Honnan fogyunk először?

Honnan fogyunk először?

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Honnan fogyunk először?

A testzsírnak saját tudata van. Úgy tűnik, hogy csak akkor és onnan tűnik el, ahonnan akar, és általában nem a megfelelő helyről távozik.

Létezik valamilyen szabály, ami szerint a zsírt el lehet tűntetni adott testrészről (persze a zsírleszívás kivételével) ? Íme egy komplex útmutató a testzsír eloszlásáról.

A testzsír típusai

Zsírszövet az egész testünkön van. Ez a szövet zsírsejtekből áll, amelyek kizárólagos feladata, hogy energiát raktározzon el zsír formájában. A testzsír eloszlása egyénenként változik. Általában kétféle zsírraktár létezik: visceralis (belső szervekre rakódott) és a subcutan (bőr alatti – a testzsír mintegy 80%-át teszi ki).

A zsírveszteség nem mindig megy terv szerint. Annak ellenére, hogy pl. a hason van a legtöbb lerakódott zsír, lehet hogy először a mellről vagy az arcról távozik.

A testzsír lerakódása

– Nők esetében – általában a fenék és comb körül, körte alakot eredményezve
– Férfiak esetében – általában a has köré, alma alakot eredményezve

Testrészek szerinti zsírlerakódás

Térd – A nőknél a zsír gyakran a térd belső részére rakódik

Felkar – Leggyakrabban a nőknél jellemző, a felkar középső-felső részén, a tricepsz területére rakódik a zsír.

Has – Mindkét nem esetében a köldök környékére rakódik a zsír. Ez egyike azoknak a testrészeknek, amely még a vékony nőknél is problémás, hisz a legkisebb zsírmennyiség is szemmel látható.

Belső comb – A combok belső részén zsírraktárak alakulhatnak ki. Ez sokkal inkább észre vehető a nőknél, mint a férfiaknál, „köszönhetően” a szélesebb csípőnek.

Külső comb – Az ún. „lovaglónadrág” a legvalüszínűbb helye a narancsbőrnek. Itt nagy a testzsírkoncentráció, keveredik a belső comb és fenék zsírszövete.

Fenék – Ez az a terület, ahová a nők testzsírjának legnagyobb százaléka rakódik, a combok után. Azonban a túl kevés fenékre rakódott zsír sem egészséges. Képzeljük el, ha itt nem lenne teszsírunk, mennyire kényelmetlen lenne az ülés! Ha innen túl nagy zsírveszteség történik, a fenékizmok könnyen megereszkedhetnek.

Hát alsó része – A fenékről „felkúszó” oldal- és hátzsír gyakori jelenség, minden túlsúlyos embernél előfordul, nemtől függetlenül.

Mellkas – A nők emlőjét zsírszövetek alkotják, a férfiaknál is jelen vannak kisebb arányban. Mindkét nem esetében rakódik ide zsír.

Etnikum szerinti zsírraktározás

Kutatások szerint különböző etnikai csoportok esetében eltér a zsír raktározásának helye.

Például az ázsiaiak hajlamosak az „alma-típusú” elhízásra, vagyis a test középpontján levő testrészekre raktározzák az „energiát”. Ezzel pontosan ellentétben, az európaiak inkább körte formában híznak. A mediterrán nők hajlamosak a külső combra hízni.

Zsírvesztés

A bőr alatti zsírt a hagyma rétegeihez lehet hasonlítani. Az általános fogyással rétegekben tűnik el a zsír, lassan, minden testrészről különböző „vastagságban”. Mindig onnan fog utoljára eltűnni a zsír, ahol a legnagyobb a lerakódás. Ezért ne lepődjenek meg a hölgyek, ha először úgy látják mellben fogynak, és fenék-comb részről alig csinosodnak.

Sokan arra is panaszkodnak, hogy arcukról fogynak, pedig elég tartalék van a hasukon. Ez azért van, mert az arcon vékony zsírréteg van, ezért itt jobban meglátszik a fogyás.
A nők másik problémája, hogy fogyókúra után le tudják faragni a popsizsírt, de combban vaskosak maradnak. Ez a narancsbőr miatt van így. A cellulitisz szövet miatt a zsírsavak rostos kötőszövetet is tartalmaznak, ahol szegényesebb a vérellátás – ezt csak tornával lehet eltűntetni, vagy zsírleszívással.

Tudtad, hogy?

– Az elhízott férfiak hajlamosak több belső zsírt veszíteni, míg a túlsúlyos nők több bőr alatti (külső) zsírt veszítenek.
– Tornával, testedzéssel több bőr alatti zsírt lehet veszíteni. A diétákkal általában több belső zsír ég el, mint külső. Ez magyarázza, hogy diétával sok kilót lehet fogyni, de nincs feltétlenül olyan látványos külső eredménye, mint a külső zsírból való fogyásnak.

Az eredmény

Nagyon kevés dogot tehetünk annak érdekében, hogy befolyásolni tudjuk mely testrészünkről szeretnénk zsírt veszíteni. A leghatásosabb, ha általánosan próbálunk fogyni valamilyen rendszeres testedzéssel (a kardio mozgások a legjobbak – futás, biciklizés, kocogás, séta) – de egy adott testrész edzésével nem leszünk képesek leadni a problémás zónáról a felesleget. A súlyemelős izomgyakorlatok esetében csak az izmokat fejlesztjük, de fogyni nem leszünk képesek.

Következtetésképpen, mindenki genetikai adottságai szerint raktározza a zsírt, de megfelelő tornával és táplálkozással képesek leszünk a legcsinosabb önmagunk lenni. Értsd meg hogyan működik a tested, és állíts elérhető célokat magad elé!
 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást