Hasznos tippek egy fodrásztól, hogy gyorsabban nőjön a hajad

Hasznos tippek egy fodrásztól, hogy gyorsabban nőjön a hajad

Címlap / Stílus / Hasznos tippek egy fodrásztól, hogy gyorsabban nőjön a hajad

Te is szeretnéd, hogy gyorsabban nőjön a hajad és mondjuk nyár végére már látványos eredményt hozzon mindaz, amit ennek érdekében tettél? A helyzet valószínűleg nem ismeretlen, hiszen sokan vannak, akik egy hajvágás után néhány héttel már arról ábrándoznak, milyen jó lenne, ha újra hosszabb lenne a hajuk. Ez egy elég komplex küldetés, ugyanis sok dologra oda kell figyelni ahhoz, hogy megfelelő tempóban nőjön a sörényed. Megkérdeztük Borbás Norbit, a Barberry fodrászát, milyen trükköket lehet bevetni annak érdekében, hogy kicsit felgyorsítsd a folyamatot!

A haj jó esetben havonta átlagosan 1-1.5 centit nő, ezért is fontos odafigyelni arra, hogy a növekedés ne álljon meg, mondjuk azért, mert töredeznek a hajvégeid. Tehát a legfontosabb, hogy ápold és próbáld elkerülni, hogy ez bekövetkezzen. 

Tabletták

Norbi szerint a hajnövekedés belső folyamatait mindenkinél más módszerrel lehet gyorsítani és fenntartani. Ahogyan a táplálékkiegészítők és vitaminok, úgy a hajnövekedés serkentő szerek is különbözően hatnak mindenkire. A szakértőnk felsorolt néhány alapvető összetevőt, amit érdemes keresned egy hajnövekedés serkentő tablettában, de az is jó, ha a felsorolásból 3-4 hatóanyag megtalálható egy készítményben:

 • Biotin: a B-vitamin család tagja
 • Vas
 • Cink 
 • Jód
 • C-vitamin (a kollagén termeléshez)
 • Élesztő

„Javaslom, hogy egy számodra szimpatikus táplálékkiegészítőt kúraszerűen szedj végig és utána el tudod dönteni, hogy mennyire vált be.”

Mivel mindenkinél máshogy működnek ezek a szerek, ezért többféle szempontból érdemes megvizsgálnod a végeredményt:

 • Erősödött a hajad?
 • Lettek babahajaid?
 • Úgy érzed, megerősödött a körmöd és szebb lett a bőröd is?

Ha ezekre igen a válaszod, akkor a készítmény működik, tehát nyugodtan szedheted tovább.

ready made/unsplash.com

A haj kezelése 

A másik fontos tényező Norbi szerint, hogy külsőleg hogyan kezeled a hajadat. A megfelelő ápolás és a hajszerkezet/hajkötés erősítés elengedhetetlen a hajnövesztés során. A hajadon és fejbőrödön felhasznált termékek kiválasztása során rengeteg opcióval találkozhatsz, ezért érdemes kikérned a fodrászod véleményét, aki már jól ismeri a hajadat.

„Sok esetben fontosabb, hogy kívül egészségesebb legyen a hajad ahhoz, hogy úgy érezd, gyorsabban nő. Gondolj csak egy festés lenövésre – hiába érzed azt, hogy a hossza nem változott a hajadnak, 3-4 hét után világosan látszik, hogy nőtt, mivel a lenövésből pontosan tudsz erre következtetni.”

Norbi éppen ezért azt javasolja, hogy a hajvégeid ápolásával is foglalkozz. A kötéserősítő termékek kaphatóak otthoni kiszerelésben is, de a leghatásosabb akkor lesz az ilyen jellegű kezelés, ha a fodrászod készíti el. 

„Sok vendég érkezik hozzám azzal a problémával, hogy egy bizonyos hosszon túl nem tudják növeszteni a hajukat. Az én feladatom, hogy olyan termékeket és kezeléseket javasoljak, amikkel a lehető leghatékonyabban segítik a hajnövesztést.”

A kötéserősítők általában több lépésből álló, a hajat kívülről és belülről egyaránt erősítő, tápláló kezelések. Főbb tulajdonságaik, hogy újraépítik és fiatalítják a hajat, az első használat után jól látható eredményeket kapsz. Általában egyedi keratin komplexeket tartalmaznak, amelyek nem csak védik a hajat, hanem a sérült tincseket újra is tudják építeni egy bizonyos fokig. 

„Egy hétköznapi pakoláshoz képest a legfőbb különbség az, hogy a kötéserősítő kezelések belülről is erősítik a haj rostjait és nem csak kívülről ápolják a frizurát. Amellett, hogy szép és egészséges lesz tőle a frizura, a vendégek visszajelzése alapján könnyebben kezelhetővé, rugalmasabbá válik a haj és a tartása is sokat javul.”

