Otthon / Szórakozás

Hétköznapi találkozások – Interjú Fejős Évával

Hétköznapi találkozások – Interjú Fejős Évával

Nőnaphoz közeledve különleges módon szeretnénk veletek ünnepelni. Hisszük, hogy minden nő egy olyan kincset rejt magában, ami egyszeri és megismételhetetlen, egy külön univerzum telis-tele fényes csillagokkal. Éppen ezért a héten az élet különböző területein sikeres magyar nők hétköznapjaiból szeretnénk Nektek ízelítőt adni, megmutatva azt, hogy maga a nő ezerarcú lehet.

Első interjúalanyunk, Fejős Éva, aki az egzotikus helyszíneken játszódó kalandos-romantikus regényeivel néhány év alatt a magyar könyvpiac egyik legnépszerűbb szerzőjévé vált. Bár történeteit sokan ismerik és szeretik, a Nők Lapja egykori újságírójáról és az Erawan Könyvkiadó alapítójáról már kevesebben tudhatják, hogy a futás szerelmese, és ha élete egyetlen napból állna, akkor azt legszívesebben párjával egy tengerparti pálmafa alatt nagy beszélgetésekkel töltené.

– Hogyan néz ki egy átlagos napod?
– Reggel két kapucsínó és egy kis bambulás… Utána indulhat csak a nap. Délelőttönként általában a könyveim és a könyvkiadóm, az Erawan ügyeit intézem, grafikushoz megyek, külföldi regények fordítási jogairól levelezem stb. Ebédelni olykor valamelyik kedvenc kávézómban szoktam, esetleg valamelyik barátnőmmel, vagy ha a páromnak van ideje napközben, akkor összefutunk egy gyors ebédre valahol. Délután írok, sportolok, este ismét írok. Persze nincs két egyforma nap, de nagyjából így néz ki a legátlagosabb hétköznapjaim egyike.

Fejős Éva - Exkluzív Interjú a Bien.hu-n
– Honnan jött az írás szeretete? Munkád során van olyan személy, akiből, akinek az alkotásaiból ihletet merítesz, akire példaképként tekintesz?
– Rengeteget olvastam mindig, gyerekkorom óta falom a könyveket, és valahogy magától értetődő volt ez az út számomra. Nagyon sok kedvenc regényíróm van, és mindegyiküktől tanultam is valamit. Például Fekete István regényei kezdő szerzőjelöltként sokat segítettek egy-egy történet megformálásában, a részletek kidolgozásában. Anna Gavalda regényei felszabadítottak a dialógusírásban, Nick Hornbytól és Jonathan Troppertől azt tanultam meg, hogy nyugodtan engedjem bele a humort a regényeimbe, Murakamit olvasva pedig az elképzelhetetlen is elképzelhetővé vált számomra, és ez szintén nagy szabadságot ad immár számomra a regényírásban.

– Regényeid a képzelet szüleményei, vagy valós történetek, saját élmények ihlették őket?
– Mindegyik fikció, a képzeletem szülte, de természetesen mindegyikben visszaköszönnek találkozásaim, helyszínek, ahol jártam, és sokan magukra is ismernek a barátaim, ismerőseim közül egy-egy karakteremben. Pedig nem őket formáltam meg, de valami mégis átszűrődhetett “belőlük” az adott könyvbe.

– Jelenleg melyik a kedvenced a könyveid közül?
– Áprilisban jelenik meg a Száz éjjel vártam című regényem. Még a szerkesztőmnél van a kézirat, de nagyon várom már, hogy a kezembe vehessem a kinyomtatott könyvet. Humoros, csajos történet, amelynek középpontjában Andi, a frissen munkanélkülivé vált tanárnő áll, aki aznap tudja meg, hogy megszűnt az állása, amikor a párjával is tönkremennek a dolgok. Andinak van egy csomó varázslatos képessége, amit korábban nem fedezett fel magában, és ami az életét is megmentheti – mert, bár nem tud róla, megeshet, hogy veszélybe kerül… A regény érdekessége, hogy a kéziratot a 2000-es évek elején írtam, de a gépet, amin a szöveg volt, anyunak adtam, és el is feledkeztem róla. Nemrég ő hívta fel a figyelmemet arra, hogy vannak még írásaim a gépén. Akkor találtam rá ismét Andi történetére – szinte egy szuszra végigolvastam, és nagyon sokat nevettem. Humoros, könnyed, mégis izgalmas történetnek találtam, úgyhogy kicsit átdolgoztam és tavasszal megjelentetem.

Fejős Éva Bien.hu interjú

– Úgy tudjuk, hogy nyáron is megjelenik egy új regényed „Mert nekünk szeretnünk kell egymást” címmel. Mesélnél nekünk róla egy kicsit?
– Megtartva a “fejősévás” jegyeket, ez más lesz egy kicsit, mint az eddigiek. Lesz benne egy kis “fantasy-szál”, ami messzire visz… Egyik hősnőm, Lili furcsa, imádnivaló tizenhat éves lány – a különös színű kontaktlencséivel és a furcsa öltözködésével -, aki most tapasztalja meg az első szerelmet, és meglepő utazásra indul, ahová szerencsés vagy szerencsétlen módon másokat is magával visz. Másik hősnőm a harmincas Anna, aki talán már túl sokat veszített ahhoz, hogy bármiféle vesztenivalója is legyen. A harmadik pedig Ádám, a negyvenéves optikus, aki, úgy tűnik, véletlenül került az “utazók” közé, pedig nem…

– A sok-sok történet, munka mellett nehéz lehet időt szakítani arra, hogy csupán önmagaddal és az egészségeddel foglalkozz. Mennyire fontos Neked az egészséges életmód és a sport? Most, hogy végre itt a tavasz, van valami titkos praktikád, amivel formába hozod magad a bikini szezonra? 
– Tavasszal újra kimegyek a természetbe, a Duna-partra kocogni (bevallom, a futópadot is szeretem). Hetente többször futok, néha – szintén futópadon – emelkedőt mászom, bár azt igencsak utálom, nagyon nehéz rávennem magam. A futás nagy szerelmem, annak ellenére, hogy az első húsz-huszonöt perc mindig kínszenvedés számomra, olyankor azon gondolkozom, hogy visszafordulok, vagy leszállok a futópadról… nagyjából a harmincadik percben azonban elkezdem élvezni, és onnantól kezdve abba sem akarom hagyni. A sportolás mellett igyekszem minél több nyers zöldséget enni, és minél kevesebb cukrozott terméket fogyasztani. De alapvetően ezt minden évszakban így teszem.

– Van kedvenc recepted, amit szívesen megosztanál a Bien.hu olvasóival?
– Ha ételreceptről van szó, akkor mindenképpen az egyszerű és gyorsan elkészíthető ételek jönnek nálam szóba. Gyakran sütök grillserpenyőben csirkefalatokat zöldséggel, a csirkét kicsit megpirítom, majd a – szezonális – zöldségek következnek, és kicsit még ropognak is, amikor kiveszem őket. Csípős salsát szoktam készíteni mellé. Gyorsan kész van, egyszerű és nagyon finom.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást