A legősibb vallás, ami említi az Ősrobbanást. 10 meglepő tény a Hinduizmusról

A legősibb vallás, ami említi az Ősrobbanást. 10 meglepő tény a Hinduizmusról

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / A legősibb vallás, ami említi az Ősrobbanást. 10 meglepő tény a Hinduizmusról

A harmadik legelterjedtebb vallás, pedig nincs sem alapítója, sem ismert eredete

A kereszténység és az iszlám után a legtöbben hindunak vallják magukat, hiszen több mint 1,25 milliárd ember gyakorolja ezt a vallást, ami a világ lakosságának 16 százaléka. A hinduk 94 százaléka Indiában él. A „hindu” szanszkrit eredetű szó és azt jelenti, „az Indus folyó mellett lakó”. Ennek a vallásnak nincs ismert alapítója, sem olyan esemény, amelyhez megjelenése köthető, pontos kezdet nélkül alakult ki négyezer évvel ezelőtt.

33 millió istene van, mégis csak egy 

Ugyan a hindu panteonban 33 millió isten és istennő szerepel, a hívők mégis azt mondják, csak egyetlen isteni lélek létezik, és az istenségek csupán az ő különböző alakjai.

Ez az isten pedig Brahma, a Trimúrti, azaz a hindu szentháromság első megnyilvánulása. A Trimúrti tagjai tehát Brahma, a teremtő, Visnu, a megtartó és Síva, a pusztító.

A Védákban szerepel az Ősrobbanás

A CERN, a legnagyobb fizikai kutatóintézete előtt nem véletlenül díszeleg egy szobor, amely a táncoló Sívát ábrázolja. Carl Sagan, a híres csillagász fogalmazta meg, hogy „a nagy világvallások közül a hindu az egyetlen, amely azt a nézetet vallja, hogy maga a kozmosz is a halál és újjászületés mindent átfogó, végtelen számú ciklusán megy keresztül. Ez az egyetlen vallás, amelyben az időskálák megfelelnek a mai tudományos kozmológia skáláinak. 

Oldalak: 1 2 3 4

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást