A párkapcsolat gyilkosa is lehet a horkolás

A párkapcsolat gyilkosa is lehet a horkolás

Címlap / Életmód / A párkapcsolat gyilkosa is lehet a horkolás

Csodás álomra készülünk. Minden békés, és a fáradtság miatt két perc alatt el is alszunk. Reggel azonban borzalmas fejfájással és kialvatlanul ébredünk. Ismerős neked is? A horkolás hosszú távon komoly károkat okozhat, és ezek közül nem a kialvatlanság a legsúlyosabb.

A horkolás nemcsak egészségügyi, hanem párkapcsolati problémákat is okozhat. Sok pár elszeparálódik, ha az egyikük horkol. Feszültek mindketten, mert egyikük sem tudja kialudni magát. az ok pedig mindkettejüknél a horkolás. A horkoló fél sokszor nincs is tisztában azzal, hogy a betegsége mennyire súlyos. A pár másik fele pedig igyekszik éberen figyelni, hogy a horkoló kap-e levegőt, nem kell-e mindjárt mentőt hívni. Ez persze senkinek sem jó. Dr. Tóth Eszter Phd. horkolás specialista, fül-orr-gégész szakorvossal arról beszélgettünk, mi is valójában a horkolás, milyen problémákat okozhat, és lehet-e védekezni ellene.

Szakértő: Dr. Tóth Eszter Phd.

Horkolás specialista, fül-orr gégész szakorvos

„A horkolás elméleti magyarázata az, hogy alvás alatt a garat valamely szakaszán az izomzat tónuscsökkenése miatt szűkület vagy akár teljes elzáródás jön létre, melynek következtében a fizikai törvények hatására az ezen a szűkületen átáramló levegő áramlása megváltozik, a felgyorsult, turbulens légáram pedig megrezonáltatja a laza szöveteket, például a lágyszájpadot, a nyelvcsapot. A kialakult negatív nyomás mint szívóerő hat az ellazult garatfalra, mely így összeesik, akár teljes elzáródást okozva. Ennek helyét vizsgálja a fül-orr-gégész” – mondja Dr. Tóth Eszter. 

Kit érinthet leginkább a horkolás?

„Tulajdonképpen bárkit, tehát egész fiatalokat is. Mégis azt mondjuk, férfiaknál idősebb korban, nőknél klimax után, túlsúly és mozgásszegény életmód mellett nagyobb az esélye a horkolás kialakulásának. A mozgásszegény életmód, elhízás, dohányzás, az életkorral járó hormonális változások mind hozzájárulnak a horkolás kialakulásához, erősödéséhez.”

Miért lehet káros az egészségre?

„Ha a horkolást az alvás közben előforduló, visszatérő légzéskimaradások hozzák létre, azaz ún. alvási apnoe igazolható, már betegségről beszélhetünk, mely a szervezetet jelentősen megterheli, a légzéskimaradásokból adódó éjszakai oxigénhiány komoly kardiovaszkuláris szövődményekhez (magasvérnyomás, szívritmuszavar), metabolikus változásokhoz, például cukorbetegséghez vezethet.

Az alvási apnoe, alvás közben periodikusan jelentkezik, és legalább 10 másodpercig tart. Ilyenkor az érintett nem vesz levegőt, ami rendkívül ijesztő dolog.

A betegség jelentős véroxigén-szint eséssel jár. Okozhatja valamilyen, a felső légutakban jelentkező elzáródás. Ekkor obstruktív alvási apnoéról (OSAS) beszélhetünk. Az apnoék után fokozódik a szívverés, emelkedik a vérnyomás, kísérheti verejtékezés és fulladásérzés.”

Ezt megélni sem lehet kellemes dolog, de végighallgatni, végignézni is félelemkeltő lehet. Egy párkapcsolatban valóban okozhat problémát, hiszen az, aki elszenvedi, többnyire nem érzékeli álmában, csak abból értesül a bajról, hogy kialvatlan, esetleg más kellemetlen tünetekkel ébred, és a párja is ugyanígy van ezzel, hiszen végigvirrasztotta az éjszakát. Hosszú távon kevesen bírják ezt, ezért első lépésben mindig a rábeszélés, a meggyőzés következik („Hidd el, hogy horkolsz!” „Nem veszel néha levegőt!”). Ha sikerül a horkolót meggyőzni arról, hogy problémája van, akkor jöhet a kivizsgálás (persze, ha rá lehet venni erre).

Hogyan zajlik a horkolás és az apnoé kivizsgálása?

„Első lépésben ún. poligráfiás vizsgálatot végzünk, mely egy otthoni alvásvizsgálat, lényegében annak kiszűrése, hogy a súlyos obstruktív alvási apnoe fennáll-e. Ha ez pozitív, akkor egyéjszakás, teljes körű, ún. poliszomnográfiás alvásvizsgálatra kell irányítani a beteget. Ezt követően szomnológussal történő konzultáció, és fül-orr-gégészeti vizsgálat szükséges a betegség korrekt kezelésének elkezdéséhez.” 

Milyen kezelési lehetőségek ismertek? 

„Ha nincs apnoe a horkolás hátterében, akkor ún. horkolásgátló, elsősorban feszesítő lágyszájpad műtétek, esetleg eszközös terápiák, harapásemelő jöhet szóba. 

OSAS esetén azonban először ún. alvás alatti endoszkópiás vizsgálat során megnézzük az elzáródás pontos helyét és jellegét, majd a lelet alapján tervezzük meg a műtétet. Ezek elsősorban speciális varrattal végzett garatplasztikák, lézeres vagy koblációs (rádiófrekvenciás) mandula- és nyelvgyöki műtétek, gégefedő plasztikák. Súlyos OSAS esetén, azonban az ún. pozitív nyomású légsínterápia (CPAP) az elsődleges kezelési forma, ami szóba jön, de kivételes esetekben, pl. extrém megnagyobbodott torok- vagy nyelvgyöki mandula esetén, a műtéti megoldás végleges gyógyulást is jelenthet.” 

Mit tehet az, aki horkol? Fontos-e életmódot váltani?

„Az életmódváltás nagyon fontos, minden terápiát kiegészítendő, hozzájárul a siker eléréséhez. Sport és diéta, rendszeresség, alváshigiéniai szokások javítása a kezelés beteg felőli része. Ettől függetlenül a horkolás vagy OSAS teljesen jó egészségi állapotban, normál testalkat mellett is kialakulhat, melynek hátterében már inkább genetikai okok és a komplexebb szabályozási mechanizmusok zavara állhatnak.”

A horkolás és az alvási apnoe tehát nemcsak súlyos egészségügyi kockázatot jelent, hanem a párunk számára ijesztő dolog, hiszen félt bennünket. Ha a szerelmed azt mondja, horkolsz, azonnal keress fel egy szakrendelést, mert a probléma jó eséllyel gyógyítható, a tünetek javulnak, és az egészséged megőrzése, hosszú távon minden másnál fontosabb. 

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!