Ez történik, ha nem mosol jól fogat – Nem csak a rossz lehelet lesz a baj

Ez történik, ha nem mosol jól fogat – Nem csak a rossz lehelet lesz a baj

Címlap / Életmód / Egészség / Ez történik, ha nem mosol jól fogat – Nem csak a rossz lehelet lesz a baj / 2. oldal

Bárki, bármit mond, a fogmosás nem olyan dolog, amiről csak úgy elfeledkezünk! Az már inkább előfordulhat, hogy nem annyi ideig mosunk fogat, és nem olyan jól, mint kéne. Ennek azonban súlyos következményei lehetnek.

Tüdőgyulladás

Nem közvetlenül a rossz fogmosás vezethet tüdőgyulladáshoz, hanem a műfogsor-viselés rossz beidegződései. Azok, akik egész éjszaka is viselik a műfogsorukat, olyan baktériumok elszaporodását segítik ezzel, amelyek elterjedése tüdőgyulladás okozója lehet.

Hasnyálmirigy-daganat

A fog- és szájüregi gyulladásokban szenvedőknél gyakoribb a kockázata a hasnyálmirigy daganatos betegségének. Ezt alátámasztja egy kutatás is. Ez a tanulmány hasnyálmirigyrákos betegek és egészségesek fogínybetegségeket okozó baktériumok elleni antitestjeit vizsgálta. A betegeknél sokkal magasabb volt az antitestek száma, mint az egészségesek esetében. Tehát a rossz szájhigiénia és a hasnyálmirigy-daganat közt összefüggés van.

Őrizd meg az egészséged, moss fogat (jól)!

A megfelelő szájhigiénia napi két-háromszori alapos, 2-3 percig tartó fogmosással tartható fenn. Érdemes puha sörtéjű, kisfejű fogkefét használni. A fogselyem és a fogköztisztító kefe használata is nagyon fontos, hogy a fogközökből is maradéktalanul el tudd távolítani a szennyeződéseket. 

Természetes fogkefe és fogkrém
istockphoto

Fogmosási egyszeregy

  • A fogkefét először körkörös mozdulatokkal vidd végig mindkét fogíven úgy, hogy a kefe felülete és a fogaid 45 fokos szöget zárjanak be. 
  • Ezután mozgasd a fogkefét előre-hátra a rágófelszíneken. 
  • A fogak hátsó felületéről se feledkezz meg, itt is úgy járj el, mint az elülső felületeken.
  • Alkalmazz fogselymet, fogköztisztító kefét. Járj el óvatosan, hogy a fogíny ne sérüljön. Minden fogköznél tisztítsd le a fogköztisztítót, ha pedig fogselymezel, akkor tépj újabb darabot.
  • A fogmosás végén következik a nyelv felülete. Mosd le a fogkefédet, vagy használj külön nyelvtisztító kefét. Hátulról előre haladva tisztítsd meg a nyelved, majd öblíts alaposan. 
  • A fogkefédet nagyon alaposan mosd el forró vízzel, majd rázd le, és hagyd teljesen megszáradni.
  • Havonta cseréld a fogkefédet. A felületén könnyen elszaporodhatnak különböző kórokozók, ezért nem szabad sokáig használni egy fogkefét. Ha beteg vagy, a betegség után azonnal cseréld.

A rendszeres, legalább félévenkénti fogászati ellenőrzés mindenki számára kötelező kéne, hogy legyen. Ez ingyenesen elérhető a területileg illetékes rendelőben vagy fogászaton, tehát nem lehet arra fogni, hogy nincs rá pénz. Ha egészségesek a fogaid, és megfelelően ápolod őket, az ellenőrzés lesz az egyetlen, amiért fogorvoshoz kell menned. Ha azonban elhanyagolod a szájápolást, az a komoly következményeken kívül sok pénzbe is fog kerülni. Óvd az egészséged, moss fogat és járj fogorvosi szűrésre!

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»