Hűsítő, pikáns, gyümölcsös krémlevesek: barack, eper, bodza

Hűsítő, pikáns, gyümölcsös krémlevesek: barack, eper, bodza

Címlap / Életmód / Receptek / Hűsítő, pikáns, gyümölcsös krémlevesek: barack, eper, bodza

Ha nyár, akkor krémleves, ez nem is lehet kétség, és bár a gyümölcsből és tejből készült turmixok önmagukban is isteniek, lehet még tovább fokozni a gasztronómiai élményt. Három olyan recept következik, ami új szintre emeli a krémlevesek fogalmát.

Őszibarack krémeleves vaníliás habgaluskával

Hozzávalók a leveshez: három érett, hámozott őszibarack (lehet konzerv is), fél citrom leve, egy liter víz, egy kis dobozos főzőtejszín, ízlés szerint cukor.

Hozzávalók a habgaluskához: 4 tojássárgája, 6 tojásfehérje, 6 evőkanál tejszín, 9 dkg procukor, 3 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, egy vanília rúd kikapart belseje, egy evőkanál liszt.

Elkészítés: A barackokat kockázd fel és dobd egy kevés cukorral egy lábasba. Hagyd, hogy rotyogjon egy kicsit, amíg a barackok szét nem esnek, ekkor botmixerrel pürésítsd a gyümölcsöket, majd öntsd hozzá a vizet és a citromlevet, és forrald össze az egészet. Vedd le a lángról és hagyd teljesen kihülni, majd habverővel habosítsd fel egy kicsit a tejszínt. Nem kell felverni, elég, ha addig kevered, hogy könnyű állaga legyen. Amikor megjelennek benne az első kis buborékok, akkor már jó. Keverd el a tejszínt a barackos lével, és tedd a hűtőbe. Ha túl sűrűnek találod, még egy kicsit dolgozhatsz rajta a botmixerrel. Hűtsd be teljesen a levest, és tálalás előtt készítsd el hozzá a habgaluskát.

Ehhez a tejszínt a cukorral és a vaníliával együtt forrald fel, a tojássárgáját pedig keverd habosra a liszttel és a porcukor harmadával. A maradék porcukrot adagold a tojásfehérjéhez, miközben kemény habot versz belőle. Ha kész, kanállal szaggass a habból galuskákat, és főzd meg őket egy perc alatt a forró tejszínben. Amikor a galuskák kifőttek, a tejszínt besűrítheted, vagy vanília turmixot is készíthetsz belőle, de akár egy másik krémleves alapja is lehet.

Eper krémleves túrógombóccal

Hozzávalók a leveshez: fél kilogramm eper, fél liter tej, egy kis dobozos főzőtejszín, egy tasak vaníliás cukor, ízlés szerint cukor.

Hozzávalók a gombócokhoz: 8 dkg túró, 2 evőkanál búzadara, egy tojás.

Elkészítés: A megtisztított epret vágd félbe, és a tejjel, a cukorral és a tejszínnel együtt dobd a turmixgépbe, pürésítsd,, majd kóstold meg, és ha kell, adj még hozzá cukrot vagy tejet.

A gombócokhoz a túrót érdemes egy szitán áttörni, hogy krémes legyen, de ha nincs szitád, villával is szétnyomkodhatod. Keverd el a darát és a tojást a túróval, majd hagyd állni körülbelül 10 percig. Közben forralj vizet, és a lobogó vízbe szaggasd bele a galuskákat. Ha feljönnek a víz tetejére, kiveheted őket, és lecsepegtetés után már mehetnek is a levesbe. (Gombóc helyett fagyival is tálalhatod.)

Frissítő bodzaleves

Hozzávalók: 25 bodzavirág, 8 dl víz, 5 evőkanál méz, 2 dl habtejszín, 4 dl natúr joghurt, 2 citrom, egy csomag vaníliás puding, egy csipet só.

Elkészítés: A citromokat karikázd fel, és egy napig áztasd őket a megmosott virágokkal együtt. Másnap a leszűrt levet forrald fel a mézzel együtt, közben a tejszínt és a tejet keverd el a pudingporral és add az egészet a leveshez. Forrald, amíg besűrűsödik, majd vedd le a tűzről. Már melegen is nagyon finom, de jégbe hűtve az igazi!

Betétként a fenti receptek túrógombócát vagy habgaluskáját is használhatod hozzá.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!