Hogyan készítsük fel magunkat az iskolakezdésre?

Hogyan készítsük fel magunkat az iskolakezdésre?

Címlap / Életmód / Család / Hogyan készítsük fel magunkat az iskolakezdésre?

Az iskolakezdés nem csak a gyerekeket, de a szülőket, főleg az édesanyákat is komoly kihívások elé állítja. Érdemes néhány szempontot átgondolni a nagy nap előtt, hiszen ezekkel kicsit könnyebbé tehetjük ezt az érzékeny pillanatot – saját magunk és a gyerek számára egyaránt.

Segítség bevonása

Családanyának lenni nem egyszerű lenni, a feladatok ráadásul sokszorozódnak, ha a gyereket fel kell készítenünk az iskolakezdésre. Nem kell mindent egyedül végigcsinálnunk a tanév kezdeti feladatok közül. Ha tehetjük, vonjuk be a feladatok elintézésébe az apukát vagy a nagyszülőket, esetleg egyéb rokont.
Ha van olyan a családban, akinek szintén hasonló teendői vannak, akkor ez a személy szinte biztosan jó választás lesz.

Feszültség

Készüljünk fel, hogy lehetnek feszült helyzetek, vagy olyan szituációk, amikor esetleg elveszíthetjük a türelmünket, mindezt ráadásul a gyerek előtt, akinek éppen szeretnénk könnyebbé tenni az iskolakezdést.
Ha ilyen helyzetbe kerülünk, akkor jó, a már kész mondatokkal állunk a kellemetlenség elé.

Hangsúlyok

Készüljünk fel előre akár kész mondatokkal is, hogy mit mondunk a gyereknek, ha azt látja majd, hogy feszültek vagyunk az iskolakezdés miatt.
Mondjuk el, hogy nem az iskolakezdés miatt vagyunk idegesebbek, hanem egyszerűen csak most sok a teendő, nehogy negatív hangsúlyt érezzen az iskolakezdés irányába, ami akár szorongást is okozhat.

Drága, nem drága?

Érdemes arra is felkészülni, hogy a boltokban fogunk szembesülni azzal, hogy mi mennyibe is kerül. Írjunk listát azokkal a dolgokkal, amit meg kell vásárolnunk.
Amit drágának találunk, nézzük meg más boltban is, főleg ha nagy mennyiséget készülünk vásárolni.
Próbáljuk higgadtan kezelni ezeket a helyzeteket, mivel egyrészt a gyereknek nem tesz jót, ha azt hallja, hogy az ő iskolakezdése komoly anyagi terhet ró a szülőkre, másrészt pedig azért, mert úgysem tudunk változtatni az árakon.

Pénz

Nem utolsó sorban természetesen pénzzel is kell készülni az iskolakezdésre. Számítsunk arra, hogy lehetnek váratlan kiadások az eddigieken kívül is, ezért lehetőleg tartalékoljunk valamennyit ezekre az esetekre is.
Feltétlenül járjunk utána az igényelhető juttatásoknak is, amelyek megkönnyíthetik a kezdeteket. A munkahelyünk és az internet is nagyon hasznos információforrásunk lehet!

Szabadidő

A gyerek szabadidejének beosztásán túl érdemes a saját felszabadult kapacitásunkra is számítani. Van esély arra, hogy bár sokszor alig várjuk, hogy végre legyen egy kis időnk gyerekmentesen, attól függetlenül mégis furcsa érzés lesz, mikor ténylegesen hozzájutunk ehhez az időhöz.
Járjunk edzésre vagy társaságba, találjunk új hobbit, vagyis töltsük meg programmal a felszabadult időnket!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást