Ez történik, ha nem mosol jól fogat – Nem csak a rossz lehelet lesz a baj

Ez történik, ha nem mosol jól fogat – Nem csak a rossz lehelet lesz a baj

Címlap / Életmód / Egészség / Ez történik, ha nem mosol jól fogat – Nem csak a rossz lehelet lesz a baj / 2. oldal

Tüdőgyulladás

Nem közvetlenül a rossz fogmosás vezethet tüdőgyulladáshoz, hanem a műfogsor-viselés rossz beidegződései. Azok, akik egész éjszaka is viselik a műfogsorukat, olyan baktériumok elszaporodását segítik ezzel, amelyek elterjedése tüdőgyulladás okozója lehet.

Hasnyálmirigy-daganat

A fog- és szájüregi gyulladásokban szenvedőknél gyakoribb a kockázata a hasnyálmirigy daganatos betegségének. Ezt alátámasztja egy kutatás is. Ez a tanulmány hasnyálmirigyrákos betegek és egészségesek fogínybetegségeket okozó baktériumok elleni antitestjeit vizsgálta. A betegeknél sokkal magasabb volt az antitestek száma, mint az egészségesek esetében. Tehát a rossz szájhigiénia és a hasnyálmirigy-daganat közt összefüggés van.

Őrizd meg az egészséged, moss fogat (jól)!

A megfelelő szájhigiénia napi két-háromszori alapos, 2-3 percig tartó fogmosással tartható fenn. Érdemes puha sörtéjű, kisfejű fogkefét használni. A fogselyem és a fogköztisztító kefe használata is nagyon fontos, hogy a fogközökből is maradéktalanul el tudd távolítani a szennyeződéseket. 

Természetes fogkefe és fogkrém
istockphoto

Fogmosási egyszeregy

  • A fogkefét először körkörös mozdulatokkal vidd végig mindkét fogíven úgy, hogy a kefe felülete és a fogaid 45 fokos szöget zárjanak be. 
  • Ezután mozgasd a fogkefét előre-hátra a rágófelszíneken. 
  • A fogak hátsó felületéről se feledkezz meg, itt is úgy járj el, mint az elülső felületeken.
  • Alkalmazz fogselymet, fogköztisztító kefét. Járj el óvatosan, hogy a fogíny ne sérüljön. Minden fogköznél tisztítsd le a fogköztisztítót, ha pedig fogselymezel, akkor tépj újabb darabot.
  • A fogmosás végén következik a nyelv felülete. Mosd le a fogkefédet, vagy használj külön nyelvtisztító kefét. Hátulról előre haladva tisztítsd meg a nyelved, majd öblíts alaposan. 
  • A fogkefédet nagyon alaposan mosd el forró vízzel, majd rázd le, és hagyd teljesen megszáradni.
  • Havonta cseréld a fogkefédet. A felületén könnyen elszaporodhatnak különböző kórokozók, ezért nem szabad sokáig használni egy fogkefét. Ha beteg vagy, a betegség után azonnal cseréld.

A rendszeres, legalább félévenkénti fogászati ellenőrzés mindenki számára kötelező kéne, hogy legyen. Ez ingyenesen elérhető a területileg illetékes rendelőben vagy fogászaton, tehát nem lehet arra fogni, hogy nincs rá pénz. Ha egészségesek a fogaid, és megfelelően ápolod őket, az ellenőrzés lesz az egyetlen, amiért fogorvoshoz kell menned. Ha azonban elhanyagolod a szájápolást, az a komoly következményeken kívül sok pénzbe is fog kerülni. Óvd az egészséged, moss fogat és járj fogorvosi szűrésre!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást