

Az apró, de ízes koktél- vagy szilvaparadicsom tökéletesen illik az édeskés borsószemekhez.

A friss borsót forró vízben megpároljuk (kb.

5 percig főzzük), majd jeges vízfürdőbe tesszük őket (így megmarad az élénkzöld színük, és enyhén roppanósak maradnak a borsószemek).

A paradicsomokat félbevágjuk, és serpenyőben, két evőkanál olívaolajon megfuttatjuk, majd a borsót és a paradicsomot is a tésztához keverjük.

Sózzuk, borsozzuk, és a tészta levéből még egy kicsit hozzáöntünk.

Mentával vagy petrezselyemzölddel megszórjuk, sőt parmezán is kerülhet a tetejére.

Melegen és hidegen is tálalhatjuk.

A paradicsom ízlés szerint akár el is hagyható.

 

Spenótos, citromos tészta

Főzd meg a tésztát, és közben két evőkanál vajon dínsztelj meg két zúzott fokhagymagerezdet.

Dobd rá a megtisztított, megmosott spenótlevelet, és facsard rá egy citrom levét.

Reszelj rá egy kis citromhéjat, sózd és borsozd meg.

Keverd össze a tésztát a spenótos, citromos szósszal.

Köretként és főételként is ehetitek.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást