A legjobb gyógynövények szájüregi problémákra – fájdalomra, gyulladásra

A legjobb gyógynövények szájüregi problémákra – fájdalomra, gyulladásra

Címlap / Életmód / Egészség / A legjobb gyógynövények szájüregi problémákra – fájdalomra, gyulladásra

Egyre jobban vágyunk a természet közelségére. Nemcsak a szabadidőnket szeretjük ott tölteni, hanem az is fontossá vált, hogy a testápolásban is a természet adta alapanyagokat részesítsük előnyben. A gyógynövények között sokféle problémára találhatunk megoldást. A szájápolásban is nagy hasznukat vesszük. Mutatjuk…

Fontos hangsúlyozni, hogy vannak olyan esetek, amelyek kezelésére a gyógynövényekből készült főzetek, forrázatok már nem elegendőek, ezért minden esetben kérd ki a fogorvosod véleményét.

Az ember fogai csecsemőkorban kezdenek előbújni. Ezek a tejfogak kb. tizenkét-tizenhárom éves korig lecserélődnek, átadják helyüket a maradandó, csontfogaknak. Abban az esetben, ha a fogak ápolására megfelelő időt és energiát fordítunk, nagyon sokáig velünk lesznek.

Az íny egészsége nagyon fontos

Jól tudjuk, hogy fogaink megtartása nagyrészt az ínyünk egészségén múlik. Jó lenne, ha ínyproblémákkal nem is kéne orvoshoz fordulni, hanem a megelőzésen lenne a hangsúly, ennek ellenére sajnos nagyon sokakat érint az ínysorvadás, a fogínyvérzés. A gyógynövények a megelőzésben fontos szerepet játszhatnak. Fertőtlenítésre például a borsmenta és a fodormenta kiváló választás (sok szájvízbe és fogkrémbe is kerül ez a két gyógynövény). Az egyik legmagasabb C-vitamin tartalmú gyógynövény a csipkebogyó. Az íny erősítésére alkalmazzák, ahogy a csalánt és az édesgyökeret is. Ez utóbbi a fogak egészségére is kiemelkedő hatással van.

Eva-Katalin/istockphoto.com

Gyulladások ellen is gyógynövényekkel

A szájban igen gyakran jelentkezhetnek különböző kisebb-nagyobb gyulladások. Ezek kezelése elkerülhetetlen, mert ellenkező esetben súlyosbodhatnak, és nagyobb bajt is okozhatnak. Ha az íny gyulladt, fájdalmas lehet, bevörösödik és még kisebb irritáció esetén is vérezni kezd. Ha nem kezelik megfelelően, az íny visszahúzódik a fognyakról, és így szabaddá válik a fogfelszín. A gyulladás nem áll meg, hanem továbbterjed a csontra, ami a fogágyat alkotja. A vége az egésznek fogvesztés is lehet.

A problémák ellen és azok megelőzéséért sokat tehetsz gyógynövények alkalmazásával. Gondoltad volna, hogy gyulladások ellen már az ókori Rómában is használtak gyógynövényeket?

Nagy népszerűségnek örvendett például a zsálya, ami nagyon jól csillapítja a vérzést, illóolaja elpusztítja a baktériumokat, sőt még gombák ellen is jó.

A másik szuper gyulladáscsökkentő gyógynövény a jól ismert kamilla. Teáját alkalmazhatod ínygyulladás vagy akár afta esetén is. Mivel nagyon gyengéd gyógynövényről van szó, gyerekek fogcseréjekor is igénybe veheted a segítségét. Fogj egy textilpelenkát, mártsd a sarkát kamillateába, és dörzsöld át gyengéden a kicsi ínyét. 

Szintén jól használható szájüregi gyulladások ellen az aloe vera. A levelek belseje egy gél állagú anyag, ami önmagában is alkalmazható, de a megszokott szájvizedbe is keverheted.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»