4. Rostok
Mindenki tudja, hogy ajánlott minél több rostot fogyasztani, de a felmérések szerint a rostok segítenek csökkenteni a C-reaktív protein, másnéven CRP szintjét is a vérben, ami többnyire gyulladásra utal.

A rostban gazdag ételek – mint például a zab, alma, vagy dióféleségek – ráadásul nemcsak az elhízás okozta gyulladást csökkentik, hanem az immunrendszert is erősítik. Erre azért képesek, mert a rostok elősegítik az interleukin-4 gyulladáscsökkentő protein termelődését a szervezetben.
5. Zöld levelű zöldségek
Gyerekként többnyire csak fintorgunk a zöld főzelékek ízétől, pedig felnőttkorunkra étrendünkben rendszeresen kellene szerepelniük.
A spenót, a sóska és a kelkáposzta ugyanis tele vannak nemcsak vitaminokkal és antioxidánsokkal, hanem gyulladáscsökkentő flavonoidokkal is.
Ha igazán egészségessé és táplálóvá szeretnénk varázsolni salátánkat, tegyünk bele bátran brokkolit, mángoldot, rukkolát, mustár- és paszternáklevelet, melyek mind remek élettani hatásokkal bírnak.
+1. Fűszerek

Egy 2012-ben végzett kutatás szerint bizonyos fűszerek is hathatósan csökkentik a gyulladást. 13 csoportot vizsgáltak, ahol minden 12 fős csapat különböző fűszereket fogyasztott meghatározott időn keresztül. A résztvevőktől rendszeresen vettek vért, melyben az antioxidánsok előfordulását mérték.
Az eredmény az lett, hogy 4 fűszer napi fogyasztása (nem sok, mindössze egy teáskanálnyi) elősegítette a szervezet gyulladáscsökkentő reakcióját. Ez a négy fűszer pedig a gyömbér, a kurkuma, a rozmaring és a szegfűszeg voltak.
Képek forrása: kasto/Depositphotos.com, CITAlliance/Depositphotos.com, VadimVasenin/Depositphotos.com
1 hozzászólás
Szabó Ágnes
2023.01.29., 14:27Kedves Szőke Angéla!
Az olíva olajnál mi az 1 adag? Egy üveg, 1 kiskanál, 1 nagykanál ….?????
Köszönöm a választ.
Szabó Ágnes