Hidd el, nem jól tisztítod a vizes palackodat! Ennyi baci marad rajta

Hidd el, nem jól tisztítod a vizes palackodat! Ennyi baci marad rajta

Címlap / Otthon / Hidd el, nem jól tisztítod a vizes palackodat! Ennyi baci marad rajta / 2. oldal

Szerencsére egyre többen figyelünk oda a környezetre, és az eldobható műanyagpalackok vásárlása helyett hordunk magunknál olyanokat, amelyeket többször újra tudunk használni. Ez mind szép és jó, de ha nem takarítod eleget és jól a palackot, akár betegségeket is elkaphatsz – a tudománynak arra is van válasza, hogyan kell ezt az egész újratöltős palackosdit jól csinálni.

A kutatók szerint ezek az eredmények nagyon jól mutatják, milyen fontos rendszeresen tisztítani ezeket a palackokat, és nem csak kimosni őket vízzel. A probléma ugyanis általában nem magával a folyadékkal van, az csak tiszta víz – hanem a szánkkal és a kezünkkel, amelyekkel hozzáérünk.

Ahogyan a baktérium vagy a gomba olyan helyre kerül, ahol viszonylag védett, és nedvesek a körülmények (egy vizes palacknál ez azért eléggé adott), szaporodni kezd, és sima kiöblögetéssel nem lehet rajta segíteni.

Muszáj, hogy meleg vizet és mosószert is alkalmazzunk, különben ezek a kórokozók ott maradnak, elszaporodnak, és komoly károkat is okozhatnak.

Általában szerencsére azért halálos vagy nagyon súlyos betegségeket nem okoznak, de valószínűleg senki nem szeretne napokig hányásos-hasmenéses vírussal fetrengeni otthon a vizes palackja miatt.

A kutatók szerint az is fontos, hogy a palack belsejét is kitakarítsuk, ha lehet – erre már kaphatók speciális kefék, amelyek átférnek a palack kisebb nyakán is. Az is fontos, hogy azt is figyeljük, milyen folyadékot iszunk a palackból – ha csak vizet, akkor a heti egy mosás bőven elég, ha viszont valami mást is, akkor érdemes inkább többször kitisztítani rendesen.

És végül, ami a legfontosabb: ne csak a palackra, hanem a palack nyakára is figyelj, arra, ami a szádhoz ér – itt érkezik ugyanis a legtöbb baktérium, és itt szoktak összegyűlni a kórokozók. Vízivás mellett a heti egyszeri mosás elméletileg elég, de ha óvatos akarsz lenni, minden használat után kimoshatod a palackot – rosszat biztosan nem teszel vele az egészségednek.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»