Otthon / Szórakozás

Idegesítő vagy a Facebookon? A 7 leggyakoribb ok

Idegesítő vagy a Facebookon? A 7 leggyakoribb ok

Unod, hogy sokan suttyóként viselkednek a közösségi médiában? Még a legjobb barátnőid is képesek az online tahóságra? Mielőtt másokat buzdítanál érettebb magatartásra, nem árt körülnézni a saját házad táján – hátha nem olyan takaros az a porta! Csokorba szedtük a legidegesítőbb Facebook-húzásokat, amelyekben ha magadra ismersz, jó eséllyel lehetsz mások szemében szálka.

Bitstrips

Ha a névről nem ugrik be semmi, csak annyit mondunk: képregény. Tudod, ez az az alkalmazás, amelyik felhasználókra szabott képregény-kockákat posztol a felhasználók nevében, ráadásul másokat is megjelöl rajta, hogy garantáltan a hírfolyam tetején legyen.
A műhumortól csöpögő, csöppet sem eredeti poénesszenciák leginkább hétköznapi cselekvéseket próbálnak vicces színben feltüntetni. Például „X és Y kávét iszik”. Csodálatos, mi? Kíváncsiságból kipróbálhatod, de egynél több posztért kijár a fővesztés…

Instagram videó

A képmegosztó portál nemrégiben bevezetett bővítése, miszerint már mobillal készített rövid videófelvételeket is közzé lehet rajta tenni, elég ellentmondásos szolgáltatás. Hiszen frappánsnak tűnik, ugyanakkor a felhasználók 90%-a bosszantóan béna benne – nincs mit szépíteni.
Senki sem kíváncsi arra, hogy éppen elhajtottál egy nagyáruház előtt, vagy milyen a panoráma a házatok előtti dombtetőről. Egy koncert nézhetetlen és hallgathatatlan részlete pedig végképp nem tart számot érdeklődésre. Úgyhogy inkább ne erőltesd ezt az egészet!

Játékmeghívó

A Farmville őrület lecsengése óta reménykedtünk benne, hogy senki sem akar többi szarvasmarhát kölcsönkérni az ismerőseitől, de tévedtünk – az alkalmazások számának növekedésével a játékmeghívók száma egyre csak nő. Természetesen letilthatod őket, ám az újonnan érkezők közül az első úgyis mindig látszani fog, jól megörvendeztetve téged.
Alapszabály, hogy akármennyire is beleszeretsz egy hasonló cukiságba, ne erőltesd azokra az ismerőseidre, akik nem táplálnak gyengéd érzelmeket iránta! A többi játékost természetesen bátran traktálhatod, de őket is csak ésszerű mértékben.

Flood

Vagyis áradat. A fogalom mást is takar: az IRC, azaz az Internet Relay Chat hőskorában így hívták azt, amikor valaki bizonyos időintervallumon belül túl sok üzenetet küldött, amivel fölöslegesen terhelte az akkor még lényegesen kisebb sávszélességű szervert, így valamilyen szankcióban részesült.
A „floodolás” mai megfelelője a poszt-áradat, például amikor a nyaralásodon óránként becsekkolsz valahová, esetleg minden szögből lefotózod magadat. Csak akkor tegyél közzé infókat három-négyóránkéntinél gyakrabban, ha arra nyomós okod van!

„Bonyolult” kapcsolatban

Csábítónak tűnhet a lehetőség, hogy egy kiadós veszekedés után nyilvánosan bonyolultnak tituláld a párkapcsolatodat, ezzel felhívva a pasid figyelmét arra: másoknak is szabad lehet a pálya. Ha viszont jobban belegondolsz, a viszonyotok minősége téged is jellemez.
Ne legyél az a csaj, akinek néhány naponta változik a kapcsolati státusza, mert ez már tinikorban sem menő! Amennyiben nem stabil a magánéleted, inkább rejtsd el mások elől, van-e párod éppen. Elvégre nem azért vagy együtt a partnereddel, hogy dicsekedj a puszta jelenlétével, ugye?

LOL

Azaz „laughing out loud”, tehát a hangos nevetés rövidítése. Annyira „elkopott” a használat során, hogy manapság gyakorlatilag a rezzenéstelen arckifejezéssel történő tudomásulvételt jelenti – tehát semmit. Pont olyan, mint amikor jobb híján XD-zel, pedig meg sem mozdul a szád sarka.
A LOL-nak ugyanakkor levélzárásként „lots of love”, azaz „sok szeretettel” jelentése is ismert, bár magyar nyelvterületen ez kevésbé terjedt el. A lényeg, hogy ne lolozz túl sokszor, mert ha töltelékszóvá válik nálad, az kissé ellenszenves színben tüntethet föl.

A reggelid, a kávéd, a pizzád…

A #foodporn, azaz a guszta kaják posztolása sláger a közösségi médiában. Igen ám, de ennek megvan a maga fóruma, az Instagram. Nincs abban semmi rossz, ha másokkal is szeretnéd megosztani, milyen finomságokhoz van szerencséd az életben, de ha ezzel nyomod tele a Facebook-hírfolyamot, könnyen unalmassá tehet.
Arról nem is beszélve, hogy a csekély önuralommal rendelkező ismerőseid már csak azért letilthatják a bejegyzéseid megjelenítését, mert nem akarnak állandóan csorgó nyállal létezni.
Fontos, hogy a közösségi médiában nincsenek kőbe vésett szabályok – legfeljebb csak felhasználási feltételek, amelyeket a fenti magatartásformákkal egészen biztosan nem sértesz meg. Amennyiben te úgy érzed jól magad, hogy a fentieket sorozatosan elköveted, semmi gond. De akkor tudd megfelelően kezelni az esetleges negatív visszajelzéseket!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást