Stílus

Halálról álmodtál? Ezt jelenti az álmoskönyv szerint

Halálról álmodtál? Ezt jelenti az álmoskönyv szerint

Rémisztő tud lenni, amikor a halálról álmodunk és akár napokra rányomhatja a bélyegét a hangulatunkra az, amit éjjel tapasztaltunk. Az álmoskönyv szerint azonban – bármennyire is fájdalmasak a látottak – a halál nem feltétlenül jelent szerencsétlenséget. Amikor megszületünk, egy dologban biztosak lehetünk: egyszer elhagyjuk a fizikai testünket és az általunk ismert értelemben meghalunk. A halál manapság még nagyon megfoghatatlan dolog sőt, talán megfoghatatlanabb, mint valaha volt. Nem csoda tehát, ha tudatosan és tudat alatt egyaránt sokat foglalkozunk vele: valamilyen formában próbálunk megbarátkozni az elkerülhetetlennel.

A lehetőségek tárháza

A halál meglehetősen absztrakt dolog az álmokban, és mint ilyen, érdemes elvonatkoztatni a tényleges jelentésétől. Már csak azért is, mert a halál általában arra utal, hogy előtted áll egy új lehetőség. Valami megsemmisült, elveszett, meghalt, de cserébe valami új dolog kel életre – éppen most! Mindez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy már kényelmesen hátradőlhetsz, és nem kell tenned semmit, hiszen a halállal a legtöbb embernek nem könnyű szembenéznie – a valóságban éppúgy nehéz ez a feladat, mint az álmokban. 

A halálról való álmodás utalhat egyfajta próbatételre is, hiszen csak az igazi hősök mernek kiállni a halállal szemben, és ők lehetnek azok, akik egyúttal győzedelmeskedni tudnak felette. Aki mer, az nyer, aki kiállja a próbát, annak a halál nem a vég, hanem az új kezdete. 

Ezek a saját érzéseid

Sokan – érthető módon – könnyebben élik meg a saját halálukat álmukban, mint amikor a szeretteiknek kell végignézniük a haláltusáját. Azonban azt sosem szabad szem elől téveszteni, hogy az álmok attól függetlenül, kiben, vagy miben manifesztálódnak, mégiscsak rólunk szólnak. A saját érzéseink, gondolataink kivetülései jelennek meg ily módon, teljesen mindegy, milyen szerepbe kerülnek a szeretteink, ismerőseink, vagy akár vadidegenek az álmainkban. 

Célszerű mindenekelőtt úgy vizsgálnod az álmodat, hogy kicsit félreteszed a látottakat, és a halál tényére koncentrálsz, nem pedig arra a személyre, aki azt megtestesítette. Ugyan utóbbit sem lehet teljesen figyelmen kívül hagyni, de a legfontosabb kérdés mégis az, hogy kit, mit kell elengedned, milyen érzésekkel kell szembenézned, mit nyomsz el valójában magadban.

A halál, mint szembesítő

Ha álmodban menekültél a halál elől, akkor az azt jelenti, hogy a valóságban is rettegsz valamitől, amivel egyelőre nem mersz szembenézni. Ez lehet egy feladat éppúgy, mint egy probléma, egy rossz kapcsolat, de akár kismamaként a szüléstől való félelem is megnyilvánulhat ebben a formában.

Ilyenkor az álom arra próbál ráébreszteni, hogy foglalkoznod kell a félelmeiddel, fel kell dolgoznod, és nem szabad félvállról venned a kételyeidet.

wdgphoto/depositphotos.com

Amikor egy elhunyttal álmodsz

Hasonlóan ijesztő tud lenni a halálról való álom akkor, ha olyasvalaki jelenik meg éjszaka számodra, aki már elhunyt. Különösen rémisztő a dolog, ha nem érzed tőle jobban magadat, esetleg félelemmel töltött el a jelenléte.

Ez a valóságban arra utal, hogy valamiért lelkiismeret-furdalásod van vele kapcsolatosan, feldolgozatlan élményeid maradtak utána, amivel muszáj foglalkoznod akkor is, ha érdemben valószínűleg már nem igazán tudsz változtatni rajta. Amennyiben örömmel tölt el a jelenléte, az azt jelenti, hogy az illető hiányzik neked és azt érzed, halála ellenére is veled maradt és támogat, amikor szükséged van rá.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást