Íme 10 fotó a múltból, amik láttán nem hiszel majd a szemeidnek

Íme 10 fotó a múltból, amik láttán nem hiszel majd a szemeidnek

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Íme 10 fotó a múltból, amik láttán nem hiszel majd a szemeidnek

1/10 Dolgozik az erkölcsrendészet

Az 1920-as években az Egyesül Államokban bevett szokás volt, hogy a rend és az erkölcs szigorú őrei nem csak a szemükkel méregették a fürdőző nőket.

Egyrészt szabály volt, hogy amikor egy nő éppen nem tartózkodott a vízben, akkor el kellett fednie a testét, de egyébként magára a fürdőruhára is szigorú szabályok vonatkoztak: a térd fölött nem mutathatott többet a lábakból 6 inch-nél, azaz körülbelül 15 centiméternél.

Ha valaki a mérésen elbukott, azt akár le is tartóztathatták – mai ésszel mindez már felfoghatatlannak tűnik, pedig főleg keleten ma is sok olyan ország van, ahol törvény írja elő, mit viselhet egy nő, amikor az utcára lép.

2/10 Vízre szálló kabin

Ha már a strandoknál tartunk: a 18. és 19. században bevett gyakorlat volt, hogy a fürdőzni vágyók a parton egy fedett szekérre szálltak, annak takarásában átöltöztek, majd a szekér velük együtt a vízbe gázolt, és csak ott szálltak ki belőle.

Fürdőruhában a parton tartózkodni ugyanis illetlen dolognak számított, még arra a rövid időre is, amíg valaki mondjuk egy kabinból a partig sietett volna.

Visszafelé hasonlóan működött a dolog: a mobil kabin a vízbe hajtott a fürdőzőkért, akik felszálltak, átöltöztek, majd a parton már ismét az utcai ruhájukban szálltak le a kocsiból. Elég nagy macerának tűnik.

3/10 Párizs utcái

Párizsról rengeteg képet láthatunk az interneten, de ettől a képtől elakadt a szavunk: a kép megosztója szerint a felvétel 1910-ben, a nagy párizsi árvíz idején készült, a könyvtár közelében, az utcán lefolyó víz tetején könyvek százai úsznak el az árral.

Noha itt valószínűleg már lecsengett az árvíz tombolása, a csendes, mozdulatlan kép így is elemi erővel mutatja meg, mekkora pusztítást okozott, és hogy az évezredek alatt felhalmozott emberi tudás sem képes megvédeni bennünket a természet ősi erejétől.

Oldalak: 1 2 3

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást