Hófödte csúcsok és forró hütték: a világ legszebb síparadicsomai

Hófödte csúcsok és forró hütték: a világ legszebb síparadicsomai

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Hófödte csúcsok és forró hütték: a világ legszebb síparadicsomai

Hófödte csúcsok, lágy lankák vagy éppen tekintélyt parancsoló sziklák. Meg persze apró faházak, romantikus, macskaköves kis utcácskák, vagy éppen modern igényeket kielégítő épületcsodák. A legszebb síparadicsomokban a természet és az ember is páratlant alkotott, itt nem csak a lesiklás, de egy délutáni séta is maradandó élmény lesz. Cikkünkben a legszebb síparadicsomok közül válogattunk, amiket feltétlenül látogass meg, ha lehetőséged adódik rá!

Alpbach, Ausztria

Alpbach szépségével a helyiek is tisztában vannak, nem véletlen, hogy a ’80-as években még egy televíziós műsor keretében is megválasztották a legszebb osztrák falunak.

Azóta persze sok idő eltelt, és sok minden változott, de a zegzugos utcácskák az Alpok lélegzetelállító, festői háttere előtt a régiek maradtak, így Alpbach ma is rabul ejti látogatói szívét.

A tengerszint feletti 100 méteres magasság persze szintén hozzátesz az élményhez, csakúgy, mint a megannyi, apró faházikó.

Alpbach tökéletes választás kisgyerekeseknek, vagy kezdő síelőknek is, mert rengeteg egyszerűbb, biztonságosabb pályája is van, de néhány rövidebb, ám izgalmasabb szakasz a profi sízőket is várja.

Saas Fee, Svájc

13 pálya, összesen 4000 méternyi hosszúságban – ez már önmagában véve figyelemre méltó teljesítmény, de ahhoz kevés lenne, hogy Saas Fee felkerüljön a listánkra.

Ehhez bizony az a páratlan látvány is kell, amit a hagyományos, aprócska svájci falu látképe nyújt a Himalája-szerű hegyormok háttere előtt.

Itt egyszerűen nem lehet rossz fényképeket csinálni, az apró házak a döbbenetes sziklák előtt képeslapra illenek, de fotózkodni nem sok időtök lesz, ha a pályákat is fel akarjátok fedezni: mivel a legtöbb lejtő 2500 méter fölött fekszik, a hó szinte garantált.

A hegy pályái tökéletes tereppel szolgálnak a kezdőknek, de középhaladók is élvezni fogják a siklást, ha viszont valóban profi vagy, akkor lehet, hogy Saas Fee-ben nem találsz majd kihívást.

A pezsgő éjszakai élet azonban így is hívogató lehet, a híres Popcorn Bar-t még az MTV is díjjal tüntette ki.

Wengen, Svájc

Még egy svájci városka, de ha a legszebb síparadicsomokról beszélünk, talán nem olyan meglepő, hogy Svájcból nem tudtunk csak egyetlen települést választani.

Wengen különlegessége, hogy az elsők között volt, amelyik kihasználta a síturizmus kínálta lehetőségeket, azaz üzletágat épített a sportolási lehetőségre.

Ennek megfelelően az idillikus, gyöngyszem kis falucskában viktoriánus hotelek várják az idelátogatókat, megőrizve egy letűnt kor emlékét, de ma is kifogástalan szolgáltatásokat nyújtva – elvégre Svájcban járunk.

Sízés közben elsiklasz majd az Eiger, a Jungfaru és a Monch csúcsai alatt, így a kilátásra egészen biztosan nem lesz panaszod.

Ha otthonos, mégis lenyűgöző helyszínt keresel a síeléshez, Wengen a tökéletes választás.

Megeve, Franciaország

A ’20-as évek Franciaországában semmi sem volt lehetetlen, így amikor Baroness Noémie de Rothschild úgy döntött, hogy meg akarja alkotni a maga St. Moritz-át, Megeve, ez a középkori kisváros a Mont Blanc lábánál, hamarosan olyan népszerű lett, hogy Párizs 21.

kerületeként emlegették.

Az apró házak, a 13. századi templom és a nyitott műjégpálya bájossá teszik Megevét, a számtalan sikkes kávézó, a Michelin csillagokkal kitüntetett éttermek és a minden igényt kielégítő szállodák pedig azt a hamisíthatatlan eleganciát hozzák Megevébe, amit Franciaországon kívül talán sehol másütt nem találni meg.

Ha van a családnak olyan tagja, aki nem annyira síeléssel, mint városnézéssel vagy egyszerűen turistáskodással töltené a vakációt, itt ő sem fog unatkozni.

Deer Valley, USA

Nem Európa az egyetlen kontinens, ahol szemrevaló csúcsok és tündérszép kis települések várják a siklás szerelmeseit. Listánkra az Egyesült Államok egy kis síparadicsoma, Deer Valley is felkerült: a kis települést öt éven keresztül sorozatosan a legjobb síelő helynek választotta a Ski Magazine, ami a hat hegynek a és a különböző nehézségű pályáknak is köszönhető.

A hó könnyű, puha és száraz, olyan, amilyen a helyiek szerint csak Utah-ban lehet, és ez a pálya végre a profi síelőknek is tartogat bőven kihívásokat.

A három híres olimpiai pályán, a Championon, a a Know You Didn’t-ön és a White Owl-on ők is próbára tehetik a tudásukat. Külön pozitívum, hogy bár innen egy repülőjegy nem a legolcsóbb mulatság Deer Valley-be, a helyi árak legalább méltányosak, a szolgáltatások pedig megfelelnek a piaci elvárásoknak.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást