Hullik a hajad? Ártalmatlan vitaminhiány, de belső szervi gond is okozhatja

Hullik a hajad? Ártalmatlan vitaminhiány, de belső szervi gond is okozhatja

Címlap / Stílus / Haj / Hullik a hajad? Ártalmatlan vitaminhiány, de belső szervi gond is okozhatja

A hajhullás bizonyos élethelyzetekben és mennyiségben normálisnak tekinthető. Ilyen pl. a szülés, szoptatás utáni időszak, valamint az évszakok közti váltás. Azonban, ha a hajhullásod elhúzódik, esetleg észrevehetően több hajszálad hullik ki, mint amennyit megszoktál, akkor bizony foglalkoznod kell a tünetekkel.

Amikor csak vitaminhiány okozza

Nem kell a legrosszabbra gondolnod, ha hullik a hajad, ugyanis a szálak elgyengülését akár egy hétköznapi vitaminhiány is okozhatja. Ezt egy laborvizsgálattal is ellenőriztetheted, de persze az is segít, ha jó minőségű, kifejezetten hajhullásra kifejlesztett vitaminokat kezdesz el szedni.

Amennyiben a kezelés lejárta után (általában 3 hónap), sem észlelsz változást, akkor komolyabban kell foglalkoznod a kérdéssel. Ha ismét elmész laborba, láthatod, változtak-e az értékek. Amennyiben nem, akkor az nem kizárólag azt jelentheti, hogy rövid volt a kúra, hanem azt is, hogy a bevitt vitaminok nem tudnak jól felszívódni – akár ételintolerancia is állhat a háttérben, ami károsíthatta a bélrendszeredet.Ha ez is kizárható, akkor pedig sorra veheted a jól ismert betegségeket, amik sokszor állnak a hajhullás mögött.

 

Egy szimpla megfázás

Mielőtt rátérnénk a komolyabb betegségekre, meg kell említenünk azt is, hogy a hajhullást akár megfázás is okozhatja. Na, nem egy sima náthára gondolunk, hanem amikor a fejbőröd fázik meg. Ez a hideg hónapokban igazán könnyen előfordulhat, ráadásul pár perc is elegendő a megfázáshoz, nem kell órákat kinn töltened a szabadban sapka nélkül. Hideg időben egyáltalán nem ajánlatos sapka nélkül kimenned a levegőre, de különösen ügyelned kell erre, ha hajmosás után vagy.

A szakértők azt javasolják, hogy ősszel és télen mindenképpen este moss hajat, miután már nem tervezel kimozdulni, a reggeli hajmosást inkább kerüld el. És hogy mik az árulkodó tünetek? A hajhullás mellett viszkethet, húzódhat a fejbőröd, szárazzá válhat, esetleg a korpa is megjelenhet a számára ideális körülményeknek köszönhetően.

 

Ha nem ügyelsz magadra

Lehet, hogy azt érzed, kifejezetten figyelsz magadra, de ha a szervezeted másról árulkodik, akkor hinned kell neki.

Stresszes időszakokban (vagy inkább utánuk 2-3 hónappal) nagyon jellemző, hogy fokozottan hullik a hajad. Ugyanez igaz akkor, ha drasztikus fogyókúrába, vagy életmódváltásba kezdesz, mégpedig szakértő bevonása nélkül. Utóbbi esetén könnyen előfordulhat, hogy létfontosságú enzimeket, nyomelemeket és vitaminokat vonsz meg a testedtől, aminek egyik jól látható eredménye a hajhullás.

Mivel bizonyos gyógyszerek is hatással vannak a hajhullás erősödésére, nem meglepő, hogy sokszor tapasztalnak ilyen tüneteket azok, akik műtéten, komolyabb betegségen estek át.

 

Vashiányos vérszegénység

A vashiányos vérszegénység gyakran érinti a nőket, és ennek nem csak az egyoldalú táplálkozás, hanem a havi ciklus is lehet az oka.

Jóformán tipikusan női tüneteket tituláljuk az intő jeleket: hideg végtagok, sápadt bőr, fejfájás, állandósuló kimerültség – és persze a hajhullás. A felismerésben labor szintén segítségedre lehet, többek között az is árulkodó jel, ha a vörösvérsejtjeid száma alacsony. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod magadon, akkor gondolnod kell arra, hogy túl kevés a vas a szervezetedben.

Vasat legtöbbször tesznek a hajpótló, regeneráló vitaminokba, de azért érdemes megnézned a címkét, mielőtt vásárolsz. Arra is figyelj, hogy a vas mellé C-vitamint is fogyassz, ugyanis segítik egymás felszívódását.

 

Pajzsmirigyproblémák

A pajzsmirigy túl-és alulműködése is kiválthatja a hajhullást. A hormonháztartásunkat illetően minden mindennel összefügg, ezért, ha a rendszer egyik része megbetegszik, akkor számtalan mellékhatással és problémával szembesülhetsz. Kezdve az immunrendszer gyengülésével, esetleg meddőséggel, hízással, vagy éppen fogyással. Utóbbi változásokért az anyagcsere felborulása tehető felelőssé.

Mivel az anyagcsere a hajunk növekedéséért is felelős, ha túl gyors, vagy éppen túl lassú a szálak növekedési ciklusa, az okozhatja a haj kihullását.

Szinte már hétköznapi a betegség, annyira gyakori, de legalább annyi szerencséd lehet, hogy ha ilyesmivel küzdesz, akkor egy teljesen hétköznapi labor is rávilágíthat a probléma meglétére.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást