Hiánycikk az élesztő? Készítsd magadnak otthon, pofonegyszerűen!

Hiánycikk az élesztő? Készítsd magadnak otthon, pofonegyszerűen!

Címlap / Életmód / Receptek / Hiánycikk az élesztő? Készítsd magadnak otthon, pofonegyszerűen!

Mikor már lehetett sejteni, hogy a koronavírus járvány világméreteket fog ölteni, az emberek – ki tudja miért – elkezdték feltölteni készleteiket, legelőször valamiért a WC-papírt halmozták fel. Majd a pánikvásárlás az élelmiszereket is elérte, itthon főleg a liszt, az olaj és a cukor fogyott el leghamarabb a boltok polcairól. Azonban volt még egy alapanyag, amit nemcsak nálunk, hanem Angliában és Amerikában is elkapkodtak és ez – némileg meglepő módon – nem más, mint az élesztő.

Ha belegondolunk, valahol érthető ez a jelenség, hiszen sokan kezdtek „stressz-sütésbe”. Egyrészt azért, mert a karanténban van idejük rá, másrészt azért, mert jobb otthon előállítani az ételeket, mint gyakran járni a zsúfolt, fertőzésveszélyes boltokba. És természetesen az is jót tesz, ha az ember kiélheti kreativitását a konyhában. Ha te is kétségbe estél, amiért sehol nem lehet élesztőt kapni, adunk pár ötletet, hogyan állítsd elő magadnak otthon, pofonegyszerűen. 

Használj helyette sütőport

Az élesztő legkönnyebben sütőporral helyettesíthető, de nem tagadjuk, hogy itt azért némi kompromisszumra is szükség lesz. Mégpedig arra, hogy olyan kenyér- vagy sütemény receptet keressünk, amihez nem kell élesztő. Vannak olyan „gyorskenyér” fajták, amik az élesztő helyett sütőporral készülnek, de sok keksz, muffin és sütirecept van, ami szintén ilyen. A sütőporral készült kenyérnek picit más az íze, mintha élesztővel készült volna, erre készülj fel. 

Szódabikarbóna és citromlé

Bizony, ez a kombináció remekül működik, ha sem élesztő, sem sütőpor nincs kéznél. A szódabikarbóna ugyanis lebomlik, ha savas anyaggal lép kapcsolatba és az eközben keletkezett szén-dioxid és vízgőz szépen fellazítja a tésztát. A citromlevet keverd össze sütőporral – egyenlő arányban – és kész az élesztő-helyettesítő. 

Szódabikarbóna és ecet

Ugyanúgy, ahogy az előző pontban, a szódabikarbónát ecettel is keverhetjük, hiszen az is egy sav, amivel reakcióba lép és ezáltal megnő a térfogata. Pont annyit tegyél a tésztába a keverékből, amennyi élesztőt tennél bele.

Strannik_Fox/depositphotos.com

Egyszerű otthoni vadkovász

Az elmúlt hetekben mindenkinek lett legalább egy-két olyan ismerőse, aki büszkén mesélte, hogy otthon elkezdett kovászt nevelni. A kovászos kenyér a legfinomabb és otthoni elkészítése nem ördöngösség, hiszen nem kell hozzá más, csak liszt, víz és némi türelem, mert ez nem egyik napról a másikra készül el.

Fél bögre vízhez adj hozzá fél bögre lisztet és tedd egy széles szájú befőttesüvegbe, amire tedd rá a tetejét, de ne csavard rá, hogy a kovász levegőhöz jusson. A vízben ne legyen klór, mert az megöli a kovászt.

Jól keverd össze, majd 24 órával később megint „etesd meg”, azaz adj hozzá egy bögre lisztet és annyi vizet, hogy megmaradjon az állaga. Ha buborékokat látsz, az jó jel, mert azt jelenti, hogy beindult a folyamat. Az anyag kb. egy hét elteltével használható élesztőként. Egy bögrényi vadkovász egy zacskó élesztőnek felel meg de vigyázz, a kovászt folyamatosan, minden nap kell „etetned” liszttel és vízzel. 

Ne félj kísérletezni

Az élesztő – mint kiderült – többféle anyaggal is pótolható, de fontos tudni, hogy igazából egyik sem egy az egyben ugyanolyan, mintha tényleg élesztőt használtunk volna. Lehet, hogy az eredmény ízre vagy állagra kicsit más lesz, mint amit vártál de ne csüggedj, a sütés élményéhez hozzátartozik a kísérletezés, a meglepetés és olykor a kudarc is.  

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást