Az ENSZ szerint az emberiség az egyik legsúlyosabb élelmiszer-válsága küszöbén áll. Ezzel már most szembesülünk, amikor megnézzük pl. a gyümölcsök árait – ám sok helyen ennél jóval borzasztóbb a helyzet.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A komoly nehézségek megoldására az élelmiszeripar folyamatosan fenntarthatóbb és hozzáférhetőbb rendszert keres az egészséges ételek, különösen a friss gyümölcsök és zöldségek előállításához. Az olyan technikák, mint a hidroponika és a vertikális gazdálkodás manapság még sokak számára ismeretlen csengésűek. Viszont ezek az eljárások jelenthetik a megoldást a jövőnket illetően.
Mi az a hidroponikus gazdálkodás?
A hidroponikus és a vertikális gazdálkodási formának is az a lényege, hogy maximalizálják az össztermelést és minimalizálják a tér, a talaj, valamint más erőforrások felhasználását. A hidroponikus gazdálkodásnak többféle megközelítése ismeretes, a közös vonás az eltérő technikák között az, hogy a növények talaj nélkül növekednek. Az egyik legnépszerűbb kivitelezés során egy nedvszívó kanóc segítségével jutnak el a tápanyagok a növények gyökereihez. Vannak olyan gazdálkodók, akik légrést hagynak a növények számára, lehetővé téve így, hogy a gyökérzeten keresztül a tápanyagok közvetlenül felszívódjanak.
Másik gyakori módszer, hogy a növényeket egyfajta úszó tutajon helyezik el, vagy olyan közegben termesztik őket, amikbe rendszeres időközönként vizet pumpálnak.
A kulcsmomentum minden esetben a víz keringetése, mozgatása, a környezet párásítása valamilyen rendszeren keresztül.
A szakértők szerint a hidroponikus gazdálkodásnak öt alapvető eleme van: az édesvíz, az oxigén, a gyökértámogatás, a tápanyagok és a fény. Ezek a gazdálkodások képesek arra, hogy szabályozott körülmények mellett tápanyagokban gazdag élelmiszereket állítsanak elő a világ bármely pontján, az év bármely szakában. Ráadásul kevesebb erőforrást használnak fel, mint a hagyományos módszerek. Ezáltal például csökkenthető a szállítás során keletkező szén-dioxid-kibocsátás. Ugyanakkor lehetővé válik az egész éves termelés még barátságtalan környezetben, vagy zord időjárási körülmények között is.
Bár sok vizet használnak, úgy tűnik, a hidroponikus gazdálkodások még így is költséghatékonyabbnak bizonyulnak. Az NPS felmérése szerint a hidroponika akár 10 százalékkal kevesebb vizet emészthet fel, mint a hagyományos, szántóföldi termesztés. Sőt, a zárt rendszer működtetésével és az esővíz újrafeldolgozásával az AppHarvest csúcstechnológiájú üvegházak akár 90 százalékkal kevesebb vizet használnak fel, mint a hagyományos módszerek – derül ki a Livekindly.com témában megjelent cikkéből.
Ezek után már szinte hab a tortán, hogy a hidroponikus rendszerekkel nagyobb gyümölcs- és zöldségtermés érhető el. Ez részben az ellenőrzött környezetnek köszönhető, részben pedig annak, hogy a növényeket a hagyományos módszerekkel szemben itt sokkal sűrűbben lehet elhelyezni. Ez egyszerre növeli az össztermelést és csökkenti a szükséges földterület mennyiségét.