Norbi azt is elmondta, hogy egy szalonban elvégzett, több lépéses kezelés után érdemes a termékek otthoni verzióját kúraszerűen használni a következő alkalomig, hogy fenntartsd a folyamatot. A fodrászati kezeléseket általában 4-8 hetente érdemes megismételni és két alkalom között szinten lehet tartani a végeredményt az otthoni termékek segítségével.

belchonock/depositphotos.com

A káros folyamatok minimalizálása

A hajnövesztéshez elengedhetetlen, hogy minél kevesebb káros folyamatnak tedd ki a hajadat. Norbi szerint minden hajtípushoz meg lehet találni a megfelelő formát, ami kifejezetten erős vasalás, sütés vagy formázás nélkül is működni tud. A hajnövesztés is sokkal eredményesebb, ha számodra és a hajad számára is megfelelő formát választasz, mivel így sokkal kíméletesebben fogsz bánni vele. Például, vékonyszálú haj esetében érdemes tömörebb formákat vágatni, mint a bob és a long bob. Ebben a fodrászod tud a legtöbbet segíteni.

„Ha minden egyes nap kivasalod, megmosod, formázod és beszárítod a középhosszú vagy hosszú hajadat, akkor az arra is utalhat, hogy vannak számodra praktikusabb formák.”

Norbi hozzátette, hogy a hajad védelme érdekében érdemes minél kevesebbet mosnod a frizurádat, kerülnöd a klóros, sós vizet, a magas hőmérsékletű eszközökkel való formázást (például sütővas, kúpvas, hajvasaló, stb.) és az erős UV-sugárzást is.

„Ha feltétlenül szeretnéd formázni valamilyen eszközzel a hajadat, válassz alacsony hőfokot, haladj kisebb tincsekben, használd finoman őket (ne nyomd össze túl erősen a hajvasalódat). Ezekhez az eszközökhöz elengedhetetlen valamilyen hajban hagyható kondicionáló vagy hővédő spray használata.”

Amit a fodrász szerint sokan elfelejtenek, hogy a hajunkat is ugyanúgy védeni kell nyáron, mint a bőrünket. Vannak kifejezetten olyan termékcsaládok, melyek védenek a káros UV-A és UV-B sugaraktól, ezeket napozáshoz mindig ajánlott használni, és hasonló elven működnek, mint a naptej.

„Általában kicsi vagy közepes kiszerelésben kaphatóak és leginkább a spray vagy olaj verziót ajánlom, ezek a legpraktikusabbak. Ezzel naponta többször felhasználva megvédheted a hajad a napsütés okozta károktól és dehidratáltságtól – ezek pedig a növesztéshez is fontosak.

Ha egy napos helyen ülsz, mégis megtörténik a baj és sprőd, száraz, kifésülhetetlen lesz a hajad hajmosás után, akkor érdemes kifejezetten napozás utáni tápláló pakolást használnod. Ezek leginkább ilyen esetekben hasznosak, de megelőzés céljából is szokták javasolni, mert kifejezetten védik a hajat a nap káros sugaraitól. 

AllaSerebrina/depositphotos.com

A hajfestés

A hajfestés is fontos ebből a szempontból, mivel a gyakori színmegváltoztatások is ronthatnak a haj állapotán. 

„Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az ápoló anyagoknál és a színmegváltoztató termékeknél is érdemes a professzionális verziót választanod. A színeket és elkészítésüket bízd szakemberre, aki a stílusodhoz és életviteledhez leginkább passzoló színt segít majd kiválasztani.”

Norbi szerint ha 2-3 havonta van időd eljutni fodrászhoz, akkor nem érdemes a természetes hajszínedtől nagymértékben eltérő árnyalatot választani, mivel a lenövés feltűnő lehet akár 2-3 hét után is. Hozzátette, hogy a teljes festésekhez képest praktikusabb megoldás lehet valamilyen szabadkezes festéstechnikával feldobni a színedet (például ilyen a balayage vagy az ombre), mivel ezek kíméletesebben elkészíthetőek és hosszú távon akár 2-3 hónapon keresztül is szépek maradnak. Ha ősz a hajad, a 4-5 hetente ajánlott tőfestés mellett szintén kérheted a fenti technikával készült frizurát is – tette hozzá a szakember.

„A hajnövesztés szempontjából minél kíméletesebben és minél ritkábban fested a hajadat, annál jobb eredményeket fogsz elérni. A korábban említett kötéserősítő termékeket a festéssel egy időben is lehet alkalmazni, így időt takaríthatsz meg, mivel a festést és a szerkezetépítést egyszerre meg tudja csinálni a fodrászod.”

Tehát a legjobb, ha úgy vágsz neki a hajnövesztésnek, hogy kívülről véded, táplálod a hajadat és persze a vitaminbevitelre is odafigyelsz. Érdemes a fodrászoddal is konzultálni, aki segíthet a számodra legmegfelelőbb termékek és módszerek kiválasztásában!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást