Gyerekmentes lesz a generációnk? Ennyien mondják már most, hogy nem alapítanak családot 

Gyerekmentes lesz a generációnk? Ennyien mondják már most, hogy nem alapítanak családot 

Címlap / Életmód / Család / Gyerekmentes lesz a generációnk? Ennyien mondják már most, hogy nem alapítanak családot 

A kutatás, amely 1000, 18 és 34 év közötti felnőtt részvételével zajlott, rávilágított, hogy ennek a két generációnak a tagjai közül már csak minden második gondolja úgy, hogy ideális körülmények mellett gyermeket fog vállalni.

A magyarázatok között vezetik a sort a pénzügyi nehézségek és a globális szorongások, amelyek úgy tűnik, annyira mélyek, hogy eltántorítják a fiatalokat a gyermekvállalástól. 

Az se biztos, hogy minden második felnőtt szülő lesz

A résztvevők mindössze 55%-a nyilatkozott úgy, hogy tervezi a gyermekáldást a jövőben, 20% bizonytalanságnak adott hangot. Azok, akik gyereket terveznek, elsősorban az örömre és a szeretetre számítanak a családalapítás során és a kiteljesedésükhöz is fontosnak tartják a gyermekvállalást. Azonban még mindig volt 26%, aki kiemelte, hogy leendő gyermekére időskori társként és támogató félként számít. Egyébként a kutatásból az is kiderült, hogy a fiatal felnőttek a 28 éves életkort jelölték meg ideális gyermekvállalási kornak. 

Freeman56/istockphoto.com

Vannak, akik már most eltökéltek a nemleges válasz mellett

A fennmaradó 25% magabiztosan állította, hogy garantáltan nem fog családot alapítani, bármilyen körülmények is adódnak az életében. Ezt erősíti az az arány is, miszerint a megkérdezettek kevesebb, mint fele (49%) gondolja úgy, hogy a gyermekvállalás fontos a személyes kiteljesedése szempontjából. Ráadásul még azok sem terveznek 2-nél több gyermeket, akik családra vágynak (túlnyomórészt az anyagi indokok végett).

Az okokat szintén sikerült százalékokra átváltaniuk a kutatóknak: leggyakoribb indok az volt, hogy a résztvevők szeretnének szabad életvitelt folytatni és több időt akarnak magukra fordítani (49%), de a pénzügyi kérdések, az anyagi biztonság hiánya is jelentős százalékértéket mutatott (47%). A világ helyzetével kapcsolatos félelmek (38%) ugyancsak komoly szerepet játszanak abban, hogy a fiatalok így döntenek. 

Ezek a kérdések egyébként azokat a leendő szülőket is nyomasztják, akik a körülmények és lehetőségek ellenére szeretnének gyermeket vállalni. Őket ugyancsak az általános anyagi korlátok és az időhiány az, ami gátolja az önfeledt családalapításban. Gyakran aggodalmak merülnek fel a környezeti hatások miatt is, beleértve az erőforrások felhasználását és az éghajlati változásokat.

Nem minden a társadalmi nyomás, a család is közbeszól

Bár a társadalmi nyomás a megkérdezettek szerint továbbra is jelentős (71%), és a családtagok részéről is gyakran érzik ugyanezt a fiatalok (40% mondta ezt), az érintett generációk mégis egyre inkább szembemennek az elvárásokkal. A legtöbbet az édesanyák lobbiznak az unokáért. Ők 68%-ban helyeznek nyomást a fiatalokra, majd őket követik a sorban a nagymamák és az édesapák. 

A tanulmány hangsúlyozza, nagyon fontos, hogy a fiataloknak szabad választási lehetőset adjunk és rugalmasan kezeljük döntéseiket, hiszen a gyermekvállalással kapcsolatos gondolatok is változhatnak az idő múlásával – de, ha nem változnak, azt is tiszteletben kell tartanunk.

Összességében látható, hogy a gyerekmentes generáció lassan nem csak elméletben létezik, hanem valósággá is válik. Egyre többen döntenek úgy, hogy nem vállalnak gyermeket a különféle gazdasági és társadalmi okok miatt. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

2 hozzászólás

 • Endre
  2023.08.23., 11:24

  Mi a forras?
  Milyen populacioban keszult a felmeres, milyen mintaveteli logikaval, milyen modszerrel, ki vette fel a adatokat, mik voltak a kerdesek?

  Válasz
 • Childfree
  2023.08.28., 12:54

  Nagyon helyes! Akármerre megy az ember, alkalmatlan szülők mini terrorista porontyai közt kell lavírozni, aztán momzi meg van lepve, hogy nincs mindenki elájulva Ödönkétől.

  Válasz

Írj egy hozzászólást