Gyász az ünnepekkor – ha elveszítettél valakit tavaly Karácsony óta

Gyász az ünnepekkor – ha elveszítettél valakit tavaly Karácsony óta

Címlap / Életmód / Egészség / Gyász az ünnepekkor – ha elveszítettél valakit tavaly Karácsony óta

Sajnos sokunkkal előfordulhat, hogy családtagjaink, szeretteink közül valaki már nincs velünk idén Karácsonykor. Néhány tervvel lehetséges, hogy ha megoldani nem is, de legalább enyhíteni tudjuk fájdalmunkat.

Készülődés

Ilyenkor ne csak az ünnepre készüljünk, hanem gondoljuk át azt is, hogy a fa alatt feltörő fájdalommal, könnyekkel mit fogunk kezdeni. Ha vendégek jönnek hozzánk, akkor beszéljük meg velük is, nehogy félreértsék, vagy kényelmetlenül érezzék magukat, mikor látják szomorúságunkat.
Különösen fontos ez akkor, ha kisgyerek is van a társaságban, ő ugyanis összezavarodik. A gyerekeknek a Karácsony a boldogság és vidámság ünnepének számít, így lehetőleg kíméljük meg őket attól, hogy kényelmetlenül érezzék magukat. Ne feledjük, nem lesz könnyebb a gyász, ha más is szomorú mellettünk. 

Emlékek

Az ünnepi készülődésben szánjunk elég időt arra, hogy felidézzük az elment emberről őrzött jó emlékeket. Gondoljuk végig, hogy mikre emlékszünk, milyen volt ő, amikor vidám vagy éppen meghitt perceket töltöttünk együtt.
Fontos, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy mit tanultunk tőle, hogy változtatta meg életünket és hogy mit köszönhetünk neki. Ha már személyesen nem tehetjük meg többé, akkor tegyük ezt meg gondolatban, a Karácsonyra készülve.

Kommunikáció

Ha a feltörő emlékek hatására úgy érezzük, hogy annyi mindent nem mondtunk el neki, akkor tegyük ezt meg most, gondolatban. Vonuljunk kicsit félre és adjunk magunknak néhány percet minderre. Képzeljük el, hogy figyel minket és nézi az ünnepi készülődést, sürgés-forgást.
Mondjuk el neki gondolatban, hogy mennyire hiányzik, és hogy mi mindent szerettünk volna megbeszélni vele. Szánjunk erre elég időt, hogy utána megnyugodhassunk kicsit és érdemben készülődhessünk a Karácsony megünneplésére. 

Fotó

Ne szégyelljük kimutatni érzéseinket, fájdalmunkat. Ha emlékezni szeretnénk valakire, megőrizni emlékét, akkor tegyük meg. Ha jónak látjuk, tegyük ki a fényképét a fa mellé, így kicsit olyan érzésünk lesz, mintha még mindig itt lenne velünk.
Ez a többiek felé is jelzésértékű lehet, és talán könnyebb lesz beszélni is róla. Ha így teszel, a gyerekek könnyebben kérdeznek róla, vagy ha nem, akkor te kezdeményezd az elhunytról való beszélgetést.
Mesélj például a közös karácsonyi élményekről és féltétlenül törekedj arra, hogy ez a mesélés bensőséges és érzelemgazdag legyen. Ne félj kimutatni érzelmeidet és azt, hogy neked mennyire hiányzik.
Mindenképpen kerüld azonban azt a helyzetet, hogy például a gyerekek ne merjék felhozni beszédtémának, és ezért inkább úgy tegyenek, mintha az elhunyt képe ott sem lenne, vagy mintha nem akarnák szóba hozni. 

Látogatás

Látogassuk meg Karácsony környékén azokat, akik szintén osztoznak velünk a fájdalomban, mert hozzájuk is közel állt az elment személy. Sokszor elég, ha csak felhívjuk vagy írunk nekik még akkor is, ha korábban soha nem tettünk ilyet. Aki elveszít valakit, az kicsit mindig egyedül lesz, ezért biztos, hogy a másik félnek is jól esik majd a látogatásunk, érdeklődésünk.
Nem utolsó sorban ez jó alkalom lehet arra, hogy beszélgethessünk a közös élményekről, vagy olyan történeteket is meghallgassunk, amikről nem is hallottunk korábban. 

Beszédtéma

Természetesen nem oldja meg a halált az, ha kibeszéljük szomorúságunkat miatta, de mégis sokszor segíthet abban, hogy könnyebb szívvel ünnepeljük a Karácsonyt. Nyugodtan meséljük el, ha valamiről eszünkbe jutott, vagy ha felrémlett egy kedves emlék a múltból vele kapcsolatban.
Keressük olyan emberek társaságát, akik szintén jól ismerték és szeretnének beszélni róla, és akik talán más történeteket is tudnak azokon kívül, amiket mi hallottunk vagy átéltünk.

Forduljunk az élők felé

Ne szégyelljük megmutatni szomorúságunkat, de ugyanakkor gondoljunk a mellettünk ünneplőkre is. Különösen kisgyerekekkel szemben nem szabad megtenni azt, hogy folyamatosan szomorúak vagyunk, hiszen nekik a Karácsony a gyász ellenére is az év talán legnagyobb ünnepe, amit már nagyon vártak.
Ők örülni szeretnének a meghitt hangulatnak és az ajándékoknak, ezért ne vegyük el az örömüket és ne várjuk tőlük, hogy velünk szomorkodjanak. Inkább mi is forduljunk feléjük és biztosítsuk őket szeretetünkről. Nagyon nehéz ilyenkor mosolyogni, de értük megéri megpróbálni. 

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!